Penthouse-ul & cotețul: strategia de coabitare și strategia de campanie

România este pe cale să devină cea mai curată țară din lume: toată lumea mătură pe jos cu toată lumea. De la unii aflăm că “Ponta a măturat pe jos cu Băsescu”. De la ceilalți aflăm că “Băsescu a șters dușumelele cu Ponta”.

Sunt și unii care susțin că “Gino Iorgulescu a măturat pe jos cu Mitică Dragomir”. Alții ne informează că DIICOT a și început “să șteargă dușumelele cu Gino Iorgulescu”.

Aflăm că Dorin Lazăr Maior și soția sa “au spălat putina” luând ca azimut Emiratele Arabe și că  europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor “i-a curățat” pe unii de vreo 500,000 de €, și asta numai în anul 2012. Dacă martirul va lua ca azimut Penitenciarul Rahova, nu va putea să se prezinte la poarta pensiunii înfășurat patriotic în steagul lui Avram Iancu fiindcă, spun gurile rele, l-ar cam fi vândut și pe acesta unor iredentiști din hrăpărețul Occident.

Dacă în prag de iarnă “curățatul” este atât de energic, nu e greu de presupus ce spectacol ne va oferi ”curățenia de primăvară”. Potrivit unor voci înalt-angajate ale analizei politice, sfârșitul toamnei/începutul iernii lui 2014 va produce o ”defenestrare” istorică, declanșând o scădere dramatică a prețurilor la termopane.

Poate că așa vor arăta lucrurile în 2014, dar în 2013, ”Anul deratizărilor”, egalitatea șanselor încă se păstrează:

Antena 3 continuă să măture pe jos cu Traian și Ioana Băsescu pentru un credit bancar suspect de substanțial – 1,027.000 €. Alții șterg dușumelele cu vuvuzelele dlui Voiculescu precizând că nu e vorba de 1,027.000 €, ci de 1,027.000 RON, adică doar de 230.000 €.

Sau, dacă guvernul Ponta a adus leul la paritate cu €, de unde atâta tupeau la domna Udrea să țipe “Jos Guvernul!”? De ce nu a reușit Guvernul Boc, din care a făcut parte și dna Udrea, să facă leul să se bată pe burtă cu €?

Dl Dan Tăpălagă, care nu poate fi acuzat de antibăsism, scrie aici un text foarte bun despre cât de simplu și rapid ar putea președintele Traian Băsescu să primenească aerul cam încărcat din jurul renumelui său de apărător al statului de drept și de dușman de moarte al sistemului ticăloșit, și câțiva ”susținători habotnici” ai dlui Băsescu se și pregătesc să măture pe jos cu dl Tăpălagă.

Domnișoara Ioana Băsescu se dovedește receptivă la recomandări de bun-simț și face (aflați de aici) exact ce trebuia să facă de la bun început.

Dl Dan Voiculescu i-a transmis, în repetate rânduri, președintelui Băsescu să fie bărbat și să nu șteargă dușumelele cu fiica sa, Camelia Voiculescu, care nu e implicată în nimic, ci doar cu el, cu Dan Voiculescu, care usturoi n-a mâncat, de funia lui Mihai Neamțu nu-i pasă.

Acum, președintele Băsescu, îi cere ”turnătorului dovedit, Dan F. (cumva ”Felix”? întrebarea mea, DT) Voiculescu” și “plagiatorului mic” Victor Ponta (parcă departamentul românesc al revistei “Nature” spunea că dl Ponta e un mare plagiator, nu? Întrebarea mea, DT) să fie bărbați și să se lupte pe dușumele curate cu el, nu să șteargă dușumelele murdare cu fiica Ioana Băsescu, care “nu este angajată politic”.

E murdărie curată să lovești în copiii adversarului, dar nici afirmația de neimplicare/neangajare a copiilor nu este întotdeuna curată ca lacrima de părinte.

Interceptările convorbirilor telefonice dintre domnișoara Camelia Voiculescu și neproprietarul intact al trustului condus de fiica sa, dl Dan Voiculescu, dovedesc că, Domnișoara ”Îhî” (recitiți stenogramele, vă rog) este, totuși, foarte implicată, inclusiv în răzbloaiele purtate  de ”Tati” (mai recitiți o dată stenogramele).

Mărturisile făcute ieri de tatăl Traian Băsescu le contrazic flagrant pe cele făcute azi de același tată: potrivit mai vechiului Traian Băsescu, Mișcarea Populară a fost înregistrată la OSIM nu de fiica angajată politic, euro-para-parlamentară Elena Băsescu, ci de fiica “neangajată politic”, notarul Ioana Băsescu.

Colac peste pupăză, ia cuvântul și dl Sebastian Lăzăroiu, care mărturisește, cu inocența unei Albe ca Zăpada, că obiectivul Mișcării Populare este de a-l muta, în 2014, la Palatul Victoria pe actualul chiriaș al Palatului Cotroceni. Cum ar veni, o rocadă putinist-medvedeviană.

Numai că premierul Victor Viorel Medvedev nu dorește două lucruri. Primul – să se mute la Palatul Cotroceni, fiindcă se simte foarte bine la Palatul Victoria. Al doilea – să facă schimb de chirie cu dl Traian Putin, căci preferă un schimb mai avantajos, în jur de 2020, cu dl Crin Lukașenko.

 

Desen & Copyright 2013 – ION BARBU

 

Dacă partea cea mai tristă în aceste ștergeri de dușumele realizate prin deontologia unor cârpe de presă este amestecarea copiiilor în ciorbele otrăvite ale părinților, consolarea ar fi că nu doar în România se întâmplă asemenea lucruri.

În timpul unei aprige campanii electorale susținute de dna Hillary Clinton, fiica Chelsea a fost luată în tărbacă de partea adversă. Îndurerată, mama Hillary a cerut adversarilor politici să se lupte cu ea, nu cu fiica Chelsea, care nu candida la nimic. Numai că mama Hillary se făcea că uită că fiica Chelsea era una dintre rotițele cele mai active și mai vocale ale staff-ului de campanie electorală.

Or, adversarii candidatei Hillary Clinton nu puteau trece tocmai peste un asemenea amănunt.

O posibilă morală  ar fi că părinții care nu doresc să-și vadă copiii folosiți de adversari în procesul spălării dușumelelor politice e bine să nu-și încurajeze pruncuții să îmbrățișeze cariere de detergenți. Nu de alta, dar ciorba politică a părinților are, mai întotdeauna, gust de mocirlă. Fiindcă asta și este – mocirlă.

Politicianul român pendulează între ”strategia de campanie” — Decât să plângă mama, mai bine să plângă mă-ta — și ”strategia de coabitare” –  Decât să plângă fiică-mea, mai bine să plângă fiică-ta.

Despre penthouse-ul pe care tocmai “și l-a tras”, politicianul român crede că e tot un coteț, dar unul la ultimul etaj, cu vedere panoramică. Și se comportă ca atare.

“La beci”, politicianul român se mută extrem de rar. Și o face doar când îl îmbrâncește acolo alt politician român. De aceea, și în penthouse, și la beci se cântă același Vin ai noștri, pleacă-ai noștri.

P.S. Vă rog să nu mă întrebați “Ce este mai bine să ai? Un copil care îți face cadou un partid politic și 291 de hectare de pământ pe care să cultivi adeziuni și cotizații neangajate politic sau un copil care îți dăruiește un snop de “Îhî!” și te cară prin tribunale?” Nu răspund la provocări “arondate politic”. Sau, dacă mă apuc să o fac, mi-e teamă să nu răspund ca la Radio Erevan.

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist