Pastorul Gauck & Via Gluck: despre fete mari, ușor gravide

Nici dl Vladimir Tismăneanu nu doarme în aceste nopți chiar ca un prunc. Sunt sigur că de vină e păcătoasa astenie de primăvară, fiindcă nu cred că au început unii să tragă deja cearșaful de sub  șeful IICMER. Ar fi mult prea devreme, căci -vorbă istorică! – ”decidentul politic” este același, e bine mersi, decide cum găsește de cuviință, deci dl Tismăneanu n-are a se teme.

Preliminarii

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Ca şi dl Adrian Năstase, dar din motive de cu totul altă natură, şi dl Vladimir Tismăneanu pare hăituit de întrebări cvasi-hamletiene. Într-un recent dialog cu sine însuşi, îmi face onoarea de a mă numi printre cei de la care ar fi interesat să afle ce au de spus în legătură cu un anume ”subiect”.

Eu am răspuns deja unor întrebări de acest fel. E drept, am făcut-o parţial şi dintr-un unghi uşor diferit decât cel propus de dl Tismăneanu, fiindcă “subiectul” respectiv este doar parte a unei substanţiale “mişcări de peisaj”. Înainte de a răspunde, în detaliu,  am nevoie să înţeleg foarte bine cine şi de ce mişcă peisajul tocmai în direcţia ce-i nedumereşte pe unii dintre noi. Şi aş mai vrea să înţeleg cine şi de ce ”le creează condiţii de lucru”  acestor ”designeri”, ba îi  şi aplaudă.

Cum dl Vladimir Tismăneanu nu citeşte ”anumite bloguri”, iar rapoartele ce i se pun pe birou nu vin mereu la timp şi nu sunt pe atât de finale, pe cât de Final este Raportul ce-i poartă numele, Domnia sa mă va fi bănuit că am tăcut cu totul, că ezit să vorbesc despre anumite “subiecte”. Straniu! Ştie mult mai bine decât alţii că nu mă dau înapoi de la aşa ceva. Chiar şi despre spinosul “subiect Tismănenau” am vorbit de peste un sfert de veac. Uneori – cu admiraţie; alteori – foarte critic.

Datele ”subiectului”

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Faptele ce au produs cugetările dlui Tismăneanu sunt următoarele: dl Aurel Rogojan (general SRI în rezervă, fost Şef de Cabinet al fostului şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad) a tipărit o carte: Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale (Editura Compania, Bucureşti, 2011, 570 pagini).

În ziua de 18 martie a.c., dl academician Dinu C. Giurescu publică în Cotidianul o cronică dedicată volumului dlui Rogojan. Dl Tismăneanu este profund dezamăgit, afirmând că publicaţia respectivă este specializată în reabilitarea fostei Securităţi, deci a unei organizaţii criminale”, şi se declară consternat” să găsească sub semnătura dlui Giurescu o susţinere a afirmaţiei aberante a generalului-securist Rogojan despre natura aproape benignă a relaţiei dintre Securitate şi intelectuali în perioada Ceauşescu.”

După care adaugă: Mă întreb ce pot spune pe acest subiect Paul Goma, Doina Cornea, Gabriel Andreescu, Viorel Padina, Dan Petrescu, Liviu Cangeopol, Dorin Tudoran, Radu Filipescu, Ion Vianu? Cine l-a ucis pe Gheorghe Ursu? Cu ce se ocupa colonelul securist Ilie Merce, ulterior deputat peremist?”

Răspunsuri, presupuneri & stranii coincidenţe

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Încă de la lansarea cărţii dlui Aurel Rogojan în prezenţa fostului său şef, dl Iulian Vlad, a apărut o nervozitate care, sintetizată, ar suna cam aşa: “Ce facem? Am ajuns să-i lăsăm pe călăii noştri, securiştii, să publice cărţi?”.

Poziţia mea în această chestiune este şi simplă, şi complicată.

Simplă – pentru că reîntoarcerea României în lumea democraţiilor implică şi asemenea “inconveniente”. Dacă  dictatura a fost a unora asupra altora, democraţia trebuie să fie un cadru accesibil tuturor.

Complicată – pentru că ar fi monstruos dacă, beneficiind de virtuţile democraţiei, nişte oameni care au lucrat pentru cele mai ticăloase structuri ale dictaturii ar continua şi azi să mintă, să creeze diversiuni, să ne arunce într-o ceaţă mai groasă chiar decât în cea în care ne aflăm de peste două decenii. De aceea este nevoie de istorici, cercetători, specialişti în domenii foarte restrictive si restrânse, cum ar fi cele ale serviciilor secrete/de informaţii. Istorici şi specialişti care să cântărească onest ce este şi ce nu este adevărat, ce este şi ce nu este plauzibil etc. în contribuţiile unor autori precum dl Aurel Rogojan.

O generaţie nouă de cercetători, neatinsă de patimile şi viciile “vremurilor” investigate încă nu s-a consolidat. Asta şi pentru că unii “mentori” ţin să facă din teologi buni de gură istorici ai ideilor, din mediocri cu talent al relaţiilor sociale învățați benedictini şi cer să li se pupe inelul zilnic.  Numai că, orice am încerca, nu se poate face bici chiar din orice. De aceea, depindem mai mult decât ne-ar conveni de buna sau reaua-credinţă a unor oameni ce au fost înăuntrul acelor structuri şi astăzi se arată dispuşi să vorbească despre ce ştiu.

Ce alegem: să refuzăm unor oameni ca dnii Rogojan şi Vlad dreptul de a vorbi sau ne asumăm riscul de a fi manipulaţi încă o dată?

Aleg a doua variantă, cu invitaţia expresă la prudenţă şi inteligenta construcţie de firewall. Orice monopol asupra adevărului și cercetării sfârșește prin încurajarea și protejarea minciunii convenabile, de teama adevărurilor inconvenabile.

Coincidenţă, cartea dlui Rogojan apare la o editură care prin numele unuia dintre co-proprietari trezeşte alt torent de suspiciuni. Deși Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recomandarea CNSAS ca dl Petru Romoșan să fie considerat colaborator și informator al Securității, scepticismul unora în legătură cu temeinicia verdictului respectiv nu poate fi temperat. Dar legea-i lege, chiar dacă astăzi credibilitatea justiţiei româneşti se află sub nivelul mării și dl Petru Romoșan se numără printre criticii vitriolanți ai președintelui Traian Băsescu, nu poţi accepta doar verdictele care îţi convin şi să le refuzi pe cele care nu-ţi convin. Inteligenţa ne-a fost dată şi spre a găsi căi de a dovedi, până la urmă, că dreptatea este de partea noastră. Cere timp, e frustrant, deseori este de-a dreptul deprimant, dar nu ne-a asigurat nimeni că democraţia şi statul de drept sunt floare la ureche. Tot ce ni s-a sugerat a fost că e mai bine cu ele, decât fără ele.

O altă faţetă a “subiectului” este publicaţia unde apare cronica dlui Giurescu. Dlui Tismăneanu îi displace atât de mult Cotidianul, încât îl declară chiar inexistent, numindu-l “ex-cotidianul”!?! E un gest pueril. Adevărat, Cotidianul de astăzi nu este Cotidianul care entuziasmase mulţi cititori. Dar de existat, există. Nu mai are o ediţie tipărită, dar, mi-e teamă că, fără eforturi financiare despre care nu ştim suficient, şi alte publicaţii ar fi în aceeaşi situaţie. Nici mie nu mi-a plăcut cum şi-a început mandatul dl Cornel Nistorescu, drept urmare i-am şi adresat atunci o scrisoare publică.

Aş spune că dispreţul dlui Tismăneanu pentru Cotidianul vine în principal din faptul că dl Nistorescu păstoreşte o publicaţie violent anti-Băsescu, plină zilnic de atacuri la tot ce roieşte în jurul preşedintelui, cu ochii pe tot ce greşește PD-L, o publicaţie vădit partizană. Ipostaza în care se plasează dl Tismăneanu este cea a unui crin imperial, care, nefericit, dă ochii peste cap şi se ţine de nas din cauza unei asemenea vecinătăţi.

Numai că dl Tismăneanu este parte “senatorială” a unei publicaţii, Evenimentul zilei, ani la rând cu nimic mai puţin partizană decât Cotidianul, uneori cu nimic mai atentă la ce arme foloseşte, straşnic angajată în manipulare, un exemplu excelent de cum nu ar trebui să arate o publicaţie de calitate.

