Über! Cu Schürrle și fanfare: “Götze! Götze! Götze!” (Restanțe, #3, 13 iulie)

photo[2]

Mâine dimineață, Mitică și eu punem capăt aventurii pe care am numit-o “Braziliada”. Iată câteva gânduri la sfârșit de carnaval.

TITLUL. L-a câștigat echipa cea mai bună. Nemții au pregătit acest triumf timp de peste zece ani. Cu migală, efort, răbdare și încredere că vor reuși. Așa au jucat și finala. Titlul l-a câștigat infrastructura fotbalului german. Jucătorii și antrenorii au vorbit în numele ei: Über!

Țesătura Schürrle – Götze intră în antologie. Echipa lui Löw va fi primită acasă cu Schürrle și fanfare: “Götze! Götze! Götze!”

ARGENTINA. Deși calificată în finală, nu se află departe de problemele care au lăsat fotbalul brazilian în curul gol la acest turneu final, care nu era unul pentru nudiști, cum au crezut David Luiz, Fernandinho, Paulinho și alți câțiva.

Sabella ori nu a avut de unde alege jucători mai buni sau mai în formă, ori a vrut să ne convingă defintiv cât de mediocru este. Palacio a fost ridicol. Aguerro – nerefăcut, nu avea ce căuta în acest turneu. După doar cinci minute de joc, abia își târa picioarele. Higuain – umbra celui de acum 4-5 ani. Truism ori nu, fotbalul se joacă pe goluri. Și Argentina nu a dat gol (să uităm prelungirile și executarea de lovituri de la 11 metri) decât foarte rar.

Nu înțeleg foarte clar ce se întâmplă cu Messi de un an și jumătate – e obosit, plictisit sau, cum aud niște comentatori care pretind că află totul “pe surse”, Lionel plătește tribut tratamentelor intensive și programului de creștere în înălțime la care a fost supus după ce Barcelona l-a cumpărat pe copilul minune. Ne vom dumiri în anii ce vin.

FINALA MICĂ. Înaintea ei, Van Gaal declara că ar fi preferat să piardă finala cu 1-7, decât să joace finala mică, un meci care nu ar trebui să existe, căci nu interesează pe nimeni și nu vindecă rănilor celor care au ratat calificarea în finală. A câștigat finala mică, mi s-a părut fericit și a mulțumit, emoționat, jucătorilor. În acest turneu, Olanda a jucat peste așteptări. La Manchester, fanii lui United abia îl așteaptă pe depanatorul olandez.

Eșecul Braziliei și în finala mică era foarte previzibil – psihic, jucătorii erau încremeniți în acel 1-7 din meciul anterior. Dovadă că au făcut exact același tip de greșeli – David Luiz, de pildă, a jucat de parcă era tot în meciul cu Germania. Au fost comentatori care au spus că, dacă în meciul cu nemții, Thiago Silva era pe teren, l-ar fi ținut în frâu pe Luiz, ar fi organizat apărarea. A fost în finala mică lângă Luiz, dar visătorul David și-a văzut de ale lui. Despre apărătorii (cu excepția lui Maicon) și mijlocașii brazilieni, mai bine uităm. Pe atacanți, oricum nu i-am zărit.

ARBITRAJUL. Foarte straniu. Mai tot timpul. În finală, intrarea lui Neuer la Higuain mi s-a părut fault – penalti. Dar trebuie să văd reluarea fazei de mai multe ori. (Update: fault mare, penalti și cartonaș roșu. Ridicol: arbitrul i-a dat cartonaș galben lui… Higuain)

FIFA. Lamentabilă. Să te speli pe mâini de barbarii precum cele comise de Zuniga asupra lui Neymar este rușinos, o invitație la degradarea ideii de fair play. Dar să-i acorzi lui Messi titlul de cel mai bun jucător al turneului e impardonabil. Până și în echipa Argentinei era un jucător care a fost mult peste Messi în acest turneu– Mascherano. Dar Robben? Dar alții? Sau, de ce ar fi de neimaginat să-i acorzi lui Manuel Neuer și trofeul Mănușa de aur (cel mai bun portar) și Balonul de aur – cel mai bun jucătror? De ce trebuie ca, întotdeauna, cel mai bun jucător al unui turneu să fie doar un jucător de câmp, de preferat – un atacant? Portarii nu sunt și ei jucători?

PREMIUL FAIR PLAY – Joachim Löw: “Victoria de azi este rodul multor ani de trudă. Efortul a început de pe vremea lui Jürgen Klinsmann. O muncă pe care noi am continuat-o.” N-ar fi rău ca diriguitorii forbalului american să înțeleagă, măcar un pic, și limba germană.

CATEGORIA DIN PUȚUL GÂNDIRII LUNATECILOR. Premiul întâi cu coroniță – Scolari. “Demisia?”, răspunde el presei braziliene, care-l desființează. “Nu văd de ce mi-aș da demisia.” Și adaugă: “Este la latitudinea președintelui federației să decidă. Noi vom înainta un raport final, după care președintele va analiza ce trebuie făcut.” Mișto: Analyze this! (Update – Scolari a și fost dat afară: președintele federației n-a avut nevoie să mai citească raportuyl final, căci i-a fost de ajuns rezultatul final.)

CATEGORIA LUNATICILOR GÂNDITORI. Premiul întâi cu două coronițe – Fred, care tocmai “și-a anunțat retragerea din competițiile internaționale.” Adică, el chiar crede că a fost prezent la acest turneu final. Somnambulism carioca!

Salutări!

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in