Un “Valentin” care n-a fost să fie: Bobby

Walden Robert Perciville Cassato  a  știut încă de la vârsta de 8 ani că viața lui va fi foarte scurtă. Trăsese cu urechea când doctorul o avertizase pe maică-sa că, dacă puștiul apucă vârsta de 16 ani, înseamnă că a avut noroc. Atacuri repetate de febră reumatică (boală cardiacă reumatică) îi prăpădiseră inima. A murit la 37 de ani, după ce devenise cunoscut în lumea artistică sub numele de Bobby Darin.

A fost un artist genial. Cânta la șase instrumente, avea simț al ritmului de care Sammy Davis Jr. era uluit, lucru pentru care nu-i plăcea să intre pe scenă după Bobby, știind că așa ceva nu l-ar fi avantajat. Bun prieten cu Robert Kennedy, în 1968 a intrat în echipa de campanie a  acestuia. La 4 iunie, este de față când Kennedy este asasinat la Ambassador Hotel, în Los Angeles. Răvășit, își vinde aproape toate bunurile și, pentru aproape, un an trăiește izolat de nebunia lumii.

Generos și cu un simț extroardinar în găsirea oamenilor de talent, Darin a sprijinit debuturile unor artiști ca Richard Pryor, Flip Wilson, Wayne Newton, George Kirby sau Roger McGuinn, cel ce avea să devină legendarul ghitarist și solist vocal de la The Byrds.

Marea sa dragoste este ea însăși o legendă, Connie Francis, dar părinții ei nici n-au vrut să audă de o asemenea legătură. Tatăl fetei chiar i-a pus în vedere lui Bobby, sub amenințarea armei, să nu o mai caute vreodată, dacă nu vrea să aibă de-a face cu el. Asta nu a împiedicat-o pe Connie Francis să recunoască peste ani: ”Ei bine, el a fost prima mea dragoste adevărată și n-am încetat niciodată să-l iubesc.” Nici unul, nici celălalt n-a avut o viață de familie fericită.

De acest Sf. Valentin vă propun să ascultăm împreună mai multe piese interpretate de cel ce a fost râvnit de milioane de femei, dar n-a putul fi Valentinul marii sale iubiri.

Help Me Make It Through The Night.  Știu Kris Kristofferson pe dinafară. Nu cred să fi scăpat vreuna din variantele notabile ale acestei piese. Multe dintre ele sunt excepționale, dar nu sunt sigur că există mai mult de câteva în liga unde a adus Bobby Darin piesa lui Kristofferson.

Midnight Special.  Iată ce poate face un artist de geniu dintr-o piesă despre care un critic cam pretențios spunea că e făcută doar din trei note.

Sweet Caroline. Nici această piesă n-a dus lipsă de interpreți celebri. Eu, unul, când vreau să o reascult, mă duc mai degrabă la varianta lui Darin, decât la originalul lui Neil Diamond.

Lonsome Whistle. Bobby cântă Hank Williams.

Got My Mojo Working. Adevărat.

Mack The Knife. Unul din cântecele ce l-au făcut cunoscut.

Beatles Medley. Cei de la The Beatles au avut în Darin un mare admirator. Iată aici un omagiu adus muzicii băieților din Liverpool. Ce spuneți despre acest Hey Jude? “Take a sad song and make it better…” Ușor de zis, dar nu imposibil de realizat pentru Bobby.

If I Were A Carpenter. Încă un clasic. Nu cu mult înainte de dispariție.

The Last MedleyDin ce în ce mai bolnav. În pauze are nevoie de tubul cu oxigen. Termină concertul aproape sufocat. Fiul său nu a fost lăsat să intre în sală. După concert, Bobby este găsit de un prieten în subsolul clădirii NBC. Plânge ca un copil, cu sughițuri. Nu poate accepta că fiul său nu a fost de față la ceea ce Darin știa că va fi ultimul său concert.

După moartea lui Darin, Francis avea să declare despre cel care nu a fost să fie Valentinul ei: “…just an exceptional human being.”

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist