"Plăcuta bucurie"…

SCRISOAREA “TÂNĂRULUI SCRIITOR”

Apasă link-ul de mai sus și vei putea citi scrisoarea “tânărului scriitor” întocmită de Serviciul ”D” al Securității, potrivit Planului de Măsuri aprobat, la 3 august 1980, de Secretarul de stat, General-locotent Iulian Vlad și Adjunctul Ministrului de Interne, Departamentul Securității Statului, Nicolae Pleșiță.

Cum pe monitorul unui computer documentul primit de la C.N.S.A.S.  poate fi greu descifrabil,  îl transcriu, în ortografia ”tânărului scriitor” care a îmbogățit limba română cu nemuritoarea ”plăcuta bucurie.” Că de bucuriile… neplăcute, eram și suntem sătui:

                                                                                                                                                                                   ”București, 30.09.1980

 

                Stimate domnule Profesor,

              Sînt un tînăr scriitor român care a avut plăcuta bucurie de a beneficia de sprijinul. dv cu ocazia unei vizite de studii pe care am efectuat-o, nu de mult, în R. F. Germania și care din considerente, pe care cred că le veți înțelege, nu poate să-și dea numele.

                De la început, vă rog să-mă scuzați că mă adresez direct dv., dar considerația și stima ce vi-o port, mă determină să vă aduc la cunoștință următoarele:

                De mai mult timp, în rîndul tinerilor scriitori români se comentează nerfavorabil poziția și atitudinea ”scriitorului” DORIN TUDORAN, care are o proastă reputație și se laudă aici că prin bunăvoința dv. a obținut o bursă de studii la Universtitatea din Heidelberg. Nu am nimic personal cu acest ”scriitor” dar cunoscîndu-i adevărata față, mă tem că bunăvoința dv. va fi folosită de acesta pentru a anula, într-un fel, posibilitatea ca în viitor, alți tineri scriitori din România să mai poată beneficia de amabilitatea dv.

                Regret foarte mult dar mă simt obligat să vă aduc la cunoștință faptul că în spatele atitudinii  ”nepnformiste” a lui DORIN TUDORAN se ascund alte interese străine….., care se folosesc de astfel de indivizi pentru a cunoaște și anihila dorințele și aspirațiile noastre de a avea contact cu lumea liberă.

                După cîte mi-am dat seama ”scriitorul” DORIN TUDORAN încearcă să folosească acest prilej, oferit de dv., pentru a nu se mai înapoia în țară și pentru a pune în aplicare planul său, pregătit de mai mult timp, potrivit căruia va trebui să se facă cît mai ”util” românilor din străinătate, inclusiv a celor de la Europa Liberă, pentru a le cîștiga încrederea și apoi să-i dea pe mâna organelor române.

                Recent DORIN TUDORAN s-a bătut cu IULIAN NEACSU, acțiune care face parte din planul lui de pregătire pentru misiunea ce urmează s-o îndeplinească în R.F.Germania și Franța.

                Mai curios este faptul că în ultima perioadă de timp, DORIN TUDORAN este văzut în anturajul corespondenților de presă și diplomaților sovietici de la București, avînd invitația din partea acestora de a vizita Moscova în perioada Olimpiadei și ulterior.

                Ar fi o mare lovitură pentru noi, cei din țară, care nutrim în continuare speranța că prin bunăvoința dv. vom putea mențiune un contact cu lumea liberă din occident. Poate că ar fi bine să întrebați și pe alții în legătură cu comportarea suspectă duplicitară a ”scriitorului” DORIN TUDORAN.

                În speranța că vă voi revedea cît mai curînd, vă rog, domnule profesor să acceptați considerațiunea mea.

                                                                                                                               ´                                                               Un amic al Dv.”

***

La sosirea mea în Germania, profesorul Klaus Heitman mi-a dat o copie a scrisorii .

Semnătura încerca s-o imite pe cea a lui Mircea Dinescu și intra perfect în planurile Securității de a dezbina prietenii ce deveneau periculoase pentru ”interesele statului”.

Am recuperat de la C.N.S.A.S și scrisoarea pe care i-am trimis-o lu Mircea Dinescu la 13 februarie din Germania. Citez:

”Îți trimit alăturat o copie (cam proastă!) după o scrisoare a Securității române. A făcut doar… 3 zile de la București la Heidelberg./…/Curierul diplomatic folosit în astfel de scopuri? Bun! Băieții au chef de distracție – o să-i distrez eu!/…/Sper să-ți dai seama de două lucruri: 1. ”Iscălitura” o imită jalnic pe a ta. 2. Tu lipsești din ”scrisoare”, ca și cum eu și Neacșu numai… Realizezi ce băieți ”deștepți”: ar fi dorit să dea două lovituri – a) să mi se retragă bursa și b) de-mi cade scrisoarea în mînă, să te bănuiesc pe tine. Ești tînăr scriitor, ai ”efectuat” în 1979 o vizită în R.F.G., l-ai cunoscut pe profesorul respectiv, ”iscălitura”…/…/Du-te cu ea peste tot, și scuipă-i între ochi!”

***

Totuși, de ce nu m-au invitat nenorociții ăia de corespondenți de presă și diplomați sovietici la Moscova “în perioada Olimpiadei și ulterior”? Niște nemernici.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in