Să-ţi pută Nistorescu, dar să te parfumezi de trei ori pe zi cu Cristoiu este o stranie cochetărie şi un tip de “igienă” care-mi scapă. Să-i reproşezi domnului Giurescu faptul că publică în Cotidianul, când tu eşti lovit de boala ubicuităţii şi semnezi pe orice măciucă folosită de grupul politic şi de interese pe care îl serveşti necondiţionat, e ridicol.

Este ori nu Cotidianul o publicaţie “specializată în reabilitarea fostei Securităţi, deci a unei organizaţii criminale”, cum afirmă dl Tismăneanu?

Specializată, n-aş spune. Dar, pe lângă texte interesante, publică şi multe materiale consternante. Spre a mă opri doar la unele contribuţii ale dlui Aurel Rogojan şi recunoscând că nu sunt un cunoscător al lumii serviciilor secrete/serviciilor de informaţii, nu mi-afost greu să văd că multe afirmaţii ale Domniei sale vin în coliziune cu ceea ce ştiu eu despre anumiţi oameni, despre anumite evenimente. Nu vreau să intru în detalii – las această muncă pe seama specialiştilor – dar multe amănunte oferite despre dnii Tismăneanu şi Patapievici (şi, mai nou, despre dl Mihai Răzvan Ungureanu, prin iscălituri ce par ale unor intermediari între dl Rogojan şi Cotidianul), ca să iau doar câteva dintre ţintele la care trage, din toate poziţiile, Cotidianul, sunt inexacte, altele – greu de crezut. Altele sunt jenant-abuzive, practicând vina prin asociere – tatăl lui X a fost un bandit, bandit este şi X. Întorcând mănuşa pe dos, Nicolae X a fost un criminal odios, ucigând cu mâna lui sau ordonând execuții, la fel este şi dl Aurel Rogojan, coleg de minister cu Nicolae X.  Astfel de “analize” trezesc mai mult decât suspiciune.

Giurescu = Rogojan?

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Există în cronica dlui Dinu C. Giurescu “o susţinere a afirmaţiei aberante a generalului-securist Rogojan despre natura aproape benignă a relaţiei dintre Securitate şi intelectuali în perioada Ceauşescu”, aşa cum afirmă dl Vladimir Tismăneanu?

Nu am citit cartea dlui Aurel Rogojan, deci nu cunosc afirmaţia la care se referă dl Tismăneanu. Am citit însă foarte atent cronica dlui Giurescu şi nu am găsit o afirmaţie anume care să reprezinte o asemenea susţinere. De-a lungul anilor, am avut eu însumi unele dificultăţi de a înţelege o poziţie sau alta a dlui Giurescu dar istoricul are suficient de multe merite (cu mult mai mari decât generozitatea de a-l fi recomandat cândva pe dl Tismăneanu pentru un premiu ori bunăvoinţa de a-i fi prezentat o carte) pentru ca dl Tismăneanu să evite afirmații imprudente din care unii ar putea înțelege  că “Zici Giurescu, zici Rogojan.”

Este cartea dlui Aurel Rogojan o veritabilă ”odă a Securităţii, un atac virulent la adresa intelectualilor democratici din Romania”, cum afirmă dl Tismăneanu?

Dacă unele texte pe care le-a semnat dl Rogojan în Cotidianul sunt  calupuri din cuprinsul cărţii pe care nu am citit-o, cred că dl Tismăneanu s-ar putea să aibă dreptate. N-am văzut nici o afirmație a dlui Aurel Rogojan care să indice vreo aversiune pentru structurile din care a făcut parte, o irepresibilă dorinţă de a vorbi şi critic despre Securitate. Cum am spus mai sus, textele publicate de dl Rogojan în Cotidianul despre anumiţi intelectuali mi s-au părut extrem de vulnerabile, pline de lucruri cu totul neplauzibile. Ştiu, anumiţi intelectuali” democratici nu înseamnă toţi intelectualii democratici” despre care va fi scris dl Rogojan, dar e greu de crezut că un ton atât de pătimaş în cazul unora, devine echilibrat şi devotat adevărului lipsit de pasiuni partizan-politice, în cazul multor altora.

