Regele, Infantele, Președintele, Infanta și Adunații-Copăceni

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Dacă regele Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbón y Borbón-Dos Sicilias a abdicat în favoarea Infantelui Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia, președintele Traian Nana Băsesecu Mihăileanu y Flota de Bourbon de Scotch-Dos Golden Blitzes a pregătit trecerea treburile ducatului republican PMP în mâinile Infantei Elena Gabriela Udrea de Pleșcoi y Roman-Dos Cocoși de Vuitton y Hermes.

Care va fi azimutul politic pe care îl va lua ducatul înregistrat de Ioana Băsescu la OSIM, în septembrie 2011, drept Mișcare Populară, nu e vreun secret. “Secret” rămâne încă felul în care va încerca adevăratul deținător al mărcii PMP să asigure un viitor moștenirii politice pe care o lasă, dând urmașilor sentimentul că se află la timonă dar fără a închide definitiv ușa prin care să intre în sala tronului spre a se adresa conclavului de acolo: ”Copilași, nu asta ne-am înțeles noi că o să faceți! La loc comanda!”

În joc se află interese prea mari și o străduință de aproape un deceniu pentru ca școlerii să fie lăsați, cel puțin pentru o vreme, de capul lor.

După eșecul PMP la alegerile europarlamentare, o bună parte a pachetului de suflători prezidențiali a amuțit. Unii pretutindenari de ieri tac astăzi în chip strategic și asurzitor. Așteaptă să vadă cum se așează lucrurile pentru a reveni, cu forțe reînnoite și buze proaspete, la muștiucul tromboanelor, trompetelor și tubelor. Cum, până sâmbătă, 7 iunie, partitura pe care trebuie să o interpreteze era încă in the making, priveau la televizor și sperau: “N-ar fi rău să fie bine!”

Nu, n-ar fi. Dar bine chiar pentru ei toți, ca în ultimul deceniu, nu va mai fi. Pentru o vreme. Scurtă. Apoi, totul reintră în normal.

Partea adversă a și făcut primul pas spre normalitate prin noua pereche de raliu prezidențial formată din Altețele Lor Regale Victor Viorel Ponta de Pinocchio y Münchausen de Copy y Paste și Dan Cristian Diaconescu de Ici y De Colo de Vatican y Șarlatan. Rămâne de văzut când va ieși în decor Rolls-Royce-ul acestor piloți-princiari din Adunații-Copăceni și care va fi numărul victimelor colaterale în rândul spectatorilor care nu renunță să urmărească asemenea competiții cu sufletul la gură.

Cum a pierdut în fața celui dintâi la legislativele din 2012, în Gorj, cel de al doilea se va mulțumi deocamdată cu rolul de copilot, având și avantajul că știe, ca pe apă, cum arată comitatul Caracal, unde s-a răsturnat, nu o singură dată, carul cu VIP-uri oteviste, “haiduci” neiertători, “aflați la cuțite” cu “ciocoii” premierului.

În sfârșit, declarația candidatului PMP la prezidențiale, dl Cristian Diaconescu, potrivit căruia desemnarea Domniei sale s-a facut fără nicio discuție sau consultare între PMP și președintele Traian Băsescu — deși șefa sa de partid, lovită de un atac de sinceritate, declară “Da, a existat o consultare şi cu preşedintele Traian Băsescu” — anunță cam de cât adevăr vom avea parte în lunile următoare.

Dar pe cine mai miră că cei care votează sunt luați drept idioți de cei pentru care votează? Și chiar se înșeală, cu totul, cei din urmă în legătură cu cei dintâi?

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in