Titanic Fals, Spirache Neamțu și un miting parțial deturnat

10.03

Deși textul său suna cam pompieristic și din el clipea, ici și colo, perfecțiunea celei mai recente limbi de lemn, am semnat apelul la solidaritate cu dl Andrei Pleșu. Din mai multe motive. Unul dintre ele este acela că văd în chip ceva mai restrictiv decât alții foarte invocatul concept al “libertății de exprimare”.

Dacă articolului semnat de dl Pleșu în Adevărul, dl Mihai Gâdea (sau dl Mircea Badea, dl Mugur Ciuvică, dl Radu Tudor etc.) i-ar fi răspuns publicând o replică într-un ziar sau pe blogul personal, cred că s-ar fi înregistrat doar câteva zeci de reacții din categoriile “Bravo, Gâdea, ce mișto i-ai tras-o slugoiului ăla de Pleșu!” și “Băi, slugoi jegos al Văranului, tu vorbești de slugărit, nenorocitule. Te compari tu cu Pleșu? Îți dau muie.”

Dar, potrivit obiceiurilor casei, dl Gâdea a răspuns prin organizarea unui tribunal live, în care au apărut doar procurorii, martorii acuzării și aplaudacii lor. După prezentarea rechizitoriului, procurorii, martorii și aplaudacii au îmbrăcat roba de judecători și au dat verdictul.

Asta nu are nimic de-a face nici cu presa, nici cu libertatea de exprimare. Este încă o dovadă (a câta?) a disprețului față de deontologie nutrit de Antena 3. O abjecție.

Când am auzit însă despre organizarea mitingului, am crezut că e vorba de o pripeală și că, om cu temeinică oroare de ridicol, dl Pleșu va pune imediat mâna pe telefon, după care ideea mitingului se va pierde ca măgarul în ceață. Fie telefonul n-a fost dat, fie centrala a sunat, încontinuu, ocupat, dar mitingul a avut loc.

04.06

Dl Mihai Neamțu – un fel de încrucișare între Coriolan Drăgănescu și Candiano Popescu în fața căreia pălește orice succes al “biologiei miciuriniste” – a anuțat că mitingul va fi strict “apolitic”. La miting însă a recomandat scandarea “Pleșu președinte!”

Curat apolitic. Tot ce a mai lipsit a fost să trimită și vestita telegramă “republicană”:

“Principele Carol răsturnat, guvernul provizoriu instalat. Regent general N. Golescu. Sunt prefectul districtului, numit de guvernul provizoriu. Concentrați imediat grănicerii și, in 24 ore, să fiți la Ploiești. Aștept de la patriotismul și energia dvs acest serviciu.”

Într-un text foarte interesant, publicat în Evenimentul zilei, dl Sever Voinescu scrie:

“Vrînd să ne convingă că Andrei Pleşu nu e Andrei Pleşu pe care îl ştim, Gâdea vrea să dea o lovitură mortală lucidităţii şi bunului simţ colectiv. Misiunea lui este să ne facă să ne fie frică de el. Chiar ne este?”

Exact aceeași strategie o aplică și dl Mihai Neamțu pentru a da o lovitură mortală lucidității. Planul său este să ne convingă că Mihai Neamțu nu este Mihai Neamțu – exorcistul isteric, cu funia de usturoi la gât; oportunistul îmbrăcat în pancarta sandvici  “Jos Oportunismul!”; turmentatul legionaroid muștruluindu-i pe cei care nu au înțeles măreția Mișcării etc.

Chiar nu se vede că Mihai Neamțu vrea să pară Andrei Pleșu?

Și în privința fricii pe care vor să o inducă dnii Gâdea și Neamțu, e vorba de aceeași strategie.

Nu de el vrea să ne facă să ne fie frică dl Gâdea, ci de dl Dan Voiculescu. Nu de el vrea să ne facă să ne fie frică dl Neamțu, ci de dl Andrei Pleșu.

În acest caz, diferența între barbarie și civilizație (spre a mă conecta la titlul articolului dlui Voinescu) este că eforturile dlui Gâdea îi fac mare plăcere dlui Voiculescu, pe când eforturile dlui Neamțu n-ar avea cum să-i facă nici plăcere, nici bine dlui Pleșu.

“Dai în mine, dai în Voiculescu!” este o strategie aprobată “de sus”.

“Dai în mine, dai în Pleșu!” este un puțoism, ca multe altele practicate de exhibiționistul politic Mihai Neamțu, și n-are cum să fie aprobat “de sus”.

După “vinovăție prin asociere”, iată-ne și în fața “respectului prin asociere.” Haida-de!

Dacă dl Voiculescu s-a zidit definitiv în platoșa de metal rar a barbarului catodic, mitingul parțial deturnat de dl Neamțu era unul de solidaritate cu civilizatorul Pleșu, nu cu Pleșu-Biciului lui Dumnezeu.

M-am bucurat că dl Pleșu (care nu dorește să candideze la nimic, bănuiesc) n-a participat la miting, altfel ar fi riscat să-l vadă pe dl Neamțu (care vrea să candideze la toate și oricând) interpretând, “în numele dlui Pleșu”, încă o partitură vestită – cea a lui Spiridon Necșulescu. Numai că, spre deosebire de cel al lui Tudor Mușatescu, acest Spirache — Spirache Neamțu — nu este deloc un ingenuu. E chiar pe dos:

x

“Fraţilor, viu în faţa voastră pentru prima dată, ca să rog să m-ascultaţi. Nu e firea mea să fac politică. Prea aş face dreptate multă dac-aş avea putere şi-aş muri asasinat. Aşa că n-am nici o nădejde de la nimeni. Vă rog să nu mă votaţi! Să nu mă votaţi, fiindcă nu merit să întru în Parlament, pentru că eu n-am făcut nimic pentru voi şi nici n-am să pot să fac. De ce să vă mint şi să vă înşel?”

Doi băieți – Mihai Gâdea și Mihai Neamțu –, pe care părinții i-au trimis să facă teologia, fac azi pe dracu-n patru să iasă ca păduchele în frunte. Oricum, orice, oriunde, oricând, că așa e păduchele – pretutindenar.

Nu știu dacă dl Neamțu a dorit să-i făcut vreun bine dlui Pleșu prestând asemenea servicii politice la un miting anunțat drept “apolitic”, dar știu sigur cât rău i-a făcut.  Și nu doar politic.

Dacă dl Mihai Neamțu reprezintă cumva “noua clasă politică”, pe care politicieni căliți în teatre de marionete încearcă să le-o bage pe gât românilor prin tot felul de mitinguri unde se poartă ba funii de usturoi în jurul gâtului, ba blugi și cămăși albe în jurul “ființei naționale”, atunci dl Mihai Gâdea este cel mai strălucit reprezentant al ”noii prese”.  Contrapunctul ideal.

Mă întreb dacă nu cumva recentele spectacole politic-apolitice/apolitic-politice n-au sădit deja în subliminalul colectiv al iubitorilor de mitinguri chiar soluția ieșirii din criza sistemică în care s-a pomenit România: ”Neamțu Președinte – Gâdea Prim Ministru!”

Să le dorim “succesuri” multe și “eșece” puține acestor vestitori ai vremurilor noi (politică & presă) și să nu ne mirăm că, asemeni părinților lor spirituali, într-o bună zi se vor muta din Piața Universității în Piața Endependenți.

dt_signature2-e1270748737227[1]“Pupat toți.”

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist