Saunders, Trump & Lincoln

Photograph by David Crosby/Penguin Random House
Photograph & © David Crosby/ Penguin Random House

George Saunders (58 de ani) este unul dintre cei mai apreciați autori americani de proză scurtă – CivilWarLand in Bad Decline (1996), Pastoralia (2000), The Very Persistent Gappers of Frip (2000), The Brief and Frightening Reign of Phil (2005), In Persuasion Nation (2006)  și Tenth of December (2013).

Potrivit revistei TIME (27 februarie – 6 martie, 2017), primul roman publicat de Saunders, Lincoln in the Bardo (2017), ar putea fi cel mai apreciat debut al unui romancier al acestui secol.

TIME publică o cronică a cărții semnată de Nate Porter și un interviu cu Saunders din care nu lipsesc întrebări referitoare la Donald Trump.

Pentru unii dintre cititorii lui Saunders răspunsurile acestuia ar putea constitui o surpriză. Pentru mine, nu.

Deși ideea unui președinte Trump i s-a părut imposibilă, Saunders recunoaște azi că mișcarea Trump a fost (“sadly, to me“, adaugă el) “more mainstream than I’d been able to imagine”; că, deși s-a aflat într-un “dezacord vehement” cu suporterii lui Trump, cei pe care i-a întâlnit ”were very nice, mainstream people – not the fringe types I’d been led to expect”/…/”they were affable and happy to talk with me and not rabid or particularly angry.”

Foarte interesantă este și opinia lui Saunders despre sensul peiorativ injectat termenului ”elită” de către jurnaliștii de dreapta. Despre ce a adus America în starea de furie în care se află azi, opinia lui Saunders este necruțătoare:

“I think what’s happened in our country is pretty simple: The money went up, up, up. The middle class got decimated. Slight animosities got exaggerated. “

Nu mai puțin interesant este răspunsul lui Saunders la întrebarea de ce oamenilor le place să citească despre târgurile și compromisurile politice din epoca lui Lincoln, dar nu le place să audă despre aceleași lucruri, atunci când ele se întâmplă azi.

În fotografia paginei în care apare interviul cu Saunders am încercuit, cu roșu, întrebările și răspunsurile referitoare la mișcarea Trump și furia față de elite; cu albastru —  întrebarea și răspunsul referitoare la diferențele de atitudine față de compromisurile politice de azi și cele din timpul lui Lincoln.

SAUNDERS

Într-un moment marcat de patimi incontrolabile (nu doar în America), este reconfortant să vezi că se poate vorbi rațional despre oameni și acțiuni cu care te afli într-un “dezacord vehement”.

Poate că succesul lui George Saunders, prozator atât de preocupat de istorie, vine nu doar dintr-un talent cu adevăarat remarcabil, ci și dintr-un acut, autentic simț al Istoriei.

Cu atât mai jenante sunt “civismele” de două parale, care se înmulțesc (nu doar în America) precum ciupercile după ploaie printre “artiști, autori-gânditori” al căror singur gând este cum să iasă mereu în frunte, asemenea păduchelui, și să se reinventeze la nesfârșit în conștiințe absolute ale neamului, în speranța că într-o zi le va cădea în poală universalul măr de aur.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in