Potlogării

M-am pricopsit cu o biografă: dna Aurelia Potlog, născută la Chişinău, în 1967. Faptul că e prinsă cu minciuna o încrâncenează atât de cumplit, încât sacrifică timp considerabil din lucrul la hagiografia enciclopedică consacrată unui autor drag inimii criticului literar nepereche, Nicolae Pleșiță, pentru a mă desființa. O futilitate mai mare decât să pierzi timpul cu desființarea unui scriitor despre care potlogărești că nu exsită, greu de închipuit.

Un alt Potlog, Andrei, născut şi el la Chişinău, în 1970, mă bombardează cu capodopere ale Aureliei Potlog: poezie, bocete, articlerie, vociferări, dramolete, imprecații etc. Ca primă pentru răbdare, potlogul acesta, Andrei, îmi trimite şi compuneri despre inestimabila valoare a operei Aureliei Potlog şi despre valoarea morală a potlogăriilor doamnei cu pricina.

Andrei, potlogar cu geometrie variabilă, semnează ba ”Andrei Potlog”, ba ”AP”, ba ”Vasile Cara”, ba ”realitatea” ba mai nu ştiu cum. Numai că, potlogar încă în formare, trimite toate aceste comentarii, aparţinând chipurile unor ”conesori” diferiţi, de la acelaşi computer. Era o vorbă pe vremuri: ”Măi băieţi, mai răsfiraţi!…” Azi, se aplică şi fetelor – “Mai răsfirate!” La cât ”aport își aduc”, nu li se putea repartiza și lor mai multe computere?

 

Ilustrație @ Copyright 2011 - Alex. DIMITROV

Nu i-am publicat până acum. Nu de dragul cenzurii, ci pentru a nu-i compromite. Se pot face de râs, cât doresc, în alte medii — tipărite ori virtuale. După cei şapte ani lucraţi la Chişinău, eu am rămas cu o mare doză de tandreţe faţă de oamenii din Basarabia. Dar dacă potlogii aceştia vor insista, s-ar putea să-mi fac păcatul şi să-i public. Deocamdată doar un eșantion. Imi scrie Andrei Potlog despre Aurelia Potlog:  “Nu cred să vă răspundă Aura Christi. N-o cunosc; îi cunosc, în schimb, cărțile. Nu va coborî niciodată la nivelul unor atacuri la persoană.”

Mare minune!

Iată ce scrie (chiar, oare cine?) în Wikipedia despre copilașii ăștia doi care nu se cunosc: “Se naște, la 12 ianuarie 1967, la Chișinău. Aura Christi a avut în actele civile numele de Aurelia Potlog.”/…/” În 1970 se naște fratele scriitoarei, Andrei (31 ianuarie), căruia în familie și printre prieteni i se va spune Andy. Va absolvi Colegiul de Coregrafie și Muzică „Șt.Neaga”, fiind dansator profesionist, pentru ca în urma unui accident să-și schimbe meseria, devenind ulterior editor“.

Cum s-ar putea cunoaște Andrei și Aurelia când aceasta din urmă “În 2003, împreună cu fratele ei Andrei Potlog înființează Fundația Culturală Ideea Europeană și Editura Ideea Europeană, care își axează activitatea pe proiecte majore …”?

Mă opresc aici, de silă.

Există un tragism în acest şir de găinării. Să te strămuţi de la Chişinău la Bucureşti ca să te ţii de asemenea potlogării e trist. Chiar îşi închipuie Aurelia & Andrei Potlog Inc. că Bucureştiul duce lipsă de potlogari ca să bată ei atâta drum? Să porţi cu tine o asemenea bubă, potlogăria, oriunde te muţi este cel puţin un semn de somnabulism.

Potlogari de ambele sexe, treziţi-vă! Ce Dumnezeu, aveţi o singură viaţă. E păcat să vă bateţi joc de ea. Cum păcat este și de vacanța mea întreruptă. Și-apoi, nu vreau să mă trezesc cu voi și de Crăciun bătându-mi la ușă și întrebând “Primiți cu potlogăreală?”, fiindcă răspunsul va fi același: ”Haida-de!”

P.S. Iată un articol interesant aici.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in