Singurătatea anticomunistului primordial

Desen & Copyright @ DION
Desen & Copyright @ DION

La două lucruri se pricepe Vladimir Tismăneanu mai bine decât oricine: vuvuzelitul belicos și jelitul în oglindă.

Să lăsăm până după 16 noiembrie reinventarierea performanțelor atinse în prima probă a biatlonului politologic.

Azi, iată-l pe atletul nostru plângându-i de milă propriei unicități:

“Când același Sorin Ilieșiu a venit cu ideea ca, sub egida Academiei (deci a unor foști informatori ale căror nume prefer să nu le mai scriu aici din jenă pentru inaintata lor varstă), ar trebui să fie scris un nou raport despre ce a fost dictatura comunistă, idee salutată entuziast de plagiatorul național și de sicofanții săi, s-a tăcut.”/…/” Tăcerea are, o știm de la o importantă gânditoare germană, o forță distructivă.“ (aici)

Și dă-i, și trage-o cu tăcerea celorlalți, de parcă a turui, de dimineață până seara, este o virtute a spiritului cetățenesc. Ne vom dumiri pe 16 noiembrie în legătură cu efectele trăncănitului continuu.

Mi-e teamă că vom vedea, încă o dată, că rezultatele campaniilor torențiale (anti-X, înainte de primul tur, și pro-același-X, înainte de al doilea tur) sunt la fel de distructive ca tăcerea.

Cât privește ruptura de azi dintre dnii Tismăneanu și Ilieșiu (cândva, doi băsiști dezlănțuiți), ea îmi pare ca un desen animat în care Marx și Engels se ceartă pe viitorul luminos al lui Lenin.

Da, anticomunismul lui Victor Ponta este o ficțiune. Nici mai mare, nici mai nevinovată decât utopiile unor creatori de utopii electorale, ale căror dezastre vizionarii respectivi le oblojesc, mai apoi, cu apeluri patetice.

E jenant ca, după ce azi faci orice spre a participa la Waterloo-ul unui candidat, mâine să te vrei alături de același candidat la Austerlitz. Până și în ordine alfabetică ordinea este inversă. De istorie, ce să mai zic?

Nu te opui mitologiilor de doi bani cu mitologii de doi bani și un pic.

Iată (aici) doar o singură dovadă că dl Tismăneanu nu este atât de singur încât să fie confundat, pentru eternitate, cu Ana lui Manole.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in