Precauție și disoluție. Adevărul de weekend și adevărul zilnic

Pornind de la cartea lui Gabriel Andreescu, “Cărturari, opozanți și documente – Manipularea Arhivei Securității”, POLIROM, 2013, Nicolae Manolescu semnează (aici) în “România literară” nr. 7/2013 un editorial intitulat “Cîteva observații personale”. Dacă personajele invocate în text nu ar purta nume reale și unele dintre ele nu ar fi puse în locuri și situații “imprecise” ori nu li s-ar atribui replici ori acțiuni de care sunt străine, m-aș fi grăbit să salut palpitanta proză de ficțiune a prietenului meu. Așa însă mă văd obligat să procedez doar la o necesară deficționalizare.

Pe scurt, Nicolae îi mulțumește lui Gabriel Andreescu “pentru contribuția decisivă la lămurirea lucrurilor în cazul lui Mihai Botez”, prieten comun al lui Nicolae și al meu, pe care Radu Ioanid, prefațatorul și îngrijitorul volumului “Dorin Tudoran, Eu, fiul lor – Dosar de Securitate”, POLIROM, 2010, l-ar fi tratat în mod inacceptabil și, potrivit lui Gabriel Andreescu, s-ar fi pretat la manipularea celor 15 declarații (declarații, discuții înregistrate și apoi transcrise etc.) date Securității despre mine de Mihai.

Ce cred eu despre acele documente și ce bănuiesc că a încercat să facă Mihai am scris în carte și am declarat, nu o data, în discuții și interviuri (aici). Iată câteva paragrafe din “Eu, fiul lor – Dosar de Securitate”, capitolul intitulat “Omul și sistemul”:

“Îmi spun că, după o vreme sau din când în când, Mihai Botez ar fi putut fi victima unei curse imaginate chiar de el. Deși nu avea vreo îndoială că sistemul este infinit mai puternic ca omul, poate că Mihai a încercat să-i păcăleacă, să-i bată cu armele lor.”/…/ “Oricum va fi încercat să-și joace șansa pe care a crezut că o are, n-am nicio îndoială că Mihai Botez a încercat să-mi facă bine, să mă ajute.

Când relațiile noastre nu mai erau ce fuseseră altădată, într-o ultimă discuție pe care am avut-o cu el la Washington mi-a spus un lucru de care nu m-am îndoit și nu mă voi îndoi niciodată: <<Monșer, orice-ar fi fost, orice va fi, vreau să știi că v-am iubit foarte mult pe tine, Cora și Alexandra.>>

Acesta este singurul Mihai pe care m-am hotărât să-l păstrez în suflet – nici drac, nici sfânt. Doar un frate mai mare, tandru și generos, pe care mi l-am dorit întotdeauna. A-l fi avut, fie și doar pentru scurtă vreme, nu poate fi decât un motiv de mulțumire.“

Când am avut la dispoziție primele documente din dosarul meu de Securitate, am postat pe blog (aici) “Generalii și curajul prietenilor”, dar, probabil, prietenii Gabriel și Nicolae erau prea ocupați să citească așa ceva.

Ce nu am făcut a fost să sugerez îngrijitorului și prefațatorului cărții, Radu Ioanid, ori/și autorului postfeței, Nicolae, să îmbrățișeze punctul meu de vedere.

Radu Ioanid a scris studiul introductiv al cărții, având la dispoziție toate cele aproape zece mii de pagini ale dosarului și beneficiind de o lungă experiență de arhive. În plus, avea și experiența documentelor folosite în cazul lui Silviu Brucan.

Când l-am rugat să scrie prefața, i-am trimis lui Nicolae toate documentele incluse în volum, cele două texte semnate de mine și studiul introductiv semnat de Radu Ioanid.  Cum pentru noi amândoi (buni prieteni ai lui Mihai) acele documente constituiau un subiect special, i-am trimis lui Nicolae, separat, și cele 15 declarații.

Cei doi au procedat cum au găsit cuviință asumându-și astfel răspunderea moral-profesională pentru pozițiile adoptate. În vreme ce Radu Ioanid a scris ce crede despre existența celor 15 declarații ale lui Mihai, Nicolae nu a comentat în niciun fel subiectul respectiv.

Astăzi, Nicolae afirmă că, după ce a apărut volumul, mi-a atras atenția și asupra prefeței lui Radu Ioanid, speculativă și tendențioasă.” Momentul cel mai potrivit pentru Nicolae de a respinge concluziile lui Radu Ioanid referitoare la cele 15 declarații ale lui Mihai a fost postfața.  Nu l-a folosit.

Câteva chestiuni de detaliu, fiindcă, așa cum bine s-a spus, și Dumnezeu, și Diavolul se află în detaliu.

1. Dacă este adevărat că unele dintre textele mele adresate ”Europei libere” îl aveau printre curieri și pe Nicolae, pasajul referitor la întâlnirile subversive dintre soția mea și Dana Dumitriu (”și în timp ce se îmbrățișau, scrisorile treceau dintr-o poșetă în alta, de unde ajungeau la mine…”) este proză de ficțiune.

Dana ne-a fost o prietenă foarte apropiată, ne-a ajutat foarte mult (ca și Nicolae), dar nu a fost implicată în scena poșetelor. Soția mea a avut o singură asemenea întâlnire, ”pasând” un text al meu, când mie mi-ar fi fost imposibil să o fac. Întâlnirea a avut loc în curtea unei școli, la care soția mea era profesoară, dar textul nu a fost preluat de Dana, ci de Mariana Celac, în acea perioadă soția lui Mihai.

Nicolae scrie ”Lanțul de întâlniri nu apare în nici un document de Securitate”. Explicația este simplă: întâlnirile acelea nu au avut loc.

2. Despre întâlnirea mea din 1985 cu Mihai, la Madrid, Nicolae scrie: “Mihai l-a așteptat pe Dorin la aeroport. Când au dat cu ochii unul de altul, Dorin a lăsat bagajul să-i scape din mână și s-a pornit pe plâns ca un copil. Mă aștept ca Dorin, sentimental refulat cum e, să nege. N-ar fi prima oară.”

Nicolae are și nu are dreptate. Are, fiindcă neg întâmplarea relatată de el. Nu are, fiindcă nu o neg din motivul menționat de el, preventiv, ci pentru că lucrurile nu s-au întâmplat cum le povestește.

Nimeni nu se aștepta ca Mihai să primească viză pentru Madrid. Nici Vlad Georgescu (cu care vorbisem înainte de a pleca la Madrid și după ce am ajuns la Madrid) nu știa dacă lui Mihai i s-a dat viza de călătorie. Eram în holul hotelului, cu Paul Goma, când, spre uimirea și imensa noastră bucurie, l-am văzut pe Mihai venind către noi. Invitați și ei la Madrid, Nicolae nu a ajuns, fiindcă, după spusele sale, nu a cerut viza, iar Bujor Nedelcovici nu a ajuns, fiindcă i s-a refuzat viza. Eu nu mai aveam nevoie de viză, fiindcă eram deja stabilit în Statele Unite.

3. Nu de la Nicolae am aflat de moartea lui Mihai Botez, ci de la Cristina Marin, fosta mea colegă de la Vocea Americii. Când am vorbit cu Nicolae la telefon, i-am spus (a și povestit acest lucru cândva) că la aflarea veștii, am plecat din birou, m-am plimbat preț de-o oră pe iarba din fața lui Smithsonian Institution, unde “peripatetizam” deseori cu Mihai. Și, da, am tras o bună porție de plâns. Asta e, sunt un sentimental, chiar dacă nu unul refulat.

4. Nu m-am certat niciodată cu Mihai, cum susține Nicolae. Cu Mihai nu te puteai certa – era prea blând, prea calm, prea îngăduitor, prea tandru, prea politicos etc. Am rupt relațiile și atâta tot.

Iată un moment de vârf al prozei de ficțiune semnate de Nicolae: “I-am telefonat lui Dorin, care, între timp, se certase cu Mihai, pe care îl bănuia de nu mai știu ce (prima ceartă fusese declanșată de un film despre J.F.K., vizionat la Tismăneanu acasă, și el en froid cu Mihai, asupra valorii căruia nu căzuseră de acord. Ce copii!)”

De la cap la coadă, inexact.

Nu am văzut filmul lui Oliver Stone, JFK, la Vladimir acasă. Îl văzusem, amândoi, la cinematograf. Vladimir și eu ne-am certat cumplit discutând filmul. Așa am ruinat o noapte de revelion la care eram șase prieteni, dar printre ei nu se afla și Mihai. După ce am sărbătorit Crăciunul la mine, Vladimir și soția sa, Mary, eu și soția mea, Cora și Mircea Cărtărescu și soția sa de atunci, Cristina, ne-am întâlnit de revelion acasă la Mary și Vladimir. De altfel, Mircea a și povestit acea întâmplare, dar cu discreția lui de invidiat a lăsat numele pe dinafară, căci importantă era morala acelei întâmplări stupide, nu numele beligeranților.

Vladimir nu era și el en froid cu Mihai” din motive de… cinefilie. Când, alături de Vladimir, Paul Goma și Michael Radu și sub egida unui Colegiu de redacție condus de Eugen Ionescu, am lansat revista “Agora”, am căzut de acord să-l ”numim” pe Mihai, care se afla încă în România, Redactor-Șef adjunct al revistei. Consideram că era o formă de sprijin moral. Mihai a primit vestea cu mare bucurie, a fost chiar emoționat și a acceptat ”numirea” cu plăcere.

În 1987, Mihai a venit cu o bursă la Washington. A stat primele două săptămâni la noi. După ce s-a mutat într-un apartament, petrecea multe week-enduri la noi sau cu noi. Ne-a spus (mie și soției mele), încă din seara sosirii, că nu se va întoarce în România, dar ne-a rugat să nu discutăm cu nimeni despre această decizie, până în momentul în care o va anunța el. Asta am și făcut.

După decembrie 1989, Mihai, care se mutase deja în California, dovedea o vizibilă apropiere și simpatie pentru conducerea de la București. La un moment dat, mi-a cerut să-l scot din caseta redacțională a ”Agorei”. La început, nu a vrut să-mi spună adevăratele motive. Îmi oferise niște explicații în care, evident, nu credea nici el – gen ”sunt ocupat, nu am timp să ajut revista cu mai nimic” etc. Până la urmă, am avut o discuție la mine acasă și mi-a spus că revista era prea severă cu politica din România, că unele articole sunt prea tranșante, că, mai ales, textele mele și ale lui Vladimir sunt prea ofensive etc.

Deși întristat, am respectat hotărârea lui Mihai, am comunicat celorlalți redactori ai revistei și Colegiului de redacție decizia lui Mihai și l-am scos din caseta redacțională. La un moment dat, Mihai a dat un interviu unei publicații din București în care, punctând felul în care se deosebește modul în care abordează el problemele românește de abordările altor prieteni, ne lua, ușurel și amical, în balon pe Vladimir și pe mine. Nu cred că ne-am supărat, dar bănuiesc că am fost ușor mâhniți. Nimic dramatic.

5. Nu-mi amintesc momentul în care, rămași în trei – Mihai, Nicolae și eu – după dineul cu Maiestățile lor, Regele Mihai și Regina, de la Washington, Nicolae să-i fi propus lui Mihai să-l numească ”ministru de Externe în cazul venirii CDR la putere”. Asta nu înseamnă că propunerea nu a fost făcută. Îmi amintesc însă că, într-o altă relatare, Nicolae spunea că la o întâlnire la Houston, unde se afla invitat la Convenția Partidului Republican, Mihai a venit să-l vadă iar el, Nicolae, i-a propus să-l numească ambasador la Washington, în cazul venirii CDR la putere. Iată un citat dintr-un text tipărit:

Mi-a amintit că, la Houston, îi propusesem un post în guvern, dacă PAC sau CDR va veni la putere, și că propunerea fusese primită evaziv de Corneliu Coposu. Era adevărat.”

Astăzi, aflu de la Nicolae că nu se consultase cu nimeni: Și fiindcă CDR nu reușise să acceadă la putere pe calea alegerilor democratice, promisiunea mea (nu-i consultasem pe nici unul din liderii CDR) nu avea nicio valoare.”

Vorba lui Nicolae însuși: ”Ce copii!”

CDR a venit la putere, dar nu atunci, ci altădată. Președintele Emil Constantinescu nu avea cum să-l mai numească pe Mihai ambasador, căci Mihai fusese deja numit, în 1992, de președintele Ion Iliescu, și se stinsese din viață la 11 iulie 1995, cu aproape un an și jumătate înainte ca președinte al României să devină, în sfârșit, un candidat al CDR, președinte pe care mulți dintre prietenii săi l-ar fi dorit (și au luptat, fiecare după puteri, pentru asta) să fie însuși Nicolae.

 

Nicolae Manolescu. Fotografie & Copyright - CERTOCRATIA

6. Scrie Nicolae despre o întâlnire avută cu Mihai la București: “Am discutat prietenește, ca întotdeauna, părea același, afectuos și natural, dar două lucruri nu mai erau ca înainte: o oarecare magnificență în comportare și vagi puseuri de mitomanie. Dorin mă prevenise că prietenul nostru părea să se miște înt-o altă lume decât a noastră, lumea vedetelor politice sau artistice, dar nu-l crezusem, dat fiind conflictul dintre ei și obiceiul lui Dorin de a exagera. “

Motivele pentru care-l prevenisem pe Nicolae erau ceva mai grave, din punctul meu de vedere, și aveau de-a face mai ales cu un lucru pentru care Nicolae folosește un eufemism. Este foarte dificil și cumplit de nedrept ca în lipsa lui Mihai să intru în amănunte. Dacă o fac, fie atingând doar suprafața lucrurilor, este spre a răspunde acelui “obiceiul de a exagera” și înfricoșat de perpetuarea unor mitologii de doi bani, care numai bine nu fac numelui lui Mihai.

Puseurile de mitomanie nu mai erau deloc vagi și începuseră să-i pună pe unii dintre prietenii lui Mihai în situații extrem de delicate.

Dacă, pentru o vreme, a fost amuzantă pretenția lui Mihai că este amantul celebrei Elizabeth Taylor, când am asistat la episodul în care un mare nume al politicii americane îl întreba pe Mihai cine este, din ce țară vine, cu ce prilej se află în Washington etc., după ce Mihai ne spusese, în repetate rânduri, că e prieten la cataramă cu personajul respectiv, unii dintre noi am fost stupefiați. În drum spre casă, l-am întrebat ce se întâmplă. Relaxat și zâmbind, Mihai a răspuns: ”Nu înțelegeți… Avem o convenție, un cod de comportament… Când ne vedem în public, pretindem că nu ne cunoaștem… Aveam să verific și lucrurile nu stăteau deloc așa. Washingtonul nu este un loc în care să te joci cu asemenea lucruri.

Iată că, după dispariția lui Mihai, se construiesc mitologii aberante și prea mulți dintre noi, foștii lui prieteni, ne facem că nu vedem ce se întâmplă, probabil spre a nu ”exagera” cu văzutul. Printre alte elucubrații, aflăm că: Mihai a fost asasinat la Spitalul Elias exact de Puterea care-l numise ambasador la ONU și la Washington; un înalt oficial CIA a venit la București să o anunțe pe soția lui Mihai cine și de ce îl asasinase; același înalt oficial CIA se oferise să transporte trupul neînsuflețit al lui Mihai la Washington spre a fi înmormântat la Arlington National Cemetery etc.

Cui folosesc asemenea aberații, fiindcă amintirii lui Mihai nu-i fac decât rău? Chiar nu știm cine și de ce poate fi înmormântat la Arlington?

7. În finalul editorialului său, Nicolae afirmă despre Mihai: ”Voia, pur și simplu, să-și joace cartea.” Nu spuneam eu însumi același lucru, când scriam: “poate că Mihai a încercat să-i păcălească, să-i bată cu armele lor” ?

Fiecare dintre noi a fost ori este liber să-și joace cartea cum găsește de cuviință. Așa cum fiecare dintre noi are dreptul să devină neliniștit, când nu înțelege cum este mânuit un pachet de cărți din care află că face parte; ba ca as de treflă, ba ca șeptar de pică.

Nu am citit integral cartea lui Gabriel Andreescu. Am citit doar câteva dintre analizele cuprinse în ea. Nu m-au convins și i-am spus de ce. Sunt cu totul în favoarea precauției, a scormonirii și verificării fiecărui detaliu, înainte de a așterne pe hârtie  o concluzie. Aceste dosare cuprind capcane extrem de dificile chiar pentru cercetători reputați.

Ce mi se pare periculos este să răspunzi unui exces de zel (real sau mai greu de dovedit) cu un alt exces de zel. Salut precauția, dar resping disoluția. Acolo unde, din dorința introducerii tuturor nuanțelor necesare, spre a nu nedreptăți un om, culorile complementare ucid culoarea fundamentală, se produce disoluția subiectului.

Metodologia folosită de Gabriel Andreescu nu mi se pare deloc ireproșabilă. Cazurile sunt judecate, uneori, cu măsuri diferite. Este probabil și motivul pentru care Nicolae îi este recunoscător lui Gabriel Andreescu pentru “contribuția decisivă la lămurirea lucrurilor în cazul lui Mihai Botez” și mai deloc recunoscător pentru lămurirea (decisivă?) a cazului Nicolae Breban (“În ce-l priveşte  pe Nicolae Breban, el rămâne pentru mine un caz  atipic, chiar şi după ce am citit analiza lui Gabriel Andreescu, dispus  să-i treacă cu vederea mai multe decât oricui altcuiva.” aici). Mă înșel?

Să-l întreb pe Nicolae cam cât de “decisiv” a lămurit el însuși cea de-a doua “racolare” a lui Ioan Groșan?

 

Gabriel Andreescu. Fotografie & Copyright - CERTOCRATIA

Când își intitulează capitolul despre opiniile lui Radu Ioanid “Execuția lui Mihai Botez. Disidentul transformat în agent al Securității”, Gabriel Andreescu săvârșește două nedreptăți majore.

Prima – induce, poate fără să vrea, ideea că aș fi patronat o execuție și o manipulare într-o carte ce-mi poartă numele pe copertă. Și eu care credeam că prietenul Gabriel Andreescu știe că nu sunt capabil de asemenea ticăloșii. Și, dacă am ceva de spus, nu folosesc vocile altora. Cu toată prietenia și respectul pentru Gabriel Andreescu, îl rog să ia notă că nu accept o asemenea porcărie, nici măcar din partea sa.

A doua – dincolo de concluziile sale legate de cele 15 documente în discuție, Radu Ioanid nu i-a refuzat lui Mihai calitatea și meritele de disident. Nu transformă disidentul în agent al Securității. Chiar și în privința unei colaborări a lui Mihai cu Securitatea, Radu Ioanid dovedește o anumită doză de prudență pe care unii se fac a nu o vedea:

“Bazându-se pe pe mărturia lui Dorin Tudoran, dar și pe documentele din dosar, cititorul va ști să evalueze rolul lui Mihai Botez în acest caz. Ca și la Silviu Brucan, pînă la proba contrarie și bazându-se exclusiv pe documentele din dosarul lui Dorin Tudoran, Mihai Botez pare (sublinierea mea, DT) să fi fost o <<sursă >> a DSS care nu a semnat un angajament cu Direcția I sau cu UM 0800 SMB și care a dat informații DSS <<în clar>>.”

“Pare” nu  este același lucru cu “E cert”. Iată și o certitudine pe care și-o asumă Radu Ioanid:

“Cert este că în perioada respectivă Botez era urmărit informativ (DUI) și avea dificultăți de a obține un pașaport pentru a călători în străinătate…”

Lăsând cazul lui Mihai deoparte, credeam că reputatul cercetător Gabriel Andreescu știe că au existat cazuri în care “munca de influențare” a dat rezultate și pericole potențiale sau reale pentru dictatura comunistă au devenit colaboratori mai mult decât “virtuali” ai Securității. Un cercetător nu poate exclude asemenea scenarii. Există și oameni care au colaborat o vreme cu Securitatea, după care au refuzat să mai colaboreze și, în felul acesta, au devenit  “ținte nemișcătore” ale Securității.

Putem discuta la nesfârșit, putem critica metoda de lucru folosită de Radu Ioanid, îl putem acuza și de manipulare, dacă asta ne satisfice puseurile de iacobinism, dar nu avem dreptul să uităm câteva lucruri fundamentale:

a)   Nu Radu Ioanid este vinovat pentru că în dosarul meu se găsesc 15 declarații date Securității de Mihai. Cum nici eu nu sunt vinovat că Mihai nu mi-a pomenint vreodată că a dat asemenea declarații, menționându-mi doar câteva întâlniri, mai mult sau mai puțin banale prin previzibilul lor, avute cu unii și alții la Rectoratul Universității.

b)   Nu Radu Ioanid este vinovat pentru că, în anii în care a fost ambasador al României la ONU și în Statele Unite, Mihai nu și-a obținut dosarul de Securitate.

c)   Nu Radu Ioanid este vinovat pentru că dosarul acela ori a dispărut în neant ori a fost secretizat de puterea politică care îl numise ambasador pe Mihai, iar puterea politică de azi nu ar dori să-l desecretize.

d)  Nu Radu Ioanid este vinovat pentru că familia lui Mihai nu are (așa cum declară) nici azi acces la acel dosar. Mă gândesc că un alt ambasador – de exemplu, dl Nicolae Manolescu — și alți prieteni ai lui Mihai, oameni cu mare influență în lumea puterii politice de azi, ar putea să ajute familia lui Mihai să intre în poseseia dosarului.

Am mai declarat, imediat după apariția cărții, că deși semnatarul studiului introductiv era Radu Ioanid, cum pe coperta cărții era numele meu iar Mihai îmi fusese un prieten foarte apropiat, am rugat alți doi specialiști să consulte cele 15 documente. Și nu doar pe acelea.

Amândoi mi-au spus că am motive să fiu îngândurat. Gabriel Andreescu este un cercetător foarte competent al documentelor aflate în posesia CNSAS, dar cei doi specialiști cărora le-am cerut opinia sunt cel puțin la fel de competenți ca el. Cu toate acestea, eu nu am mers mai departe decât a mărturisi că documentele respective mi-au sporit o anumită temere, dar nici nu am găsit de cuviință să-l împiedic pe autorul studiului introductiv să spună ce crede.

Așadar, în volumul “Eu, fiul lor – Dosar de Securitate” există trei puncte de vedere în legătură cu cele 15 documente în discuție: ce cred eu, ce crede autorul studiului introductiv (RI) și ce crede(a) autorul postfeței (NM). Ce crede(a) cel din urmă este exprimat prin nemenționarea subiectului respectiv. O tăcere pe care nu eu sau Radu Ioanid i-a impus-o lui Nicolae.

Există doar două lucruri de care, în mod cert, sunt vinovat: că nu se găsesc în dosarele de urmărire informativă ale altora  declarații date de mine Securității și că în dosarul meu de urmărie informativă se găsesc note ale altora date Securității despre mine.

Nu doresc să aflu de ce deschide Nicolae acest hău între noi. Dar îi datorez mult prea mult dlui Nicolae Manolescu ca să fi avut insolența de a nu lua notă de demersul Domniei sale și de a nu răspunde unui mesaj pe care îl repetă  cu insistență.

Mărturisesc două lucruri. Primul – între păcatul de a exagera și virtutea de a gâdila sau chinui adevărul cu zâmbetul pe buze, prefer păcatul. Al doilea – splendorii adevărului de weekend, din ce în ce mai la modă, îi prefer umilul adevăr de fiecare zi; fie ea zi lucrătoare, fie ea zi nelucrătoare.

În sfârșit, dincolo de orice, despre prietenul nostru Mihai nu pot decât să repet: “…nici drac, nici sfânt. Doar un frate mai mare, tandru și generos, pe care mi l-am dorit întotdeauna. A-l fi avut, fie și doar pentru scurtă vreme, nu poate fi decât un motiv de mulțumire.“ și “De-ar fi s-o iau de la început, nu aș avea nicio ezitare să mă <<înhăitez>> cu Mihai.”


Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in