Seychelles Retreat

Photo-blog-7-150x150[1]”Retreat”. Printre altele, definește și retragerea într-un loc liniștit, unde se poate discuta în afara ”ochiului lumii”. Este practicată și de mari companii, și de organizații neguvernamentale, și de entități guvernamentale ș.a.m.d.

Brainstorming”. O metodă de a discuta foarte aplicat, pentru a găsi căi de a rezolva o problemă, de a contura mai exact articulațiile unui proiect. Încurajează ideile creatoare, spontane, întocmirea unei bănci de date ș.a.m.d.

”Out-of-the box”. Deseori, când căile obișnuite de a rezolva o problemă sau de a lansa un proiect nu dau rezultate, se organizează un retreat, în cadrul căruia se apelează la brainstorming pentru a se putea gândi out-of-the box.

Și în limbajul lumii corporatiste occidentale, și în cel al entităților guvernamentale, a devenit un clișeu acel “We’ve got to think out-of-the-box!”

De ce trebuie să credem că Florian Coldea a mers în Seychelles pe banii lui Sebastian Ghiță, pentru a petrece o vacanță exotică? De ce n-ar fi plătit Compania, Serviciul, pentru amândoi, chiar folosindu-se o carte de credit a “generosului” Sebi? Aici ar fi o slăbiciune a scenariului — nu pui tu, ditamai civilul, cheltuielile ditamai generalului pe cartea ta de credit.

De ce n-ar fi fost vorba de un Seychelles Retreat, organizat de Serviciul pentru care lucrau amândoi, de un brainstorming la care n-au participat doar ei, ci și alții, inclusiv reprezentanți ai unor Servicii sau Agenții (”de profil”) străine?

Poate ajunge cineva la listele cu toate numele turiștilor aflați în acele zile în Insulele Seychelles? Nu cred. Deci un loc ideal, unul în care ”turiști” precum Coldea, Ghiță și parteneri străini de proiecte se pierd în masa de turiști-turiști.

Desen & © - DION
Desen & © – DION

 

Cum rămâne cu soțiile?

Simplu. Există o acoperire mai credibilă decât “cu soțiile la purtător” în timpul unei “vacanțe exotice”? Și, din când în când, doamnele pot petrece câteva ore doar între ele, ba mai pot da nas în nas (“Vai, ce plăcere!”), cu dna Elena Udrea, la cumpărături, în vreme ce domnii petrec doar între ei, așa, ”ca băieții”, nu?

Numai că ”out-of-the box” mai are și alte înțelesuri. Nu de puține ori auzi despre cineva, lovit de amoc, că e ”out-the-box”. ”A luat-o razna”, se mai spune pe românește. De ce n-ar fi posibil ca amândoi (și nu doar ei), Coldea și Ghiță să o fi luat razna.

În asemenea cazuri, Compania intervine. Fie încearacă readucerea pe orbită a sateliților scăpați de sub control, fie, dacă aceștia au luat-o razna prea tare, îi abandonează, ajutându-i să se prăbușească – de preferință în vreun ocean.

Vi se pare prea John le Carré? Prea Ian Fleming? Știu și eu?

Totuși, de ce ne-am stoarce noi creierele (un echivalent pentru ”brainstorming”) spre a găsi alte explicații decât cele oferite de maeștri ai genului? Explicații verificate nu doar artistic, dar și de viața & moartea unor personaje.

Că în România, John le Carré sau Ian Fleming se vând cu un damf de Pavel Coruț, asta e.

Nu vă faceți griji – încet, încet, vor intra și băieții noștri în lumea băieților mari.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in