Un premiu, un spectacol și câțiva kilometri de dragoste şi prietenie

Paradox: "Am vrut să fiu un om întreg și m-am trezit un caz"
Șerban Foarță: "Iată cum stau lucrurile cu poezia lui Dorin Tudoran"
Cornel Ungureanu: "Mai sunt și alte lucruri de spus despre poezia lui Dorin Tudoran"
Petru Ștefea: "D-le profesor Ungureanu, dacă lucrurile stau așa cum le-ați prezentat dumneavoastră și laureatul de anul trecut, Șerban Foarță, îi dăm premiul lui Dorin Tudoran?" "Da."
Cornel Ungureanu: "Uniunea Sciitorilor din România, Filiala Timișoara și Fundația PAX Timișoara acordă Premiul de Poezie Petre Stoica domnului DORIN TUDORAN pentru întreaga sa creație"
 
Marcel Tolcea: "Să-l invităm pe Dorin să ne spună câteva cuvinte despre dragul nostru Don' Pedro - Petre Stoica... "

“Fără să fie cel mai strălucitor dintre poeții generației sale, Petre Stoica a fost cel mai strălucit dintre ei prin modernitatea organică a poeziei sale. Pentru cei mai mulți dintre noi, Petre a fost cel care a arhivat și ne-a pus la dispoziție valori ale Europei Centrale – un spațiu cultural la care mulți au tânjit, dar pe care puțini au reușit să și-l apropie cu adevărat.”
“Acum să mergem la teatru” – Șerban Foarță, Robert Șerban, Dorin Tudoran și Marcel Tolcea

X milimetri din Y kilometri

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Ciprian Mureșan: Video

 Alexandra Felseghi: Asistent de regie

 Attila Almassi: Regizor Technic

 Miki Branişte: Producător

Laura Panait: PR & Comunicare:

 Hilda Frum: Asistent de Producţie

Simina Corlat: Asistent PR & Comunicare

Distribuția: Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu, Rolando Matsangos

Producție: Colectiv A

Proiect finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Teatrul Maghiar din Timisoara :

Attila Balázs: Director General

Zoltan Galovits: Director Artistic

Paul Sarvadi: Responsabil PR si Comunicare

Iulia Dobre: Secretar literar

Eva Kertesz: Regizor tehnică 

Mai întâi să tragem la loterie rolurile: eu sunt Nicolae Croitoru; eu sunt Dumitru Radu Popescu; eu sunt Dorin Tudoran eu sunt activistul Gheorghe Tudor; eu sunt Echipamentul de Tehnică Operativă (înregistratul discuției)
Să începem: "Tovarășe Tudoran, te-am invitat aici ca să..."
Încă o turnătorie nu strică , nu?
Şerban Foarţă: "Dorine, tu chiar ai citit toate notele alea din dosar, că-l văd pe Cornel Ungureanu aproape resemnat în faţa acestei ... literaturi?"
 
"Tovarăşe Croitoru, dumneavoastră chiar credeţi că, dacă în martie aveau loc alegeri libere, dumneavoastră aţi fi câştigat?...Hai să fim serioşi..."

"Tovarășe Tudoran, are cine să vorbească în numele poporului acestuia, are cine să se îngrijească de această națiune, are cine să se ocupe de treburile țării. Așa să știi..."
Să stăm de vorbă despre spectacol și documentele de la care a pornit...
Moderatoarea discuției - Miki Braniște
Gianina Cărbunariu: "Artiștii care fac parte din echipa artistică a proiectului aveau în 1989 între 8 și 11 ani. Analizînd împreună materialele adunate în timpul perioadei de documentare în arhiva CNSAS, primele întrebări au fost: sunt dosarele Securității documente ce ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? Sunt un adevăr parțial? o saga cu multe ramificații și cu un autor colectiv – poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moștenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să știm ce să facem cu ea? jurnale ale vieții de zi cu zi ținute fără ca cei care au fost personaje să-și fi dorit aceste jurnale? Câtă ficțiune și câtă realitate? Ce e de făcut acum și de acum încolo? La acestea s-au adăugat alte întrebări în timpul repetițiilor: cum ne poziționăm față de temă, față de publicul căruia dorim să ne adresăm și care are vîrste și experiențe diferite, cum ne poziționăm față de “scenariu” și față de “personajele” lui care nu sunt de fapt personaje ci oameni reali, contemporani cu noi? Pentru noi, aceste întrebări au atît o miză estetică, cît și una etică.Cei X milimetri aleși din cei Y kilometri de dosare sunt 10 pagini din dosarul scriitorului Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. “Scenariul” spectacolului este stenograma unei discuții ce a avut loc în 1985 la Comitetul Municipal de Partid București. Nu “reconstituirea” ne-a interesat, ci exercițiul de a înțelege felul în care a funcționat acest mecanism absurd al mixării realității cu ficțiunea, precum și felul în care trecutul recent, insuficient cunoscut, devine, luînd desigur alte forme, prezentul pe care îl trăim.Ca multe din documentele din dosare, “stenograma” și felul în care este redactată oglindește procesul de concepere a scenariilor de către Securitate. Documentul este însă, în egală măsură, o mărturie a unei atitudini exemplare. Atitudinea scriitorului Dorin Tudoran este o atitudine singulară în epocă (aşa cum au fost şi cele ale dizidenţilor Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu), într-un context în care norma era colaborarea, lipsa de solidaritate, schizofrenia cotidiană.Din păcate, replici din “scenariul” transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganța puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere – sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.“Cît de prezent este trecutul recent?” este întrebarea cu care dorim să lansăm discuțiile cu publicul ce vor însoți fiecare spectacol."
Mădălina Ghițescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos, Toma Dănilă, Gianina Cărbunariu și o întrebare pentru Dorin Tudoran
Oops! Complicată întrebare...
"Vă mulțumesc, tuturor, pentru că ați petrecut această seară cu noi, aici la Teatrul Maghiar din Timișoara, unde am fost primiți cu o căldură extraordinară!"
Șerban Foarță: "Acesta este prietenul meu, Dorin Tudoran. Să-i mulțumim și să ne revedem în curând!"
        Ne mai întâlnim? Când? Pregătim ceva şi pentru anul viitor?
 (Fotografii & Copyright: CONSTANTIN DUMA-Agerpres şi COLECTIV A)

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in