Tensiuni pe ruta Brașov-București-Bloomington-New York-Honolulu

ADAMESTEANU INTERVIU_0004 copy Dorin Tudoran: “Dar care a fost primul poet pe care l-ați invidiat?”

Nina Cassian: “Un brașovean care stătea la câteva case de mine. Avea ochelari cu multe, foarte multe dioptrii, îi apăruse o carte, era mai mare cu niște ani și mi se părea că e cel mai fericit poet tânăr.”

ADAMESTEANU INTERVIU_0001 3

Brașoveanul care i se păruse Ninei Cassian în adolescență “cel mai fericit tânăr poet” era Ștefan Baciu, care, în 1935, la numai 16 ani, primise Premiul Fundației Pentru Literatură și Artă Regele Carol al II-lea, pentru volumul Poemele poetului tânăr. Numai că, în anii ’70, când realizam interviul cu Nina Cassian, numele și opera lui Ștefan Baciu erau interzise în România “Epocii de Aur”. Cenzura a eliminat din interviu nu doar numele poetului, ci și un paragraf întreg în care Nina Cassian mărturisea de ce o fascinase poezia lui Ștefan Baciu. 

ADAMESTEANU INTERVIU 2

Diligențele mele pe lângă Ștefan Baciu n-au reușit să schimbe decizia poetului în legătură cu încetarea colaborării sale la AGORA pricinuită de o vecinătate de pagină pe care nu o putea accepta. I-am trimis manuscrisele înapoi, așa cum îmi ceruse, dar am rămas în relații mai mult decât cordiale. Nu mai știu dacă i-am menționat sau nu (mai degrabă cred că nu am făcut-o) că în momentul în care Matei Călinescu mi-a trimis poemele Ninei Cassian, Nina și eu nu ne mai vorbeam de mulți ani (o veche neînțelegere), dar nu aveam cum să nu public niște poezii foarte bune ale unei autoare pe care o admiram și care depășise, de multe decenii, perioada ei “heirupistă”.ADAMESTEANU INTERVIU_0003Ștefan Baciu s-a stins în 1993, la 75 de ani. Matei Călinescu – în 2009, la 75 de ani. Nina Cassian – în 2014, la 90 de ani.

Recitesc în aceste zile o carte de memorii a lui lui Ștefan Baciu — Praful de pe tobă, Memorii 1918-1946, Editura Mele, Honolulu, 1980.

Oare de ce stăruie privirea mea atât de mult pe prima pagină a cărții?

ADAMESTEANU INTERVIU_0002 3

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist