Şansa de a nu fi fost cetăţean sovietic

Pe lângă dosarul de urmărire informativă (DUI Nr. 233433), deschis la 3 august 1980 de către U.M. 0800 SMB (Securitatea Municipiului Bucureşti) cu aprobarea generalilor Iulian Vlad şi Nicolae Pleşiţă, la 10.06.1983, mi s-a deschis un alt dosar – Nr.  4804o –   “Dosar de acţiune informativă individual”. 77 de pagini din el au fost transmise de Serviciul de Informaţii Externe (SIE) Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Cum cele mai multe dintre aceste pagini sunt aproape ilizibile, singura modalitate de a le reproduce rămâne retranscrierea a ceea ce este, cât de cât, descifrabil.Câteva precizări referitoare la conţinutul documentului (fragment) de mai jos:

1. Înţeleg că documentele olografe dactilografiate în tuş şi purtând menţiunea ”Exemplar Unic” erau prezentate numai şefului statului. Cred că există o oarecare exagerare în această privinţă.

2. Este adevărat, l-am întâlnit în situaţia respectivă pe Gheorghe (“Gogu“) Rădulescu şi am avut o discuţie cu el. Conversaţia s-a transformat repede într-o ciocnire. Prezenţa lui acolo m-a luat cu totul prin surprindere şi argumentele sale m-au cam enervat. Ca şi curajul său. Cei ce l-au cunoscut bine (s-a întâmplat să nu mă fi numărat printre ei) spun şi astăzi că era un “comunist de omenie”. Probabil.

3. În vremea lui Ceauşescu, Gheorghe Rădulescu a reuşit să evite riscul de “a fi pensionat”. “Revoluţia” nu l-a iertat: un alt om despre care mulţi dintre cei care-l cunosc susţin şi astăzi că a fost un “comunist de omenie”, Ion Iliescu, l-a trimis pe Gheorghe Rădulescu în puşcărie. De unde se vede că, unde există un exces de omenie poate să apară şi un pic de puşcărie.

4. Deşi Gheorghe Rădulescu ne-a cerut gazdei şi mie să păstrăm ”discreţia asupra celor discutate” şi în pofida faptului că nota susţine că eu sunt cel ce a povestit unei surse a Securităţii cele menţionate în informare, teamă îmi este că lucrurile au ajuns la urechea cui nu trebuie pe altă cale. Sau – şi pe altă cale. Posibilităţi.

Prima – casa respectivă era bine monitarizată din cauza pericolului pe care-l prezenta pentru cauza sfântă a comunismului chiar gazda.

A doua – dacă nu mă înşeală memoria, printre invitaţi se aflau cel puţin doi informatori dovediţi ai Securităţii.

Dar, cum spuneam, nu Ceauşescu i-a venit de hac lui Gheorghe Rădulescu. Eu – nici atât.

 

MINISTERUL DE INTERNE

DEPARTAMENTUL SECURITĂŢII STATULUII  

U.M . 0544/SECŢIA a IV-a  

STRICT SECRET

Ex. UNIC             

Nr. F/0048040/ din 03.04.1984

NOTĂ

                Scriitorul TUDORAN DORIN a relatat unei surse a unităţii noastre, următoarele:

                La 26 februarie 1984, împreună cu soţia, a fost invitatul unui prieten care a aniversat ziua de naştere a copilului. La aniversarea respectivă a participat şi tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU.

                Întreţinîndu-se cu tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU, acesta i-a vorbit despre ”intrigile din partid şi din guvern”, i-a povestit că a fost şi dînsul exclus din partid, dar că în ciuda acestui lucru ”astăzi este ce este”.

                În acest context l-a sfătuit pe TUDORAN DORIN să nu plece din ţară şi să nu mai scrie la ”EUROPA LIBERĂ”, precizîndu-i însă că a ascultat emisiunile în cadrul cărora s-au transmis scrisorile sale şi că acestea i-au plăcut. A afirmat, totodată, că nici dînsul nu este de acord cu ce se  întîmplă în ţară, dar că avîndu-i pe ruşi alături nu se poate face nimic. A adăugat că dacă TUDORAN DORIN ar fi fost cetăţean sovietic şi ar fi făcut ce a făcut în România, dispărea de mult, fără urmă, cu întreaga familie.

                L-a sfătuit să aibă răbdare căci ”în cîţiva ani va ajunge mare”.

               În timpul discuţiei, după ce a consumat cîteva pahare cu băutură, tovarăşul GHEORGHE RĂDULESCU, arătînd cu degetul la telefon şi făcînd cu ochiul celor prezenţi, a afirmat: “eu sînt ilegalist, nu sînt de acord cu ce face TUDORAN DORIN”.

                GHEORGHE RĂDULESCU i-a rugat pe TUDORAN DORIN şi pe gazdă să păstree discreţia asupra celor discutate, deoarece în caz contrar “riscă să fie pensionat”. (…)

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist