Uite Cucu, nu e Cucu: o Mioriță USL-istă

2011.

“Comisia de Integritate a PSD a decis duminică, după o scurtă ședință, cu 43 de voturi pentru și 5 împotrivă, să propună excluderea lui Mircea Geoană din partid.”

“Fostul conducător al PSD, Mircea Geoană, a fost propus, luni, pentru înlocuirea din funcția de președinte al Senatului chiar de către conducerea centrală a partidului, la capătul unui conflict de aproximativ un an cu actualul lider, Victor Ponta.”

“Senatorul PSD Ilie Sîrbu a anunțat în plenul Senatului decizia partidului de a-l înlocui pe Geoană de la șefia camerei superioare. Au urmat vociferari și rumoare în sală de ședintă. Geoană, de la prezidiu, a precizat: <să fie consemnată ilaritate în sală>.”

Ilaritatea a fost consemnată

 

“Decizia de astăzi, 13 noiembrie 2011, a Comisiei Naționale de Arbitraj și Integritate Morală a PSD este nulă de drept din perspectiva Statutului PSD și reprezintă o nulitate absolută din punctul de vedere al Legii Partidelor Politice, întrucât neaudierea părților atrage nulitatea absolută a deciziei. Fiind nulă din toate punctele de vedere, decizia nu produce consecințe”, susține Mircea Geoana într-un comunicat remis Ziare.com. El susține că formula în care s-a întrunit Comisia Națională de Arbitraj și Integritate Morală, cu 48 de membri, este nestatutară.”

“Faptul că și Șova și Ponta s-au antepronunțat cu privire la soluție și au vorbit cu gura plină e o formă de influențare a acestei decizii”, a spus Mircea Geoană. “Eu sunt extrem de neplăcut surprins de maniera aceasta stalinistă de a se proceda”, a mai spus Șeful Senatului.

Și noi la fel de extrem. Surprinderea a fost consemnată, căci este, într-adevăr, surprinzător să vezi politicieni vorbind cu gura plină.

“Întrebat dacă Geoană mai are loc în PSD, Victor Ponta a răspuns: <Nu, nu mai are loc în PSD>”.

 

Septembrie 2013

“ <Vreau să stau în casa mea. Nu mai vreau să stau cu chirie. Voi cumpăra o casă și sper să fac lucrul acesta cât mai curând. Dacă 95% dintre români sunt proprietari în casa lor, și eu îmi doresc să fiu proprietar în casa mea>, a declarat Mircea Geoană, care nu a precizat dacă va cumpăra imobilul de la RA-APPS sau va alege altă locuință.”

Ne-am întrebat: dar dacă dl Geoană va descoperi că nu tocmai 95% dintre români sunt proprietari în casa lor, la ce ne putem aștepta? Și ni s-a răspuns.

Noiembrie 2013

“Mircea Geoană va fi numit Înalt Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Strategice și Diplomație Publică.”

Victor Ponta: “De mai mult timp am discutat cu domnul Geoană toate temele importante de politică externă, și sigur că simt nevoia – alături de ministrul de Externe Corlățean și de consilierii mei – a unei persoane cu experiența și pregatirea lui Geoană, pentru că este extrem de utilă. M-am bucurat că vrea sa ne sprijine în niște lucruri importante”.

 

Mircea Geoană: “Am făcut același lucru și când nu aveam funcție și voi face asta și acum în noua poziție. Era nevoie de o funcție oficială pentru a da o mai mare greutate demersurilor mele”.

Deși, de data aceasta, nu s-a mai cerut să fie consemnată ”ilaritate în sală”, am consemnat-o, considerând că, decât să nu ajungă, mai bine să prisosească.

Mircea Geoană: “Am depășit timpul să fac diplomație clasică. Trebuie să facem și diplomație economică, să facem locuri de muncă”

Am consemnat și asta.

Două concluzii:

Prima – dacă cineva îl va mai întreba vreodată pe dl Geoană, când se va muta, totuși, din strada Nicolae Cucu Starostescu, nr. 3, unde locuiește ilegal de foarte mulți ani, într-o casă RA-ASP, Înaltul Reprezentant va putea răspunde ca întotdeauna, cu zâmbetul pe buze: “Uite Cucu, nu e Cucu…”

A doua – printre cei foarte fericiți că dnii Victor Ponta și Mircea Geoană au îngropat, în sfârșit, securea războiului nu se află și dl Crin Antonescu. Surse bine informate afirmă că nici nu e de mirare, fiindcă dnii Ponta și Geoană au îngropat securea războiului în ceafa dlui Antonescu. Așa se explică, probabil, ultimele vorbe ale ciobănașului liberal: “Înalt, înalt dar al cui? Pentru cine şi faţă de cine?”

P.S. SRI a interceptat un mesaj transmis din București de fostul ambasador american, Mark Gitenstein, unul dintre părinții fondatori ai statului de drept în România, în prezent membru în Consiliul de Administrație al Fondului Proprietatea. Mesajul este adresat vicepreședintelui american, Joe Biden. În spiritul transparenței care-l caracterizează, Directorul SRI, dl George Maior, vă împărtășește conținutul acestui mesaj, chiar dacă nu îi era adresat:

“Dragul meu Joe, vești excelente din România. După lupte seculare, care au durat aproape două mandate prezidențiale ale prietenului nostru Traian, statul de drept în România nu mai stă cu chirie, ci s-a mutat în casă nouă, proprietate personală. Te rog transmite-i și președintelui Obama noua adresă: Strada Nicolae Cucu Starostescu, nr. 3, București, la intersecția UE cu Monica Macovei, fostă Strada Nicolae Cucu Starostescu, nr 3, București, la intersecția Sorin Ovidiu Vântu cu Aspen Institute? Pe curând. Mark.”

 


Dorin Tudoran

Scriitor și publicist