Proiect de țară: porcul meu e de aur, măgarul tău e un porc!

După aderarea României la NATO și dobândirea statutului de membră a Uniunii Europene, cancelariile politice majore ale lumii au continuat să pună Bucureștiului o întrebare necesară: “Care este următorul proiect de țară al României?” Până mai ieri, diplomații români nu au putut răspunde acestei întrebări decât printr-o muțenie poliglotă.

În sfârșit, reprezentanți de vază ai României au căscat gura: “Țărișoara are mai multe proiecte de țară. Cel dintâi: dorim să-i  retragem dlui Tőkés László Ordinul Național <<Steaua României>> în grad de Cavaler.”

La ce nu par a se gândi inițiatorii acestui splendid “proiect de țară” este că, pentru a declanșa un asemenea demers, Domniile Lor  ar trebui să producă dovezi irefutabile că motivul pentru care a fost decorat dl Tőkés László este lovit de falsitate.

Iată motivarea din decretul semnat de președintele Traian Băsescu în anul 2009: “cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluția din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului și a demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”

Se înscrie cineva la cuvânt? Are vreo instituție a statului dovezi că dl Tőkés László este un impostor? Zvonurile, calomniile, reproșurile, incriminările, iritările etc. nu țin loc de probe.

Campania anti-Tőkés a început de multă vreme și a fost inițiată de nume “de mare încredere”. Pentru aripa ultra-naționalistă a Securității, ca și pentru mulți dintre conducătorii altor mașinării ale dictaturii, va rămâne pururi inacceptabil că un maghiar a fost una dintre scânteile ce au declanșat Revoluția Română, deși, în scriptele lor, îl considerau pe maghiarul respectiv “cetățean român”. Câteva exemple:

Dl Iulian Vlad, şeful Securităţii în decembrie 1989: “Acest cetăţean român nu acţiona în interesul României, care era patria lui prin naştere, ci în interesul unei puteri străine. Culegea informaţii de orice natură care le transmitea în afară. Ceea ce are o denumire pentru un străin, spionaj, pentru un român este trădare de ţară. Au fost dovezi, un dosar întreg.” (1990)

Dl Tinu Radu, locţiitor al comandantului Securităţii Timiş în decembrie 1989: “Fără a greşi am spus-o în 8 martie 1990 şi pot afirma şi azi că Tőkés László nu a fost împotriva lui Ceauşescu ci împotriva României. Cultivat şi inteligent, ambiţios, extremist, T.L. a confirmat prin atitudinea sa postdecembristă că măsurile informativ operative luate împotriva sa au fost îndreptăţite, legale. Cazul său, tipic de trădare, a fost, zic eu, lucrat cu profesionalism.” (1990)

Dl Filip Teodorescu, locțiitor al șefului Direcției Contraspionaj din Departamentul Securității Statului în decembrie 1989: “Afirm cu toată convingerea că existau suficiente probe penale pentru a propune procuraturii şi justiţiei punerea pe rol a cazului. Am susţinut şi eu aceste propuneri atunci cînd am luat cunoştiinţă de ele, considerînd că aceasta era calea corectă şi legală de soluţionare.” (1992)

Se putea să lipsească pretutindenarul domn Ion Cristoiu, fost și actual ziarist? Numai că, spre deosebire de capii Securității, care îl denunță pe dl Tőkés László ca fiind un trădător de țară,  dl Cristoiu îl consideră pe dl Tőkés László o făcătură a Securității: “Cazul Tőkés. Sînt acum destul de multe date care ne fac să bănuim că el a fost creat de Securitate de la prima pînă la ultima piesă”. (1991)

Cacofonia naționalistă e mama armoniei internaționaliste – pentru a apăra interesele țării, Securitatea crea falși opozanți!

Așa stând lucrurile, de ce n-ar face dna Corina Crețu, inițiatoarea demersului, o propunere completă: confiscarea decorației dlui Tőkés László și atribuirea ei eroilor Iulian Vlad, Tinu Radu și Filip Teodorescu. Numai așa am intra cu totul în normalitatea de sorginte pesedistă. Probabil că nu o face cu gândul la declarația unui fost marcant coleg de partid, dl Sergiu Nicolaescu:

“Varianta D.S.S.-istă că pastorul ar fi fost agent al unui serviciu secret maghiar poate fi luată în considerare, dar cu rezerve. <<Dovezile>> aduse de fosta Securitate nu sînt pe deplin satisfăcătoare. Serviciul Român de Informaţii nu a adus nici un element în plus”. (1995)

Dacă în cazul dlui Tőkés László nu s-a putut dovedi “că nu acționa în interesul României”, în cazul dlui Iulian Vlad s-a dovedit nu doar în interesul cui  nu a acționat de-a lungul vieții sale de adult – în interesul României, dar și în interesul cui a acționat – în interesul unor dictatori. A confunda o țară cu o dictatură e un tic de care dl Vlad nu vrea să scape. Ca, de altfel, prea mulți dintre foștii săi colegi “de breaslă”.

