Un candidat cu imunitate mai robustă la febra sângelui – Klaus Iohannis

IMG_1561
Toamnă la Catoctin Mountain Orchard

Dl Klaus Iohannis nu este candidatul “ideal”. În schimb, România este un teren potrivit pentru o “defrișare” majoră și cultivarea normalității.

Candidați ideali nu există – asta și înseamnă “ideal”. E nevoie de candidați reali/potriviți. Aș spune că dl Iohannis îndeplinește această condiție.

Îmi pare dotat cu o imunitate mai robustă decât a altora la febra sângelui – Ebola politică, cu exploziile ei de hemoragii devastatoare.

Pare un om ocolit de isterie – această țiitoare a politicienilor români. Se bucură de libertate, fără să tune că locul celorlalți candidați ar fi după gratii.

Că este etnic german, mă lasă rece, dar respect omul care trăiește cu folos unde s-a născut, nu unde ar fi avut dreptul să plece fără bătăi de cap.

În mai, 2011, am zbârcit (împreună cu dl Nicolae Manolescu) o discuție/conferință la Ateneul Român: Un ideal pierdut – normalitatea.

Dl Iohannis poate urca acest subiect pe o scenă mult mai mare decât cea a unei instituții de cultură, oferind șanșe unei culturi politice responsabile.

Oricât de anevoios câștigată, normalitatea este singura șansă a statului de drept. Fără ea, acesta din urmă este doar un artefact Photoshop.

Dl Iohannis promite că va continua ce a fost bun în proiectul politic al dlui Băsescu, dar va deconecta funcția supremă în stat de la un stil inacceptabil.

Cred că este atât o dovadă de bun simț, cât și o speranță de bun simț în fața istoriei. Dacă nu suntem drepți, nu suntem nimic.

Îi doresc dlui Iohannis să devină președinte. Dar unul drept: cu propriile promisiuni și foarte atent la oamenii care nu mai cred doar în promisiuni.

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in