Tolomacopedia: Pilat din Ponta vs. Pilaf din Contra

Cu mult înaintea alegerilor prezidențiale de anul trecut, am afirmat, în câteva rânduri, că din zece întâlniri directe Traian Băsescu vs. Mircea Geoana cel dintâi câștigă unsprezece. Nu am motive nici astăzi să cred altceva.

A trecut destul timp de la ultimile alegeri prezidențiale, așa că mă simt mai în largul meu să mărturisesc de ce nu am putut vota cu Mircea Geoană.

Dincolo de erorile comentate de atâta lume – vizita nocturnă la Sorin Ovidiu Vântu constituind o performanță de Bulă Book – au existat, pe puțin, încă trei gafe ce l-au privat de un vot.

Prima – când afirmi că, în 1989, la 31 de ani, erai prea tânăr ca să-ți dai seama cam ce s-a întâmplat în luna decembrie a anului respectiv în România, înseamnă că te coci extrem de greu și a candida la președinția României eterne la numai 52 de ani este cu totul prematur.

A doua – când în efortul de a câștiga voturile oamenilor, pedalezi pe ideea că Traian Băsescu este un mitocan, iar tu ești un băiat fin, pregătește-te cum trebuie pentru ultima dezbatere, live, condusă de Robert Turcescu.

În acea dezbatere, o întrebare a fost înlocuită cu șansa dată fiecăruia dintre candidați de a face un cadou celuilalt. ”Mitocanul” a început prin a săruta mâna dnei Mihaela Geoană, după care i-a oferit soției contra-candidatului un buchet de flori. ”Băiatul fin” i-a oferit ”mitocanului” un exemplar din Codul bunelor maniere; probabil, ediția princeps, “revizuită și adăugită” de Marian Vanghelie.

A treia – când ești creditat cu mai multă experiență diplomatică/internațională decât Traian Băsescu, fă-ți lecțiile până la capăt, înainte de a încerca să-ți încolțești adversarul. În aceeași dezbatere condusă de Robert Turceascu, Mircea Geoană a deschis o discuție despre o anumită analiză, făcută de o anume instituție etc. Traian Băsescu l-a întrebat, scurt, numele instituției. Mircea Geoană a răspuns, fâstâcit, că va reveni cu informația exactă.

Informația exactă i-a fost servită, peste nu mai știu câte minute, într-un bilețel adus de Victor Ponta.

 ***

Congresul extraordinar al PSD a fost și mai generos: i-a servit lui Mircea Geoană o poantă numită Victor Ponta. Am urmărit relatările congresului în paralel cu meciul de fotbal Inter Milano – Sampdoria. Cu doi oameni în plus pe teren, Sampdoria nu a putut câștiga. Unul din motive – juca, totuși, pe terenul lui Inter.

Deși, nu cu mult timp înaintea congresului, Mircea Geoană era creditat cu mai mulți oameni în teren (citește ”în filialele locale”) decât Micul Titulescu, în timpul congresului Geoană a evoluat în deplasare – a jucat pe terenul lui Ion Iliescu. Chiar retras din activitatea sportivă, Ion Iliescu este mai performant decât mulți pe.se.diști. din echipa națională.

Gândindu-mă la trădările, eschivele, șantajele, ”recalibrările” etc. de până în ultimul minut de… vot, aș spune că am asistat la un fel de Pilat din Ponta vs. Pilaf din Contra.

Una din primele concluzii de după acest congres extraordinar al unui partid populat de ipochimeni din cale afară de ordinari (șef de promoție – Marian Vanghelie) ar fi că în PSD se avansează destul de original:

Un Vanghelie = un Vanghelie.

Un Vanghelie cu liceu = o poantă discutabilă.

O poantă discutabilă cu facultate = un Mic Titulescu.

Un Mic Titulescu cu trei trandafiri la butonieră, (Iliescu, Năstase și Severin) = un lider tânăr și ferice.

Un lider tânăr și ferice = ace, brice și alice.

Ace, brice și alice = un Hrebenciuc visând să fie un mitrea și un Mitrea excelând în a fi un hrebenciuc.

“Per total” – un dinamism amețitor și un triumf al tinereții politice. Cea dovedită de aproape octogenarul Ion Iliescu, căruia , la 3 martie, Mircea Geoană îi va ura un călduros și sincer “La Mulți Ani!”

 ***

Pentru a explica eșecul soțului  în alegerile prezidențiale, dna Mihaela Geoană a invocat atacul violet dezlănțuit de Traian Băsescu asupra soțului ei. Cu această mișcare, dna Geoană a deschis o cutie a Pandorei din care pe.se.diști de renume național au scos și atârnat de gâtul lui Mircea Geoană o piatră de moară desprinsă din Bucegi –  Vârful Omul.

Pe alții, explicația dnei Geoană i-a ajutat să deschidă o cutie a Pirandei: au fost aduse, într-o puzderie de emisiuni de televiziune, armate de ghicitoare și vrăjitoare care s-au lansat în comentarii ezoterico-post-electorale dintre cele mai originale.

Dacă Adrianei Bahmuțeanu i s-a acordat șansa neașteptată de a deveni și analist politic, de ce nu i-ar da și  Sorin Ovidiu Vântu o șansă prietenului său Mircea Geoană de a realiza o emisiune săptămînală de televiziune care să rivalizeze cu Telenciclopedia.

Emisiunea s-ar putea numi Tolomacopedia, iar realizatorul ei ar putea fi introdus maselor largi de telespectatori chiar de Ion Iliescu.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in