Un coup de foUdre(a)

Potrivit   rezultatelor   unui  sondaj,  79%  dintre   români  nu-l mai vor  pe Traian Băsescu. Nu se înţelege însă prea bine pe cine-l vor cu orice preţ. Şi mai ales, de ce. Boală veche. În 1989, cei mai mulţi români păreau a şti foarte bine pe cine nu-l mai voiau – pe Nicolae Ceauşescu. Ce aveau să afle foarte repede era că nu ştiau pe cine-l voiau. Atunci li s-a spus că-l vor pe Ion Iliescu. Şi l-au vrut. Vreme de două mandate şi ceva.

Altă concluzie: peste 35% dintre români nu au votat niciodată cu PDL. Nu ştiu cât îi ajută acestă informaţie pe cei din opoziţie. O informaţie mai folositoare pentru ei este aceea că nu se află la guvernare. Dacă din asta vor să înţeleagă ceva este treaba lor. Cum tot treaba lor este dacă din ce spune sondajul vor să creadă că au şi câştigat alegerile viitoare.

Să faci o mega-alianţă în care să amesteci, ca într-un fel de tochitură, toate soluţiile (morale, oarecum-morale, imorale etc.) şi să începi prin a anunţa că prima şi cea mai sfântă datorie a conglomeratului electoral este să ceri imediat suspendarea lui Traian Băsescu mi se pare de Guinness Book, secţia Exclusiv românesc.

Bănuiesc că foarte curând vor fi date publicităţii rezultatele altui sondaj care vor spune că 98% dintre români nu o mai vor pe Elena Udrea. Ne va dumiri acelaşi sondaj şi în legătură cu cea pe care-o vor românii, cu orice preţ? Nu de alta, dar alegerile nu le câştigă cine anunţă că românii s-au săturat de Elena Udrea şi te lasă să te perpeleşti: vin ceilalţi cu trufandaua de Norica Nicolai ori cu inenarabila Rodica Stănoiu?

 

Ilustraţie & Copyright © 2011- ION BARBU

Mă întreb deseori dacă Elena Udrea este româncă:  ştie ce vrea şi de la cine. Ştie cât vrea să dea şi cui. Ştie la ce va fi supusă pentru opţiunea ei şi cât poate să tragă. Ştie ce minister vrea şi ce buget i-ar veni bine. Ştie cum să obţină bugetul şi cum vrea să cheltuiască banii. Ce spun alţii – treaba lor. Pune barba-n piept şi merge înainte. Poa’să ningă, poa’să plouă. Pare un produs de lux, un fel de Louis Vouitton, dar, de fapt, este un cal de povară. Trage vârtos la ce s-a înhămat.

Nu are insomnii doctrinare.  Nu-i face complimente nici lui Baconschi, nici lui Voinescu. Dă răspunsuri exacte până şi la întrebări extrem de dicifile: nu spune că-l citeşte nici pe Patapievici, nici pe Cartianu; nici pe Pavel Coruţ, nici pe Jorge Luis Borges. Mărturiseşte că citeşte “De ce iubim femeile”. Şi aici nimeni nu poate mişca în front. Căci mai tot omul iubeşte femeia.

Îmi veţi spune că Elena Udrea este din Pleşcoi. N-am să vă contrazic. Mă voi mulţumi doar să adaug că politică de Pleşcoi face tocmai cine crede că alegerile se pot câştiga în România cu Hannah Arendt, Hélène Carrère d’Encosse ori Roberta Wohlstetter. Nu se câştigă astfel nici în alte locuri.

Îmi veţi spune că sunt gaga şi am făcut un coup de foUdre(a).

Ei, nici chiar aşa. Mă voi mulţumi doar să adaug că alegerile se câştigă cu Lady Gaga, nu cu DAME  Kiri Te Kanawa. Nepotul meu, Toma, în vârstă de numai doi ani, este îndrăgostit lulea de cea dintâi. Nu-şi poate lua ochii de la televizor, când o vede, în vreme ce la cea de a doua nu a fost încă expus.

Puterea nu se câştigă cu “Păi, dacă mi-aş pune eu mintea…” Se câştigă cu mintea. Restul sunt sondaje. Şi wishful thinking.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in