Rișărd Burtăn & Leanța Taior

 

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Relația dintre tatăl vitreg, Traian Băsescu, și fiul său adoptiv, Petre Dumitru, zis și al lu’ Liberalu, e la fel de tumultoasă ca dragostea cu năbădăi dintre Silviu Prigoană și Adriana Bahmuteanu, acești Rișărd Burtăn și Leanța Taior autohtoni. Înregistrat la Palatul Pionerilor din dealul Cotroceni sub pseudonimul PD-L, pentru a păcăli atenția papă-rațelor, micuțul venetic ideologic a produs multe recățărări în arbori doctrinari neașteptați.

Cumpărându-și permis de parcare la Clubul Adevărații Arnoteni, PD-eul ăl’ mic și stângaci a devenit, peste noapte, PD-Lică ăl’ mare, încruntat și hrăpăreț. Dreptaci, când e vorba de gargalogie, și ambidextru, când  “Dragă Stolo” dă semn că tot ce este pe masă poate fi ras. Și ras este.

Speriat că rămâne fără pensie de protocol (vila de serviciu – 7 camere, 4 băi, și dependințe pentru personal ajutător – rămânând nu RA-APPS-ului, ci doamnei Mioara Roman), dl Petre Roman, tatăl biologic al mofluzului PD-ică, și-a făcut “implant domnesc” și acum este os de Brătian, devenind, asemeni fiului PD-ică al lu’ Liberalu, om de dreapta, mă-nțelegi, liberal. Numai că în vreme ce fiul său, PD-ică, își poartă liberalu’ pe stânga, dl Roman și-l poartă pe dreapta. Ce vreți, există și printre croitori școli de gândire diferite.

Deși cam târzioară, fiindcă liberalismul de sorginte PNL tocmai înflorește în buzunarele mediatice, de stânga, ale dlui Dan Voiculescu, iar cei câțiva nehotărâți joacă table la Palatul Becali cu propietarul Stelei care’a răsărit, tot pe dreapta, apostazia dlui Roman pare că a fost inspirată. Nimeni nu-și mai amintește nici cântecul de leagăn șoptit românilor de șenilele tancurilor sovietice ale Diviziei Tudor Vladimirescu și “remixate” de Constantin Tănase — “Davai ceas, davai palton/Davai ceas, davai moşie/Haraşo tovărăşie.”  –, nici de “legionarii” demascați de premierul Petrică la reintrarea în legalitate a partidelor istorice, PNL și PNȚ.

Nici măcar politologul tuturor apostaziilor nu-și mai amintește nimic, fiindcă ai săi au venit cu trenul, nu cu șenila, deși de venit, au venit exact pentru ce veniseră și ăi sosiți cu șenila. În plus, o apostazie nu o crede pe cealaltă, iar a treia se îndoiește de autenticitatea primelor două, dacă apostatul nu își uită tot trecutul și nu se delimitează public de 99.9% din propriul viitor, după care se retrage la mănăstirea Mancurtu, și își ia numele duhovnicesc de Fratele Când mai Mare, Când mai Mic.

Citim cu toți aceeași declarație de presă, urmărim cu toți, în direct, același interviu etc., dar pentru fiecare dintre noi accentul pare să cadă pe alt termen al propoziției. De aceea politicianul meu preferat rămâne dl Traian Băsescu – președintele vorbește pe înțelesul tuturor. Fie că e vorba de Blaga, fie că e vorba de bleaga. Când spune “Pentru mine PD-L nu mai este un instrument politic. Până îmi termin eu mandatul, nu mă mai poate ajuta în realizarea obiectivelor”, dl Băsescu face nulă și neavenită orice interpretare de tip post-modernist, deconstructivist și ia în derâdere, aprioric, orice inițiativă de interpretare tip Derrida.

 

Desen & Copyright @ 2013 - DION

Când, după ce dl Băsescu declară că susține candidatura dnei Elena Udrea la conducerea PD-L, analiști firoscoși încearcă, totuși, să găsească în această declarație limpede ca cristalul tot felul de dedesubturi, mesaje codate ori tangouri subliminale,  dl Băsescu revine și clarifică lucrurile definitiv și irefutabil: “Dacă rămâne Blaga, între mine și PDL nu poate exista un dialog.”

Mai limpede decât așa nu se poate: partidul a fost înființat pentru rolul de instrument, de vehicul. Vehiculul este al dlui Băsescu, și-a încheiat ultima și cea mai importantă misiune, vara trecută, când, cu ajutorul dlui Blaga și grație lipsei “din peisaj” a dnei Udrea, l-a cărat înapoi la Cotroceni pe dl Băsescu. Viu, deși ciuruit de peste șapte milioane de buletine de vot. Peste doi ani începe era post-Băsescu și nu vehiculul decide pe ce roți merge și cine-l conduce, ci dl Băsescu decide toate acestea. Și multe altele. Refrenul lui Tănase se uită greu:  “Davai ceas, davai palton./ Davai ceas, davai soţie,/ Nicego tovărăşie!”

Dna Elena Udrea are suficiente calități spre a candida la șefia partidului. Are însă și o problemă: la alegerile din PD-L nu se folosește același sistem electoral utilizat la alegerile parlamentare din decembrie 2013. Anul trecut, dna Udrea nu a candidat, cum era normal, în București, spre a nu-și umili colegii de partid printr-o victorie à la Austerlitz. Și-a mutat oferta electorală în Moldova, undeva aproape de aripa protectoare a voievodului pidilist Pinalti. Deși a pierdut alegerile în fața unui novice într-ale politicii, dna Udrea a intrat, glorios, în Parlament prin redistribuire. Și de atunci țipă “Rușine neredistribuiților!”

Dacă, Doamne ferește!, dna Udrea iese pe locul doi și la alegerile din PD-L, se va folosi și aici redistribuirea?

Dacă răspunsul este, “Da, se va folosi”, întrebarea următoare este “Cine va fi redistribuitorul?”

Aha, omu’ cu distribuitorul la purtător. Am înțeles.

Dl Silviu Prigoană are o proteză de care obișnuia să se descalțe și să o pună chiar pe pupitrul de parlamentar. Să fie dna Elena Udrea proteza dlui Traian Băsescu și, în cazul unei neașteptate insurgențe în PD-Lică va scoate președintele-jucător proteza din teacă și-i va altoi cu ea pe spinare pe complotiști?

Cred că dl Băsescu se înșeală când consideră că, spre a reuși, “Doamna Udrea ar trebui să mai lase din poşetele acelea cu care a venit în politică, să mai descalţe pantofii cu toc înalt.”

Mi-e teamă că descălțată și fără poșetele Vouitton, dna Udrea ar fi, ca politician, cam cât Adriana Bahmuteanu, adică o pradă ușoară pentru dl Vasile Blaga, ori pentru alți candidați, cum ar fi, să zicem, rafinatul domn Teodor Baconschi.

Epuizanta neclaritate în legătură cu ce vrea să zică rolul de “președinte-jucător” asumat de dl Traian Băsescu, deși pe Biblie a jurat doar pentru rolul de președinte al tuturor românilor,  este explicată de dl Dan Tăpălagă, care nu e cunoscut tocmai ca un antibăsist fioros. Domnia sa trece de sfera îngustă a nedumeritorului “președinte-jucător” pentru a clarifica, definitiv, ce vrea să zică oximoronul național “arbitru-jucător”: “Președintele Traian Basescu arbitrează meciul, în calitate de președinte jucător, intrând pe teren ca susținător deschis al Elenei Udrea.”

Așadar, dl Băsescu intră pe teren în calitate de arbitru, dar, odată ajuns pe gazon, joacă pentru una dintre echipe, marchează golul victoriei, iar la finalul meciului iese de pe teren așa cum a intrat – negru și imaculat. Adică, arbitru.

Totuși, fie ea și cinică, sinceritatea dlui Băsescu mi-a plăcut întotdeauna mai mult decât fonfăiala principială a multora dintre dușmanii săi politici. Lucrurile sunt simple, domnii mei: când președintele Traian Băsescu spune adevărul, restul României minte.

 

Copyright 2013@ziarul gandul

Și-acum, la o parte, că trece instrumentul, vine vehiculul!

Asta dacă nu cumva sunteți sadomasochiști și țineți cu tot dinadinsul să vă calce cu gondola dna Elena Udrea, președinta vehiculului-instrument PD-Lică, care cade-n sus, deci se ridică!

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist