Problema Peloponezului

Eram prin ultimele clase de liceu. Aveam un maculator în care notam mai tot ce spunea profesorul nostru de istorie, dl Mihai Rațiu, pe care-l adoram. De la o vreme însă m-am pomenit folosind maculatorul pentru a scrie în el niște lucruri  care, așa cum aveam să înțeleg mai târziu, pot intra în categoria ”proză scurtă”. Într-o zi, mi-a dispărut maculatorul. Am căutat peste tot – nimic.

Peste vreo două săptămâni, m-am trezit băgat într-o încăpere din vecinatatea Cancelariei Mari a liceului. Înăuntru, dirigintele meu și un tovarăș necunoscut. Dl diriginte a spus: ”Acesta este elevul Tudoran Dorin. După ce terminați, vă stau din nou la dispoziție.” Apoi, dl diriginte a ieșit. Când a trecut pe lângă mine, am simțit că duduie de nervi, dar nu mi s-a părut teribil de încruntat, așa cum era alteori.

Tovarășul necunoscut m-a invitat să iau loc la masă. A băgat mâna în servietă, a scos din ea maculatorul meu și m-a întrebat: ”E maculatorul dumitale?” ”Da”, am răspuns fericit. ”Mă bucur foarte mult că l-ați găsit. Țin foarte mult la el. Vă mulțumesc. Unde era?” Tovarășul necunoscut s-a uitat foarte atent la mine, a schițat un zâmbet ușor și m-a întrebat: ”Dumneta crezi că eu mă ocup cu găsitul maculatoarelor?”

Până să mă ducă mintea mai departe, m-a întrebat: ”Cunoști pe cineva în Grecia? Cunoști acolo oameni din familii importante?” În Grecia nu cunoșteam pe nimeni, dar născut în Grecia era colegul meu de internat Dimitrie “Piki” Inglessis (Liceul Mihai Viteazul și Școala Greacă au împărți aceeași clădire pentru câțiva ani), ghitarist minunat, care (împreună cu alți prieteni și colegi ai mei de liceu  – Dorin “Chubby” Zaharia, Mihai “Teo” Teodorescu) a înființat una dintre primele trupe pop/rock  – Olimpic ’64.

Am răspuns: ”Nu, nu cunosc.”

”Gândește-te mai bine… Ceva nobili dintr-ăștia, așa, mai săraci acum..?”

”Nu, nu cunosc pe nimeni”, am spus, dar gândul meu tot la Piki era; să nu fi făcut ceva.

După alte întrebări, tovarășul necunoscut mi-a dat maculatorul înapoi și mi-a spus: ”Măi băiete, dacă tot ai chef să scrii, să ajungi vreun scriitor acolo, scrie acasă, nu la școală. Dacă nu poți să te abții să tragi chiulul în timpul orelor de Istorie, măcar stai singur în bancă, fiindcă sunt destule bănci goale în clasa ta.”

Dus a fost tovarășul necunoscut. Nu l-am mai întâlnit vreodată.

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

După câteva decenii aflu că maculatorul mi-ar fi fost șterpelit de un coleg de bancă. Spirit mediocru, dar extrem de muncitor, conștiincios și activ prin ședințele școlărești, s-a dat peste cap să vadă maculatorul meu ajuns “acolo unde trebuie”. După terminarea liceului, a urmat Facultatea de Comerț Exterior, a trăit mai mult în străinătate decât în țară și în urmă cu câțiva ani a fost pensionat cu gradul de General.

Nu pricep cum de-a putut ajunge unul ca el general de Securitate, când a fost incapabil să înțeleagă ceva din cele scrise de mine în maculatorul de Istorie? Și dacă el a ajuns atât de sus, îmi spun că drept ar fi fost ca tovarășul necunoscut să ajungă un al doilea Einstein, nu?

Ce era în acel maculator? O prozuliță. Eu trimiteam o scrisoare celui mai bun prieten al meu. Îl poreclisem Contele, fiindcă avea maniere ireproșabile. Îi comunicam că am hotărât să plec în lumea luminată (ce premoniție, nu?), că îmi va fi foarte dor de el și că, nefiind prea înstărit, tot ce-i puteam lăsa era Peloponezul.

Cine era Peloponezul?

Peloponez era un câine, fictiv și el, despre care în finalul scrisorii fictive trimise prietenului meu fictiv scriam:

”Bătrâne Conte, păstrează Peloponezul. E tot ce am mai de preț pe lume. Te va servi cu mult mai multă credință decît servește unchi-tu căcatul ăla de partid.”

Despre unchiul Contelui, nu am fost întrebat niciodată nimic. Nici atunci, nici mai târziu. Oricum n-aș fi avut ce să le spun, fiindcă și unchiul Contelui era fictiv.

(Acest text poate fi citit și în revista TIMPUL, Mai 2012)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist