Să râdem cu DIE/SIE, la Preşedinţie

Înființat de tipograful Thomas Green în 1764, The Hartford Courant, apare la Hartford, Connecticut și este cel mai venerabil ziar american, “mai bătrân decât națiunea”, cum sună titlul articolului-prezentare de pe site-ul publicației. Citez: “Este ziarul în care George Washington a plasat un anunț că dă cu chirie o parte din pămîntul său de la Mount Vernon. Aici a fost publicat pentru prima oară Blue-Backed Speller al lui Noah Webster. Thomas Jefferson a dat în judecată acest ziar pentru calomnie și a pierdut procesul. (Și) Mark Twain a încercat să cumpere acțiuni ale acestui ziar dar oferta sa nu a fost acceptată.“

nd am emigrat din România și am imigrat în Statele Unite, ne-am stabilit la Hartford. După câteva apariții norocoase în emisiuni ale principalelor canale de televiziune americane, ba chiar o înregistrare cu Mike Wallace pentru 60 Minutes, ziarul mi-a propus să scriu, din când în când, un articol despre viața în America. Unul din ele, publicat în 1986, se intitula In Every-Cracy, Bureacracy Rules. Era un text despre absurditățile birocrației. (THE HARTFORD COURANT)

La scurt timp după apariția articolului, Securitate primea din Statele Unite o notă (08.02.1986) de la un colaborator al ei. O aveți aici – TURNATORIE HARTFORD. Cum calitatea fotocopiilor primite de la SIE via CNSAS este foarte proastă, dau mai jos transcrierea notei. Regret că nu am timp să traduc și articolul din The Hartford Courant dar nu va fi prea greu, măcar pentru unii, să vadă diferența de la cer la pământ între ce se întâmplase și ce se raporta.

Sigur, acum îmi vine să râd dar este ușor de înțeles că numai de râs nu i-ar fi venit mamei mele, la București, citind “valorificarea” unei asemenea odioșenii în Săptămâna, Scânteia, Luceafărul ori Suplimentul literar și artistic al Scânteii tineretului ori în alte organe chipurile de presă.

O întrebare pentru SIE: ce “interes național” ar putea fi periclitat, dacă ne-ați da numele unor imbecili precum autorul acestei turnătorii şi numele marelui F-8 care mă avea “în preocupare” pe teritoriul Statelor Unite? Lustrația cu şpil de Dalmaţia nu-i atinge, pensiile lor probabil că nu intră sub incidența diminuărilor anunțate de premier iar de rușine n-a murit nimeni în România în ultimele sute de ani.

Și atunci?

P. S. Nici n-am apucat bine să postez acest text şi primesc un mesaj semnat Silviu “Hacker”-Predoiu. Mi se transmite să mă uit, regulat, pe lista celor decoraţi de preşedintele Traian Băsescu. 

De ce?

Voi da peste multe nume  care mă interesează. În felul acesta, voi înceta să-i mai bat la cap pe cei de la SIE, ocupaţi până peste cap cu munca de conspirare a celor deconspiraţi de SRI prin decorare.

Mă voi uita. Negreşit. Iar SIE şi SRI trebuie să se aibă ca fraţii, ca pe vremuri, nu ca azi. Astea de azi nu sunt vremuri.

Pe vremuri, doctorul îţi cerea “Inspiră…“, “Expiră…”. Astăzi, ţi se şuieră: “Conspiră…”, şi ţi se şopteşte: “Deconspiră…”.

În salonul unde se dau şi se iau înapoi decoraţiile neamului e un gâjâit ca de pneumothorax.  

***

U. M. 0225 

Nr. f-7/0030782 din 08. 02. 1986

Strict Secret

ex. nr. 1

 

NOTĂ

 

                Deținem date din care rezultă că, după stabilirea în S.U.A, DORIN TUDORAN a solicitat și obținut ajutor de șomer pentru faptul că nu a putut ocupa un loc de muncă.

                Recent, ca urmare a faptului că și-a cumpărat un autoturism a cărui valoare depășește veniturile unui șomer, a fost chemat și anchetat de autoritățile de resort asupra veniturilor sale, rezultînd că DORIN TUDORAN desfășura, în mod ilegal, activități de pe urma cărora obținea venituri care determinau pierderea dreptului de a beneficia în mod legal de ajutorul de șomer. Întrucît forurile americane consideră această faptă ca fiind gravă, au hotărît încetarea oricărui ajutor de șomer pentru DORIN TUDORAN. De menționat faptul că cei care sînt descoperiți în această situație nu vor mai putea în viitor beneficia de ajutor dr șomer indiferent de situația lor.

                Propunem ca nota să fie dată spre exploatare la F-8, care-l are în preocupare pe DORIN TUDORAN.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist