Un haiduc social-democrat: Mihai Tudose

Photo-blog-7-150x150[1]Președintele Klaus Iohannis a acceptat recomandarea făcută de PSD – ALDE și l-a desemnat pe dl Mihai Tudose pentru funcția de premier. Un membru al fostului cabinet, guvern trântit chiar de propriul partid politic pe motiv de incompetență (lipsă de performanță), devine astfel în ochii președintelui premierul ce oferă garanția competenței (performanței). Bravos!

Dl Tudose este ilustrarea sloganului social-democrației românești postdecembriste: “Ce-i al tău este mai ales al meu. Ce-i al meu, e numai al meu.” Acuzat de plagiat, dl Tudose afirma: “Nu am plagiat și, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la președinți.”

Un haiduc, acest domn Tudose – ia de la președinți și dă poporului. Ia de la cei cărora le prisosește și dă acelora cărora nu le-ajunge. Va fi interesant să vedem ce va lua de la președintele Iohannis spre a dărui, ”pas cu pas”, mulțimii însetate de ”lucrul bine făcut”.

Întrebat în 2014 dacă va face față ca ministru în Cabinetul Ponta #4, Mihai Tudose a răspuns fără nicio ezitare: “Un metru nouă’ş’opt, o sută de kile, cred că fac”. Cum azi atârnă la cântar mai bine de “o sută de kile”, șoriciul distribuit poporului la Crăciunul din acest an va fi suficient.

Desen & © - DION
Desen & © – DION

În apărare cu președintele Iohannis înăltuț bine și din ce în ce mai mobil; în atac cu fosta baschetbalistă Laura Codruța Kövesi, (și ea înăltuță bine) care aruncă la coș din orice poziție și orice – vinovat ori nevinovat; și cu un metru nouă’ș’opt ăsta la mijlocul terenului, mai vizibil ca Farul din Constanța, greu să mai dribleze cineva România cu una, cu două.

Mihai Tudose aduce cu el o premieră absolută: este suspectat și din afara PSD-ului, și din interiorul partidului că ar avea “dublă comandă”. Și nu de oricine, ci de cunoscători ai domeniului. Consiliat de semidescoperitul-semiacoperitul Robert Turcescu, s-ar putea ca Traian Băsescu să știe ce spune. Lia Olguța Vasilescu, pe vremurile ei peremiste bună prietenă cu parlamentarul Ilie Merce, fost colonel de Securitate, o fi știind și ea ce spune.

Una peste alta, o propunere beton, pe care, dacă ar fi refuzat-o, președintele Klaus Iohannis ar fi devenit președintele lucrului “prea bine făcut”. Și tot ce e prea bine făcut îi face pe români (oriunde s-ar afla ei) să-și piardă somnul. Pe când așa, putem dormi liniștiți — “criza politică ce dăuna grav României” a trecut.

Ieri o văzui, azi nu e!

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in