Unul dintre reproşurile care i se pot aduce cronicii dlui Giurescu este că încearcă să prezinte atât de în detaliu cum este organizată cartea dlui Rogojan, încât, deseori, ce spune dl Giurescu dă impresia unei preluări neprelucrate, de tip fotografic, a tezelor dlui Rogojan. Or, mai ales în cazul unui istoric de prestigiul dlui Giurescu, ne aşteptam la o analiză, nu la un album de fotografii.

Una este să urmăreşti cum prezintă dl Rogojan organizarea pe departamente a Securităţii şi alta este să laşi impresia că autorul comentat are dreptate. Deși este foarte util că ni se explică diferența dintre serviciile de informații și alte structuri tip Securitate, rămâne greu de acceptat ideea că, lucrând în departamente de colectare și analiză a informațiilor, unii ofiţeri ai Securităţii n-au fost decât un fel de Albă ca Zăpada cu epoleţi de marțipan. Evident, asemenea ofițeri nu erau “operativii” care te loveau direct, dar erau cei care puneau la dispoziţia “cui trebuie” justificarea reprimărilor.

Nu mă pot plasa în dezacord cu ideea de bun-simţ a dlui Giurescu, care scrie despre serviciile de informaţii următoarele: “Activitatea acestei comunităţi a fost şi este parte componentă a fiecărui stat, oricare ar fi sistemul social-politic. Ea se cuvine integrată în locul ei firesc. Altminteri, înţelegerea istoriei contemporane a României rămâne îngrădită.”

Întrebarea este dacă dl Giurescu are dreptate scriind: “Volumul Fereastra serviciilor secrete demonstrează însemnătatea comunităţii de informaţii, cu locul ei în explicarea şi evaluarea evenimentelor.

Dl Giurescu se află pe un teren minat, când afirmă: “Este vorba de cunoaşterea serviciilor române de informaţii, aşa cum au funcţionat până în decembrie 1989. Se cuvine făcută o distincţie clară între aceste servicii de informaţii şi cele de menţinere a ordinii interne din România Socialistă. Au fost şi sunt şi astăzi două ramuri: pe de o parte instituţiile (structurile) care menţin ordinea internă; pe de altă parte, comunitatea de informaţii care se ocupă de acţiunile externe, dar şi de cele interne care pun în primejdie statul român.“

Istoricul lasă falsa impresie că represiunea era justificată acolo unde serviciile de informaţii au pus în mâna structurilor “care menţin ordinea” un fel de “Free To Kill”. Îmi vine în minte scena (literară, fireşte) a unui Richelieu punând în mâna ucigaşei Milady Clarick de Winter faimosul cec în alb: “Purtătorul acestui înscris a săvârșit ce a săvârșit, din voința mea și spre binele statului.”

Uciderea dlui Gheorghe Ursu, ca să mă opresc doar la exemplul dat de dl Tismăneanu, nu a avut nimic de-a face cu apărarea intereselor statului român. A avut întru totul de-a face cu natura criminală a unei dictaturi şi a structurilor ei de represiune: de la cele ce culegeau şi analizau informaţii, la operativii care l-au arestat pe dl Gheorghe Ursu şi au ordonat uciderea sa în bătaie. Nu fac pledoaria vinovăţiilor colective, a vinovăţiilor prin asociere, dar resping nevinovăţiile clamate prin delimitări cu totul neconvingătoare. Nu-l pot acuza nici pe dl Rogojan, nici pe dl Vlad de uciderea dlui Gheorghe Ursu, dar a acepta teoria că aflându-se în poziţiile în care se aflau chiar n-au avut nici o legătură cu mecanismul care l-a ucis pe dl Ursu este o generozitate de care nu sunt capabil.

