Relația cauză – efect

Frații Petruș au înțeles foarte exact explicația folclorică a relației cauză – efect:

“De n-ar fi horincă-n sat/ Niciodată n-aș fi beat/

Dar așe horincă este/Eu la lume-s de poveste.”

x

Cum din varianta originală lipsește informația despre oamenii care beau de “sâmbătă până miercuri”, variantele “postmoderne” ale melodiei ne informează că este vorba despre “oameni cu cecuri”:

x

Tot din variantele postmoderne aflăm că:

“Așa beu eu și cu tata/Dintr-o sâmbătă într-alta”.

Confruntat cu o asemenea realitate electorală, premierul Daniel Cioloș a ales 11 decembrie drept zi a alegerilor parlamentare, fiindcă duminica este singura zi în care “oamenii buni nu beu”.

Rămâne de văzut cât de bine vor vota “oamenii buni”, după șase zile de băut bine, fiindcă ceilalți oameni au dovedit că votează mereu cu exactitate când și cum trebuie.

Știu că iar voi fi acuzat că nu mi-s un bun român, totuși îmi iau “irima”-n dinți și întreb: nu ar putea fi schimbat acest protocol istoric? Adică, întâi să votezi, și apoi să bei, și nu invers?

Fiindcă tare mi-e teamă că, și de data asta, oamenii buni vor rămâne cu beutul și cântatul, iar ceilalți — presupușii oameni nu tocmai buni — vor rămâne cu Parlamentul.

În sfârșit, oameni buni, îmi poate spune cineva care-s oamenii buni, și de ce; și care-s oamenii răi, și de ce. Nu de alta, dar chiar vreua să înțeleg noima rezultatelor din 11 decembrie.

Mulțămesc fain.

dt_signature2-e1270748737227[1]
0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in