Statele Unite ale Comparației

Francezii au dreptate: “Comparaison n’est pas raison” – comparația nu este un argument. După 1989, au existat două comparații pe care le-am întâmpinat cu o bună doză de scepticism. Prima a fost cea prin care monarhiștii români aminteau că și în Spania, după o republică falimentară și o dictatură militară, a fost restabilită monarhia. Punctul meu de vedere era – și a rămas – că, în vreme ce în Spania opțiunea monarhică nu fusese total subminată de opțiunea republicană (cea de a doua republică, 1931-1936) și de cele patru decenii (1936-1975) ale dictaturii lui Francisco Franco, în România postdecembristă, dincolo de un cerc restrâns, simpatiile monarhice au fost, și sunt, mai mult legate de o persoană – Regele Mihai, decât de o instituție – monarhia.

La începutul anilor ‘90, am discutat aceast subiect cu monarhiști precum profesorul Ghiță Ionescu, istoricul Constantin (Costi) Brâncoveanu, pentru o vreme consilier al Regelui, sau arhitecta Iolanda Strănescu. Există un document (elaborat de Ghiță Ionescu, dar semnat, din motive strategice pe care nu găsesc de cuviință să le numesc aici, de alți doi lideri monarhiști din diaspora românească) prin care se încerca să se explice, simplu și coerent, cancelariilor politice occidentale și palierelor birocrațiilor aferente de ce reîntorcerea regelui Mihai în fruntea statului ar fi fost o soluție benefică atât pentru România, cât și pentru comunitatea internațională. Ecoul nu a fost semnificativ.

Deși sceptic în privința șanselor reinstaurării monarhiei, am sprijinit acel efort al monarhiștilor. La prima vizită a familiei regale în România, mulți dintre cei care l-au întâmpinat pe fostul suveran fluturau fotografia de mai jos – coperta a IV-a a primului număr din revista pe care o lansasem la Washington – MERIDIAN. Numai că, în 1990-1991, Constituția României, de care se plâng mulți, a fost elaborată (Comisia de redactare a proiectului de Constituție condusă de Antonie Iorgovan) într-un soi de regim special  având un obiectiv bine definit: sprijinirea cu orice preț a republicii ca formă de guvernământ. Constituția a fost ratificată prin referendumul național din 8 decembrie 1991. În felul acesta se obținea eliminarea oricărei posibilități ca România să redevină o monarhie. Azi, o revizuire a Constituției care să conducă la înlocuirea republicii cu monarhia ca formă de guvernământ ar implica o bătălie pentru care nu există resursele și voința politică necesare.

 

Copyright MERIDIAN, Fotografie: Claudio Marinesco

De partea cealaltă a comparației – Spania. În 1969, Francisco Franco îl desemnează prinț moștenitor pe fiul lui Juan de Borbón, Juan Carlos, acordându-i titlul de Prinț al Spaniei. Juan Carlos este încoronat în 1976 și îl desemnează premier pe Adolfo Suárez, fostul Secretar general al  Mișcării Naționale, suportul politic oficial al generalului Franco. Se organizează un referendum și, în 1978, Spania (re)devine o monarhie: constituțională și ereditară; parlament bicameral. Regele este șef al statului, își asumă funcțiile de vârf ale politicii externe, este Comandant Suprem al Armatei, promulghează legi, desființează Parlamentul, determină organizarea alegerilor și referendumurilor etc. Acordurile de la Moncloa (octombrie 1977) dintre guvern și principalele forțe politice sunt considerate drept primul contract social democratic al Spaniei.

Recenta declarație a dlui Crin Antonescu – “O monarhie constituțională este forma cea mai convenabilă de guvernare pentru o țară ca România”/…/ “Eu am trăit vremuri, în 1990, în care erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de rege, de monarhie. Dacă am avut convingerea să susțin monarhia în 1990, n-am de ce să nu o susțin în 2012″ – stârnește cel puțin o întrebare: dacă este un adept al monarhiei, de ce se gândește dl Antonescu să candideze la funcția de președinte al unei republici? Nu de monarhismul dlui Antonescu mă îndoiesc, ci de posibilitatea ca, ajuns președinte, să poată determina întoarcerea României la o monarhie constituțională. Este vorba de o iluzie pe care a nutrit-o, cred, și dl Emil Constantinescu, numai că mașinării (nu doar politice) de toate calibrele știu cum să consolideze în electorat ”istorica vocația republicană” iar pe plan internațional nu se observă un trend ”de la republică la monarhie”, chiar dacă stabilitatea monarhiilor constituționale este evidentă.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, revenirera României la monarhie nu ar rezolva o problemă cheie – calitatea deprimantă a clasei politice românești. Urcarea unui rege pe tron nu ar fi însoțită de apariția unei noi clase politice. Atunci când ar desemna un om politic să formeze guvernul, regele ar avea de ales tot din politicienii “zilei de azi”. Între ”Monarhia salvează România!” și ”Ăștia sunt, cu ăștia defilăm…”, diferența ar putea fi cea dintre iluzie și crunta realitate. România a cunoscut experiența aducerii unui principe străin pe tron, dar nicio monarhie nu poate importa o clasă politică. Deocamdată, stabilirea prințului Nicolae în România rămâne mai mult o mișcare simbolică decât “un pas spre reinstaurarea monarhiei”.

*

A doua comparație față de care continuu să fiu sceptic: Statele Unite ale Americii și Statele Unite ale Europei. Federalizarea Europei poate fi relizată. Dacă se va produce, contextul va fi diferit de cel în care au apărut Statelor Unite ale Americii. În 1776, treisprezece colonii se declară independente față de Marea Britanie. În 1777, ia naștere o confederație nu tocmai solidă. În 1778, este ratificată Constituția. Astăzi republică federală și constituțională, formată din 50 de state și un district federal, Statele Unite au început cu totul altfel decât ar urma să înceapă Europa Unită sau Statele Unite ale Europei. Mă gândesc că, în atâta vorbărie, n-ar fi rău ca unii să înțeleagă fie și măcar diferența dintre o federație și o confederație.

O confederalizare/federalizare a Europei ar avea drept “subiecți” un număr impresionant de națiuni, unele cu secole de istorie, națiuni cu identități culturale și sociale foarte pregnante etc. Nu acestea erau condițiile la apariția Statelor Unite ale Americii. Un proiect de anvergura unei Europe Unite nu ar trebui “marketat” locuitorilor continentului în principal prin campanii propagandistice. Acordul europenilor trebuie să vină din rațiune, nu din disperare, fiindcă proiectele construite din rațiune  bine determinată sunt mai durabile decât cele izvorâte din disperări prost rezolvate. Interesele unei caste politico-birocratice nu reprezintă neapărat și interesele subiecților curtați. Spre a fi o construcție cu șanse la trăinicie, o Europă Unită s-ar cuveni să fie rezultatul unui consens bine gândit al locuitorilor ei, nu efectul unui război propagandistic și psihologic de lungă durată prin care europenilor li se flutură prin fața ochilor “dilema”:  ori o Europă unită, ori o Europă sfârșind apocaliptic.

 

Desen & Copyright 2012 - Alex DIMITROV

 

*

România nu e Spania. Francisco Franco și Nicolae Ceaușescu nu au fost una și aceeași persoană. Palatul Cotroceni nu este Palatul Zarzuela. Palatul Victoria nu este Palatul Moncloa. Nu știu cât de mult au avut în comun Părinții Constituției Spaniole, Părintele Constituției Europene și Antonie Iorgovan. José Manuel Barroso nu este George Washington. Doar dna Viviane Reding amintește, din când în când, de “Tovarășa Ana” (a.k.a Ana Pauker), dar, oricât de dramatic pare acest lucru astăzi, mâine ar putea să devină subiect de amuzament. Ce nu va fi niciodată nici amuzant, nici înțelept rămâne substituirea rațiunii cu disperarea și presiunile economico-financiare sau a construirii consensului în chip onest cu cinismul marketingului politic și interesele unor coaliții nu tocmai suficient de largi. Nu poate fi neglijat ce convine Franței și Germaniei, de pildă, dar nu e suficient pentru o Europă Unită.

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in