Scrisoare deschisă adresată domnului Dorin Tudoran

Draga domnule Dorin Tudoran,

Regretam sincer decizia pe care ati luat-o.

Conform prevederilor statutare, hotararea de a acorda titlul de Membru de Onoare al Asociatiei 21 Decembrie 1989 imi apartine.

Personalitatile carora le-am acordat acest titlu sunt :

Dna. Roberta Anastase – presedinta Camerei Deputatilor

Dl. Eugen Nicolaescu – viceliderul grupului parlamentar PNL – initiator al Legii Lustratiei

Dl. Marius Cristian Dugulescu – deputat

Dl. Viorel Oancea – Secretar de Stat in Ministerul Apararii Nationale – initiator al Legii Lustratiei

Dl. Florin Postolachi – deputat, presedintele Asociatiei 15 noiembrie 1987-Brasov

Este adevarat ca de aceasta data m-am consultat si cu personalitati din asociatiile apropiate noua.

Va asigur ca acordarea acestor titluri nu are nicio conotatie politica ( este pentru prima oara, cand felicit membrii ai Parlamentului, inclusiv din PSD, care au votat Legea Lustratiei ).

Din momentul in care am fost ales presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, nu am acceptat politizarea actiunilor acesteia si nici nu am jucat in vreo piesa elaborata in numele unor interese.

Cu modestie, cred ca am respectat Principiile ce au stat la baza acestei asocieri sub egida memorabilei zile de 21 Decembrie 1989.

Retragerea oricarui coleg din Asociatia 21 Decembrie 1989 este o pierdere pentru noi toti.

Cu speranta ca va veti reconsidera decizia luata,

Va asigur de aceeasi buna colegialitate si intreaga mea consideratie.

20 mai 2010
              Teodor Maries

Dragă domnule Mărieş,

Vă mulţumesc pentru promptitudinea răspunsului dumneavoastră.

Nu am pus nici o clipă la îndoială dreptul statutar pe care îl aveţi de a acorda titlul de membru de onoare al asociaţiei.

Nu am pus nici o clipă la îndoială nici dreptul dumneavoastră de a vă consulta cu oricine aţi găsit de cuviinţă atunci când aţi luat  decizia de a acorda acest titlu celor cinci personalităţi politice.

Se întâmplă să cred că:

• Parlamentarii au votat această lege cu o întârziere inadmisibilă şi în condiţii de evitat. De exemplu – o grevă a foamei de lungă durată. Nu cred că există un motiv să fie felicitaţi pentru că şi-au făcut, în sfârşit, datoria.

• Ca şi legea de funcţionare a CNSAS-ul şi Legea Lustraţiei este prea departe  de ce  datorau României litera şi spiritul acestei legi. De exemplu – este vădit selectivă, gândită în raport cu anumiţi oameni şi nu în raport cu un principiu.

• Mi se pare înţelept ca organizaţiile civice să evite, pe cât mai mult cu putinţă, imaginea unor conflicte de interese. De exemplu – existenţa unui resort politic într-o decizie sau alta. Percepţia este deseori mai puternică decât realitatea. Şi mai corozivă în privinţa efectelor negative.

• Dezbaterile în jurul acestei legi, a felului cum a fost lucrată şi promulgată, a resorturilor politice ce au dus la exceptări nejustificate şi la încercarea de dobândi  capital politic nejustificat pentru o lege venită cu mare întârziere şi într-o formă nefericită abia încep.

• Asemenea dezbateri nu vor fi comode. Punctele mele de vedere în legătură cu Legea Lustraţiei (şi mai ales în legătură cu interesele unor oameni şi grupuri de a politiza totul, de la cercetare la numele societăţii civile) pot fi foarte diferite de opiniile dumneavoastră şi ale asociaţiei pe care o conduceţi. Asta nu înseamnă de fel că v-aş considera tocmai pe dumneavoastră parte a unor asemenea grupuri de interese. Înseamnă doar că neafiliat asociaţiei, nu îmi voi face reproşuri că am atras asupra ei tunete şi fulgere.

A fost o mare cinste pentru mine să fiu membru de onoarea al Asociaţiei 21 Decembrie 1989. Şi rămâne o datorie de onoare să vă port, dumneavoastră şi asociaţiei, dragostea şi repectul pe care le impun idealurile pentru care luptaţi şi sacrificiile pe care sunteţi gata să le faceţi pentru atingerea lor.

Cu prietenie,

Dorin Tudoran