Scrisoare deschisă adresată dlui Teodor Mărieş

Președinte

Asociația 21 decembrie 1989

Dragă domnule Mărieș,

Am fost mândru și emoționat atunci când s-a hotărât cooptarea mea ca membru de onoare al Asociației 21 decembrie 1989. Am acceptat cu gratitudine invitația dumneavoastră de a mă alătura atâtor nume de rezonanță.

Calitatea de membru de onoare al asociației pe care o conduceți nu îmi dă nici un drept să încerc a determina hotărârile dumneavoastră dar nici nu îmi îngrădește libertatea de a mă disocia de hotărâri pe care nu le pot accepta.

Cooptarea dnei Roberta Anastase ca membră de onoare a asociației pe care o conduceți este un act politic. În opinia mea, forța unei structuri ce aparține societății civile stă tocmai în evitarea actelor de natură politică.

De o bună bucată de vreme, oameni și grupuri se folosesc de  numele societății civile doar spre a-și atinge interese străvezii. Au devenit parte integrantă a unui obscen proces de politizare a ceea ce nu poate fi politizat fără a fi subminat.

Cred că în asemenea momente, a fi revoluționar înseamnă să stai în cale torentului, nu să devii parte a tăvălugului. Indiferent de culoarea politică a șuvoiului.

Ca membră a unui partid politic și apoi ca Președintă a Camerei Deputaților, doamna Roberta Anastase a avut suficienți ani la dispoziție pentru a fi inițiat, sprijinit și făcut tot ce îi stătea în putință pentru ca Legea lustrației – una reală, nu simulacrul de acum – să devină realitate.

Cum singură a declarat, doamna Anastase a trebuit să afle dintr-o scrisoare a dumneavoastră ce știau până și oameni din afara Românei – că vă aflați într-o a doua și periculos de lungă grevă a foamei și că erați ferm convins să nu renunţaţi la ea până la îndeplinirea unor deziderate anunțate clar  și de multă vreme.

Retorica falacioasă a zilei amintește de pompierismul anilor Ceaușescu. Într-un fel, nici o mirare: deseori acest discurs este opera acelorași propagandiști. Dacă, în fraza următoare, înlocuim numele domanei Anastase cu un altul, ne întoarcem într-o clipă cu peste două decenii în urmă Salut aici voința politică a președintei Camerei Deputaților, Roberta Anastase, aleasă, ca recunoaștere a rolului jucat în acest act istoric…

Rostul acestor rânduri nu este de a contesta rolul real jucat de doamna Roberta Anastase în ultimele luni, ci de a vă mărturisi convingerea că rolul nostru nu este acela de a juca într-o piesă elaborată, ca atâtea altele — și înainte, și după decembrie 1989 – în numele unor interese ce trebuie să ne rămână străine.

Lăsându-ne manipulați sau devenind, din neatenție, parte a unui proces de manipulare, nu cinstim memoria celor pentru care un om ca dumneavoastră cere — de atâta timp și prin mijloace niciodată pe măsura trompetelor zilei – dreptate.

Acolo unde în vedere nu se au principii, ci persoane; acolo unde unii sunt protejați iar alții vânați; acolo unde lista exceptărilor este mai grăitoare decât conținutul legii; atunci când un palid și tardiv înlocuitor a ceea ce trebuia împlinit de mult este salutat drept act istoric, nu de lustrație este vorba, ci de mancurtizare. A dedica un asemenea construct memoriei lui George Șerban mi se pare cel puțin o impietate.

Iată câteva din motivele ce mă determină să renunț astăzi la calitatea de membru de onoare al Asociației 21 decembrie 1989.

Cu cele mai bune gânduri pentru dumneavoastră și membrii Asociației 21 decembrie 1989.

20 mai, 2010

Dorin Tudoran