*

Există condiții clar definite pentru a justifica retragerea unei asemenea decorații. Articolul 52 din Legea 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României:

“Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a. – condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b.- pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului.”

Care dintre cele două condiții este îndeplinită în cazul dlui Tőkés László pentru a justifica demersul Consiliului de Onoare al Ordinului?

Iată ce are de comunicat colegilor de onoare, dna Corina Crețu, europarlamentar PSD:

“Stimați membri ai Consiliului de Onoare al Ordinului Natțonal «Steaua României», în baza Legii 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, având în vedere dispozitiile Literei b) a Articolului 52 prevăzută în cadrul acesteia, solicit public retragerea Ordinului «Steaua Romaniei» acordat domnului László Tőkés la data de 14 decembrie 2009, pentru fapte dezonorante și contrare Articolului 1 din Constituția României, care au adus prejudicii Romaniei ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”.

De mai multe ori interesant:

  • Nu este cumva stupefiant că dl Tőkés László a primit această decorație abia în anul 2009, la două decenii după evenimentele din decembrie 1989, în vreme ce eroinele doamne Corina Crețu și Gabriela Vrânceanu Firea, membre ale sus-menționatului Consiliu de Onoare, au fost decorate mai devreme decât dl Tőkés și cu mult, foarte mult mai devreme de momentul în care să ne fie limpede ce merite au? Dna Vrânceanu Firea – în anul  2000, dna Crețu – în anul 2002. La data decorării, cea dintâi avea vârsta de 26 de ani, cea de a doua – vârsta de 36 de ani. Când a fost decorat (2009), dl Tőkés avea 57 de ani și era, de două decenii, simbolul Revoluției din decembrie 1989. Am avut plăcerea să le întâlnesc pe doamnele Corina Crețu și Gabriela Vrânceanu Firea. Mi-au făcut o bună impreie, dar de aici la Ordinul Național “Steaua României” e cale lungă.
  • Nu este cumva jenant că, timp de trei mandate și jumătate (președintele Ion Iliescu – două mandate și jumătate, președintele Emil Constantinescu – un mandat), instituția prezidențială a găsit de cuviință să acorde “Steaua României” oricui, dar nu și dlui Tőkés László ?

“Să trăiască Ceaușescu, care ne-a redat mândria!”

  • Nu este stupefiant să o vedem pe dna Crețu cerând eliminarea dlui Tőkés László din rândul membrilor Ordinului, dar exultând de onoare că se află în compania unui personaj precum dl Corneliu Vadim Tudor? Unde era onoarea doamnei Consilier Prezidențial Corina Crețu, când președintele Ion Iliescu dădea una din cele mai cumplite palme idealurilor care au stat în spatele Revoluției din decembrie 1989 acordând Steaua României (2004) unui personaj emblematic pentru ce a însemnat sinistra Dictatură Ceaușescu? I-ar fi fost greu onorabilei doamne Corina Crețu să-și ia onoarea în dinți și să-i spună dlui Iliescu: “Domnule președinte, cu tot respectul cuvenit, am onoarea să vă spun că decorarea dlui Vadim Tudor ar fi o insultă adusă României. Dacă luați această hotărâre, aveți cuvântul meu de onoare că vă înapoiez <<Steaua României>> pe care mi-ați făcut onoarea să mi-o acordați acum doi ani.”

  • În opinia dnei Crețu, dl Tokes “a adus prejudicii Romaniei ca stat, precum și tuturor cetățenilor români care dezavuează pozițiile extremiste și contrare conviețuirii inter-etnice”.

Noroc că are grijă colegul Domniei Sale din Bruxelles, dl Corneliu Vadim Tudor, să repare asemenea prejudicii și să se sacrifice, de peste patru decenii, pentru bunul mers al conviețuirii inter-etnice. Sugerez Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” să-i ofere dnei Crețu colecțiile complete ale publicațiilor ”Săpămâna culturală a Capitalei”, ”România Mare” și ”Tricolorul” (toate editate de “Fundația Pentru Conviețuire Inter-Etnică”) și 500 dintre cele mai emoționante secvențe video cu “Tribunul”. Sugerez să nu lipsească tocmai următoarele 10, care scaldă în onoare Consiliul de Onoare al Ordinului Național “Steaua României”:

“Scoateți cioara asta borâtă din platou!”

“Să zică mersi că nu i s-a spart capu’… “

“Elena Udrea, cioara vopsită. Parașuta din Pleșcoi!”

“Ce l-a întrebat europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor pe președintele Traian Băsescu…”

“Băsescu este terminat și pușcăria îl mănâncă!”

Europarlamentar român (aproape) victimizat de Penis Captivus

“Uită-te în oglindă, maimuța dracului!”

“Serviciile secrete franceze mi-au spart biroul din Parlamentul European”

“…și efectiv i-am amenințat pe unguri că-i aruncăm pe geamul Parlamentului”

“Jur cu mâna pe Biblie… Îmi dau cuvântul de onoare…”

*

Din solidaritate de partid cu dna Corina Crețu, premierul Victor Ponta s-a voluntarizat să susțină retragerea decorației în cazul dlui Tőkés László. Chiar i-a trimis președintelui Traian Băsescu o scrisoare în acest sens. Numai că premierul nu știa că nu poate juca niciun rol în retragerea acestei decorații sau nu vroia să țină seama de o asemenea realitate. Nu mă miră.

