VI. Făcătoarea de regi, moașa comunală și mainstreamiștii de serviciu

Photo blog 7Presa este cunoscută și drept “A patra putere în stat”. Considerând că e un statut prea modest, mainstreamul jurnalistic american s-a gândit că prezidențialele din acest an constituie o minunată șansă de a își rotunji un destin cu adevărat grandios, devenind și ”Făcătoarea de regi.” A sfârșit însă prin a-și pierde până și onorabila licență de moașă comunală.

Resursele pe care le-a pus la bătaie acest mainstream pentru a da națiunii suveranul prezidențial au fost nu doar impresionante, dar și înfricoșătoare: aroganță, corupție, manipulare, cabale, vagoane de bani, amenințări, instigări. După eșec, unul sau altul din cardinalii acestei religii a nimicului a început să-și pună cenușă pe cap și să promită că se va supune unui dur program de dezintoxicare.

Pentru acești îndemânateci trișori ai bordelurilor de presă cu firme de Academii de Jurnalism, calul de bătaie al disprețului lor suveran au fost neprofesioniștii de la FoxNews. Numai că un semn al clasei sau al lipsei ei este bună-cuviința cu care te bucuri de victorie și demnitatea cu care primești înfrângerea. Și la acest examen, “adevărații Arnoteni” ai mainstreamului au fost sub marginalii lui “Gore Pirgu”.

Las deoparte faptul că, pe parcursul celor 18 luni de campanie, recordurile în materie de penibil stabilite cândva de FoxNews au fost doborâte, în serie, de atleții izmeniți ai “jurnalismului de calitate”, dar noaptea în care s-au conturat rezultatele alegerilor ni i-au arătat pe auguștii profesioniști ai mainstreamului în ipostaze pe care un medic le-a numit “depresie obscenă”.

Dorlotata stângii progresiste, Rachel Maddow (cu nimic mai brează decât fosta propagandistă Katie Couric) doar că nu se dădea cu capul de masă, în vreme ce colegul ei de mainstream, Chris Matthews, părea o jucărie căreia i se rupsese arcul, nu-și mai putea controla expresia feței, bombănea ca un fel de baba Vanga cu părul oxigenat și bazmaua căzută pe-o ureche.

Desen & © - Alex Dimitrov

După un anumit moment, nici nu prea mai comentau rezultatele care veneau în studio, ci urmăreau și prezentau cu vigoare semnele prăbușirii bursei. Lumea afla de la ei că victoria lui Trump aruncă lumea într-o criză fără egal. Degeaba, pe alte canale, economiști și finanțiști de meserie afirmau că asemenea căderi erau de așteptat în primele clipe de nesiguranță, dar că după o vreme piața se va redresa.

La trei zile după anunțatul sfârșit al lumii de către mainstreamiștii soți Nostradamus – Rachel & Chris, cei care nu i-au ascultat și nu s-au sinucis în grupuri mai mici sau mai mari au descoperit cu uimire că bursa nu doar că și-a revenit, dar chiar stă mai bine decât arăta înainte de victoria lui Trump. Oamenii și-au recăpătat puterea de a zâmbi, copiii au reînceput să ceară popcorn.

Că bursa s-ar putea prăbuși într-o zi, că piețele financiare ar putea fi lovite de amoc  e posibil, dar că Trump singur va fi vinovat de un asemenea cataclism, doar niște genii precum Rachel & Chris sunt roase de o asemenea convingere. MSNBC și-ar face un mare servicu dându-le un concediu de odihnă celor doi. Iar cei doi ar putea să comapre câteva selfies din noaptea de pomină cu altele de la sfârșitul concediului. Ar vedea ce bine arată odihniți.

În 2008, victoria lui Barack Obama s-a datorat și unei mișcări foarte inteligente, care a luat gerontocrația înțepenită a strategiilor electorale prin surprindere. Al 44-lea președinte american a intrat intrat în istorie ca primul care a câștigat alegerile pe Web. În acel an, candidatul Barack Obama a câștigat 70% din voturile celor sub 25 de ani.

Desen & © - DION

În 2016, Hillary Clinton a avut de partea ei 99.9% din presa mainstsream. Totuși, cea mai mare victorie a lui Donald Trump a fost exact cea împotriva presei mainstream. Și este foarte posibil să fi câștigat această bătălie și grație felului cum a folosit rețelele de socializare  (O analiză a lui Sorin Adam Matei deschide o discuție foarte interesantă pe acest subiect). Este și o explicație a faptului că azi disprețuitul – de unii și admiratul – de alții Steve Bannon a devenit Consilier Principal și Strateg Șef al Președinteului Trump.

Cum era de așteptat, puseul de decență al dnei Hillary Clinton a ținut foarte puțin. Cum a trecut efectul sedativelor și tranchilizantelor care i-au fost administrate în zorii zilei de  de 9 noiembrie, a uitat și că l-a felicitat pentru victorie pe Donald Trump, și că s-a pus la dispoziția acestuia pentru a lucra împreună, spre binele țării. Incapabilă de o cinstită administrare a înfrângerii, a ieșit din nou la atac, aruncând vina pe unii și pe alții.

Victoria i-ar fi fost furată de acțiunile Directorului FBI, James Comey. A fost pusă în circulație chiar ideea că Hillary Clinton “a fost trădată de sistem”. În realitate, Hillary Clinton a trădat sistemul, un sistem ale cărei instituții au obosit, după câteva decenii, să mai apare interesele unui Cartel obișnuit cu ideea că membrii lui au imunitate nelimitată și necondiționată. Un sistem obligat să o urmeze și să o protejeze în orice situație.

Nu știu cum va arăta itinerariul profesional al dlui James Comey după 20 ianuarie, 2017. Dar aș spune că dnei Loretta Lynch, actualul ministru al Justiției și om de casă al familiei Clinton, s-ar cuveni să i se arată o atenție specială. La urma urmelor, de ce nu s-ar întâlni toți trei — Hillary, Bill și Loretta — la Sky Harbor, Arizona, și să reia discuția “despre golf și nepoți” începută de primii doi (spre binele celei de a treia), în ziua de 28 iunie, 2016?

În acest moment, nu știu nici dacă Rachel Maddow & Chris Matthews, nici dacă Judge Janine Pirro & Sean Hannity au vreo idee cum arată conceptul de globalizare în mintea lui Donald Trump. Dar știu că pentru Hillary Clinton globalizarea a avut întotdeauna un profil foarte clar și bine conturat – Eu și numai eu; peste tot și peste toți!”

Dacă în următorii patru ani, Donald Trump va fi încurajat de anturajul său și de un segment de presă aservită să vadă globalizarea exact cum o vede dintotdeauna Hillary Clinton, atunci americanii au dat mere pe pere, iar FoxNews își va câștiga locul printre “legendarele” citadele ale jurnalismului american — atât Rachel Maddow și Chris Matthews, cât și Judge Janine Pirro și Sean Hannity vor putea fi primiți împreună în The Mass Media Mainstream Hall of Blame.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in