Priapism politic

Photo-blog-7-150x150[1]Traian Băsescu este politicianul român care vorbește cel mai mult. Face o scurtă pauză de respirație, doar pentru a preciza: “Din acest moment, nu mai pot să tac.” Și o ia de la capăt. Nu există scandal care să nu-i priască; fie că scandalul îl implică ori ba. Băsescu este implicarea însăși. Se lipește de orice subiect – omul balama.

Dan Andronic readuce pe tapet ipoteza fraudării alegerilor prezidențiale din 2009. Înghesuit cu câteva probleme penale, patronul Evenimentului zilei arată cu degetul spre un presupus grup, Noi suntem Statul, compus din George Maior, Florian Coldea, Laura Kövesi, Gheorghe Oprea și alții, pe care-i vom afla, probabil, de la “martirul” Sebi Ghiță.

Traian Băsescu, beneficiarul presupusei mânării, declară câteva lucruri.

Primul – el nu a fost implicat. Oameni precum Maior și Kövesi nu ar fi avut curajul să-l implice, știind “Că-i umflam, le umpleam botul de sânge pe loc!” dacă i-ar fi spus Domnule președinte, la această masă stă tot stafful (statul? n.n.), noi vă garantăm al doilea mandat.”

Al doilea – cere anchetarea celor numiți de Dan Andronic: “Dacă acest grup a fraudat cumva alegerile, este deja grup criminal organizat. După articolul lui Andronic, Parchetul General trebuia să se autosesizeze (…) să înceapă o anchetă cu privire la ce au făcut Maior, Kövesi, Coldea, Oprea în noaptea de 6 decembrie 2009 acasă la Oprea.”

Evident, cererea este făcută cinic, aproape la mișto.

Dacă s-ar dovedi că alegerile au fost fraudate de “grupul criminal organizat” Noi suntem Statul, nicio Curte nu ar putea anula rezultatul alegerilor; isprăvile inocentului președinte Traian Băsescu din al doilea mandat al său nu ar putea fi răsturnate. Traian Băsescu nu ar deveni un Lance Amstrong al României. Monica Iacob Ridzi e în pușcărie. Beneficiara unora din matrapazlâcurile ei, EBA, e liberă.

Și atunci?

Desen & © DION
Desen & © DION

Tot ce urmărește Traian Băsescu este să-i vadă la pârnaie pe câțiva dintre foștii săi aliați, care, la un moment dat, au hotărât că nu mai au nevoie de el. Nici măcar faptul că George Maior este astăzi ambasadorul României în capitala politică majoră a lumii nu îl face pe Traian Băsescu să-și nuanțeze reacțiile. El vrea sânge.

În legătură cu numirea lui George Maior în fruntea SRI, Traian Băsescu spune astăzi: “era membru PSD când l-am pus director la SRI, exact ca să nu se interpreteze că mi-am pus omul şi folosesc serviciul pentru mine”.

O minciună cât hectarele de la Nana. Traian Băsescu a făcut un târg cu PSD: eu vă accept candidatul pentru SRI, voi acceptați candidatul meu pentru SIE. Așa s-a bătut palma. În vreme ce George Maior s-a dovedit o excelentă investiție făcută de PSD, Claudiu Săftoiu s-a dovedit o glumă proastă. Băsescu s-a lepădat de ea cât ai zice pește și, binențeles, altcineva a fost de vină.

Cel care cere azi Parchetului General să se autosesizeze, i-ar fi “umplut botul de sânge” aceluiași Parchet, dacă acesta s-ar fi autosesizat după declarația lui Traian Băsescu din 2009, legată de felul în care președintele numea șefi de Servicii secrete: ți-a poftit suflețelul să-ți fie soțul șef de serviciu secret, ți l-a făcut președintele șef de serviciu secret.”

Despre prezidențialele din 2009 am aflat multe. Lipsește însă o “povestire” cheie: cine și prin cine anume i-a promis lui SOV că nimeni nu se va atinge de el, dacă reușește să-i întindă o cursă lui Mircea Geoană, în seara de dinaintea dezbaterii între candidați.

“Prostănacul” Geoană a căzut în cursă. “Genialul” Vântu a luat și el plasă. Băsescu a câștigat alegerile. Punctum.

Priapismul politic al lui Traian Băsescu se potrivește de minune cu vocația politicii de a fi o curvă încăpătoare. De aceea, fostul președinte rămâne clientul principal al unui bordel în care România joacă doar rolul unei saltele folosite și când curva se află în concediu de maternitate.

Dan Andronic îmi pare un fluture pe lampă. Câtă vreme s-a mulțumit să stea pe abajurul sursei incandescente, lucrurile i-au mers din plin. Când a avut proasta inspirație să se apropie prea mult, a căzut pe bec și s-a prăjit. A fost de ajuns ca Băsescu să îl ia la întrebări, că a și a început să se clatine.

Nu știu dacă Dan Andronic are dovezile necesare pentru a câștiga războiul cu trupa heavy metal Noi suntem Statul. Știu altceva:

Statul de drept în România cunoaște o singură formă: forma enunțiativă.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in