Întrebat ce își amintește despre dictatura comunistă și evenimentele din decembrie 1989, dl Ponta răspundea că nu își amintește mai nimic, căci era prea tânăr atunci. Acel tragic decembrie 1989 l-a prins trăgând la coșul de baschet din curtea școlii unde era elev. Pe dl Tőkés László, decembrie 1989 l-a prins într-o altă postură – se încerca aruncarea sa la coș prin pivoți de calibrul dlui Iulian Vlad & Comp. Câteodată, am senzația că dl Ponta se află tot în curtea școlii și face același lucru – trage la coș. Cred că a sosit momentul să nu mai tragă la coș, ci la jugul guvernării.

În 2009, candidatul Mircea Geoană (și Domnia Sa deținător, încă din anul 2000, al Ordinului Național “Steaua României” și membru al Consiliului de Onoare ) răspundea, în confruntarea cu celălalt candidat la președinție, Traian Băsescu, că nu își amintește de decembrie 1989, fiindcă era prea tânăr atunci. Dacă la 31 de ani, dl Geoană era prea tânăr să înțeleagă ce se întâmpla în România, la 37 de ani dl Tőkés  era printre cei care mai țineau România pe harta lumii. Dacă, până la urmă, se va procopsi cu titlul de Înalt Reprezentat al Guvernului pentru Proiecte Strategice și Diplomație Publică (ÎRGPPSDP), dl Geoană ar putea să-i explice dnei Crețu că în “diplomația publică” e act de sinucidere să ieși în lume călare pe măgar strigând “Moarte măgarilor!” Jocul de-a “Porcul meu e de aur, măgarul tău e un porc” nu e tocmai onorant. Asemenea “proiecte” numai strategice nu sunt.

*

În 2006, președintele Traian Băsescu a încercat să repare imensul gest de cinism comis de președintele Ion Iliescu – decorarea dlui Corneliu Vadim Tudor.  Printre cei care i-au cerut președintelui Băsescu să-i retragă dlui Vadim Tudor decorația se afla și dl Radu Filipescu. Justiția i-a dat peste mâini președintelui Băsescu și hotărârea sa a fost anulată.

În anul 2009, acordându-i dlui Tőkés László “Steaua României”, președintele Traian Băsescu repara o nedreptate rușinoasă. Azi, deși are multe motive să fie profund afectat (ca mulți dintre noi) de gesturi aberante, declarații jenante, calupuri retorice lipsite de acoperie și acțiuni deconcertante ale dlui Tőkés László, președintele Traian Băsescu nu se pripește. Și bine face. Poate chiar simte că, deși independentă cum ne tot spune că dorește să o lase la sfârșitul mandatului său, Justiția s-ar putea să fie, deocamdată, cu mult mai deschisă la ce recomandă dna Crețu în 2013, decât la ce recomanda, în 2006, dl Filipescu. Nu de alta, dar numărul celor care se hrănesc cu otrăvuri tip “România Mare” sau “Tricolorul” este infinit mai impresionant decât numărul celor care (și) recunosc că asta mănâncă de trei ori pe zi. “Naționalismul nostru e bun, al lor e rău”, “Extremismul lor este inacceptabil, al nostru e binecuvântat de Dumnezeu” sunt manele care se ascultă nu doar la patefon, ci și la căști. Și se ascultă în draci. Chiar pe durata zborurilor București-Bruxelles și retur.

Lungile campanii de nepăsare față de cum își duc viața cei care i-au ales sunt întrerupte de cei aleși prin scurte dar intense reprize de friguri patriotarde. Este un vechi truc prin care găinarul politic se “reconectează la mase”. Cu cât “rebranșarea” se face mai în apropierea unor alegeri, cu atât mai mult se întețesc frigurile de care sunt zgâlțâiți aleșii poporului. După ce o nouă bâțâială trece, ea este pusă ba pe seama zonei seismice Vrancea, ba pe seama adâncirii României profunde. Somnambulism politic de lungă tradiție.

*

Profitând de talentul și eforturile dlui Tőkés László de a-și face din ce în ce mai mulți dușmani, cineva a încercat să-i paseze președintelui Traian Băsescu un cartof foarte fierbinte – umilirea dlui Tőkés László. Replica președintelui nu a întâziat. Dl Băsescu a pasat guvernării USL un “proiect de țară” cu mult mai fierbinte – readucerea Moldovei la Țara Mamă. Este de ajuns să citești ce a declarat despre acest proiect de țară premierul Republicii Moldova, dl Iurie Leancă (aici), spre a înțelege despre ce este vorba și cât de mult se va amuza fermierul Băsescu privind la televizor cum decurge proiectul de țară lăsat moștenire urmașilor săi useliști, pedeliști, populari-mișcători, țărăniști în permanentă tranziție și de multe alte nuanțe ale curcubeului național.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist