Pielea ursului: frustrări și pripeli

Natural, căderea Cabinetului Ungureanu continuă să fie resimțită în chip diferit: PD-Liștii și suporterii lor sunt din în ce ce mai frustrați;  adversarii politici ai partidului condus de dl Emil Boc și suporterii lor jubilează; oamenii săraci în patimi politice dar bogați în necazuri se întreabă cine, când și cum va putea  oferi României o cale spre liniște socială și prosperitate.

Manifestarea frustrărilor cunoaște forme apoplectice: în interval de numai câteva zile, Speedy Gonzales ne-a asigurat că venirea Opoziției la guvernare va conduce și la mexicanizare, și la lukașenk(o)izare. Greu de înțeles cum se împacă cele două scenarii, dar e sigur că în următoarele săptămâni același autor ne va vorbi de alte  pericole iminente – Pinochet, dictatura militară din Grecia anilor ‘50, NKVD, potopul lui Noe, sfârșitul pământului (exclusiv românesc) prin accelerarea calendarului mayas etc.

Un alt autor ne spune că, de fapt, toată mizeria de azi se datorează guvernării Tăriceanu. Pe vremea lanțului de cabinete Boc, am scris că necazurile României nu se datorează doar guvernărilor PD-L & Associates, ci constituie o acumulare a pașilor greșiți făcuți de toate guvernele postdecembriste. Dar a pune mizeria de azi doar pe seama guvernării liberalilor este ca și cum suporterii peședintelui american Barack Obama ar afirma că toate necazurile Americii de azi se datorează cabinetului Theodor Roosevelt. Dacă nu chiar celui condus de Abraham Lincoln.

Bucuria furioasă a celor sătui de guvernările PD-L & Associates îmbracă și ea forme care nu pot duce la nimic bun. Se cere, ”la pachet”, mătrășirea tuturor pupinilor (dovediți ori ba, asta-i altă discuție, deși ar trebui să fie cea principală) prezidențiali și PD-L. Cu toată înțelegerea pentru cei scârbiți de servilismul respectiv, a o pune pe dna Rodica Palade alături de dna Andreea Pora mi se pare o enormitate. Și-apoi, dl Traian Băsescu este încă șeful statului și de oamenii numiți direct de el sau protejați de el nu se poate atinge nimeni.

Premierul-desemnat, dl Victor Ponta, a declarat că, deși între el și președintele Traian Băsescu nu există o relație personală, în viitoarea calitate de Prim-ministru va încerca o coabitare cu Președinția. O poziție înțeleaptă și benefică pentru oamenii care nu-și mai văd capul de nevoi. Un spirit din cale afară de revanșard ar trebui evitat.

Căderea Cabinetului Ungureanu a fost considerată de către fostul premier și președintele Băsescu un act deloc neobișnuit într-o democrație. Pupinii, însă, nu și nu, că e vorba de o ”lovitură parlamentară”. Când actorul politic acceptă o asemenea schimbare drept un act democratic, dar pupinul incită, pune paie pe foc și folosește etichete nepotrivite, disperarea îl lasă în pielea goală pe cel de al doilea.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Printre cei care jubilează se află și dl Dan Voiculescu. Să-i fie de bine, dar să dea drept sigură suspendarea sau demiterea președintelui Traian Băsescu în lunile următoare mi se pare o cacealma. Cabinetul Ponta există încă doar pe hârtie și până la confirmarea lui a face asemenea afirmații este un soi de a vinde pielea ursului din pădure. O pădure neagră, în care dl Voiculescu a pierdut – de mult și definitiv – războiul său personal cu dl Traian Băsescu. A planta un alt război personal în grădina USL nu va aduce niciun beneficiu coaliției respective.

Ca și cum nu eram lămuriți ce înseamnă pentru nucleul dur al PD-L jocul democratic, dl Vasile Blaga ține să ne convingă definitiv: “Poziţia PDL este că nu votăm niciun guvern din care nu facem parte. Asta a fost poziţia noastră şi în 2007, şi în 2008, şi asta va fi poziţia partidului”. Cu alte cuvinte, nu lăsăm pe nimeni să producă pâine, dacă nu ni se asigură accesul necondiționat la miezul ei: cozonacul.

Nu democrația mă înspăimântă, ci originalitatea variantelor ei românești!

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist