Tigresa Mihaela vine (și) la New York!

Gianina Cărbunariu
Gianina Cărbunariu

“Gianina Cărbunariu (n. 1977) este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și dramaturgi români și unul dintre fondatorii dramAcum, platformă pentru dezvoltarea şi punerea în scenă a noii dramaturgii românești. Textele și montările sale urmăresc îndeaproape schimbările și simptomele societății contemporane. Dintre spectacole sale recente amintim proiectul Vînzare/For Sale, co-producție a Teatrului Odeon din București și a Teatrului de Stat din Hamburg, distins în acest an cu Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol;  Solitaritate, co-producție a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, a Teatrului Național din Bruxelles și a Festivalului de la Avignon, prezentat în 2014 în selecția oficială a Festivalului Avignon; Majuscul, Tipografic Majuscul, co-producție a Asociației dramAcum și Festivalul Divadelna Nitra în cadrul proiectului Parallel Lives – 20th Century Through the Eyes of Secret Police, 2013.” (Hotnews)

paula-gheorghe-toma-danila

“După zece ani de la lansarea cu “Stop the Tempo” la Teatrul Luni, până la “X mm din Y km”  și “20/20”, Gianina Cărbunariu continuă acum, ca dramaturg și regizor, intenția de teatru social, printr-un subtil pamflet teatral. Consolidează astfel, impunerea unui altfel de stil teatral, novator ca ținută scenică, definitoriu pentru  teatrul social. S-a inspirat și documentat, în acest caz dintr-un fapt divers real, relatat de presă. În 2011, un tigru a evadat de la grădina zoologică din Sibiu și a fost împușcat. Povestea tigresei Mihaela devine un pretext pentru Gianina Cărbunariu care reușește prin situații și replică, inteligent concepute, să atenționeze asupra stării actuale a societății noastre.”

(Ileana Lucaciu.http://ileanalucaciu.blogspot.com/2012/12/tigrul-sibian-teatrul-independent-gazda.html)

images-1

“An evening of excerpted readings from internationally renowned playwright/director and enfant terrible Gianina Carbunariu’s (Bucharest) play Mihaela,the Tiger of Our Town. In this fictional play inspired by a real event, a tiger escapes from a zoo and is shot after 3 hours of freedom in a neighboring forest. With an introduction by Cristina Modreanu, a curator, theater critic, and expert in performing arts (based in Bucharest and New York), we reflect on how our fears are used against the most vulnerable.”

(See more at: http://thesegalcenter.org/events-list/category/international-theatre/#sthash.NlPI0Kdt.xs3uj29r.dpuf)

"Gianina Cărbunariu este unul dintre cei mai prolifici oameni de teatru din România." (Adevărtil. Foto -David Muntean)
“Gianina Cărbunariu este unul dintre cei mai prolifici oameni de teatru.” (Adevărul. Foto și © – David Muntean)

Vineri, 4 septembrie, Teatrul Dramatic Regal din Stockholm a gazduit premiera in limba suedeza a spectacolului Tigrul regia Sofia Jupither, o montare a textului dramaturgului roman Gianina Carbunariu, in traducerea suedeza a lui Inger Johansson.

Este pentru prima dată când textul unui dramaturg român contemporan este montat la Teatrul Dramatic Regal, spectacolul fiind rezultatul colaborării unei companii independente, Jupither Josephsson, cu multiplii şi reputaţi parteneri instituţionali suedezi precum Agenţia Naţională Suedeză de Spectacole Riksteatern, Teatrul Municipal din Malmö, Teatrul Popular din Göteborg (Folkteatern) şi Teatrul Municipal din Örebro.

În stagiunea 2015-2016 montarea în limba suedeză are programate un număr de peste 60 de reprezentaţii, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional, spectacolul fiind până în prezent invitat în turneu la Teatrul Naţional din Oslo, Norvegia, Teatrul Municipal din Esbo, Finlanda, şi Centrul de Artă BOZAR din Bruxelles, Belgia.” (Hotnews)

Gianina Cărbunariu la Nocturnele Marinei Constantinescu

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in