Probabil nedreaptă, acuzaţia adusă dlui Giurescu – de identificare cu tezele dlui Rogojan – devine de înţeles, mai ales când este adusă de părţi repetat lezate de afirmaţiile dlui Rogojan. Cărţile de acest fel trebuie scrise cu… cărţile pe masă, adică prin prezentarea de dovezi irefutabile. Dacă ce se pune pe masă se dovedește măsluit, ar trebui să există două feluri de pedepse. Cea aplicată de discursul coerent al ştiinţei şi cea penală. Chiar şi foştii ofiţeri de Securitate (structuri de menţinere a ordinii plus culegători şi evaluatori de informaţii) trebuie să accepte (nu spun ”mai ales ei”, ca să nu-i discriminez defel) că diversiunea, manipularea şi neadevărurile de acestă natură trebuie pedepsite exemplar. Altfel, nimic nu se va însănătoşi.

Deși în dezacord cu afirmații ale dlui Rogojan,  conținutul unor discuții cu Domnia sa (cum ar fi aceasta; să fim atenți mai mult la ce spune intervievatul și mai puțin la faima locului unde a apărut interviul) ne pune în gardă că nu avem de-a face cu un terchea-berchea. Aducerea dlui Rogojan la o masă a discuțiilor este absolut necesară, atâta timp cât toate părțile angajate în discuție respectă adevărul și renunță la “bombe”  fără fitil și la “fitiluri” fără explozibil.

Securitate vs. Armată

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Printre provocările” relansate de cartea dlui Aurel Rogajan se află spinosul subiect al vinovăţiilor majore, ba chiar integrale. De pildă, dl Rogojan reiterează teza potrivit căreia în decembrie 1989 Securitatea nu a tras nici un foc, întrucât dl Iulian Vlad a ordonat atunci tuturor celor din subordinea sa să lase arma la rastel. Mai mult, Securitatea a fost scoasă ţap ispăşitor şi mulţi ofițeri de Securitate au fost ucişi în acele evenimente în chip nejustificat. Sportul aruncării pisicii moarte în grădina celuilalt pare să se întețească între fostele cadre ale Securității și cele ale serviciilor secrete ale Armatei.

Dovada ordinului dat de dl Iulian Vlad există şi dl Dinu C. Giurescu pare a fi convins de spusele şi documentele prezentate de dl Aurel Rogojan. În plus, citează dintr-o stenogramă mai mult decât interesantă despre ce se întâmpla în acele momente mult mai sus de locul unde se aflau dnii Vlad și Rogojan. Iată despre ce este vorba:

g) Rămâne de lămurit un aspect, dincolo de acţiunea Armatei şi de neparticiparea Securităţii la evenimentele arătate mai sus. În dimineaţa zilei de 22 decembrie coloanele masive de muncitori de pe marile platforme industriale ale Capitalei s-au pus în mişcare, în ordine, îndreptându-se spre Piaţa 30 decembrie (azi a Revoluţiei), la sediul Comitetului Central. Cine a avut această iniţiativă? Prezenţa a zeci de mii de muncitori în faţa clădirii C.C. l-a făcut pe Nicolae Ceauşescu să admită că nu poate da ordin să se tragă în muncitori.

Dovadă stenograma şedinţei Comitetului Politic Executiv la 22 decembrie 1989:

Gh. Rădulescu: „Din informaţii, coloanele de muncitori au pornit către centru şi
trebuie luate măsuri ca să fie evitată vărsarea de sânge”.

C. Dăscălescu: „Am fost şi voi fi alături de Dvs. până crăp, dar cred că trebuie
să chibzuim dacă trebuie să tragem în muncitorii cinstiţi”.

Tudor Postelnicu: „…Am înţeles de ieri că împotriva muncitorilor nu se va trage. Avem acum această situaţie creată şi noi suntem convinşi că nu muncitorii cinstiţi sunt aceia care vor deschide focul, ci lepădăturile şi pleava”.

N. Ceauşescu: „Sigur că nu putem trage în muncitori. Noi suntem reprezentanţii muncitorilor şi nu putem trage în muncitori, dar sunt şi lichele…”(13)

Două observaţii.

Prima. Indiferent cui i s-a ordonat să tragă şi cine a tras de fapt în oameni, rămâne de neînțeles cum au putut executanţii ordinului să distingă, ”la nuanţă”, între ”muncitori cinstiţi” şi ”lichele”? Dacă am accepta drept dovadă de nevinovăţie a cuiva cele citate mai sus, am putea construi versiuni dintre cele mai novatoare. Una: Securitatea n-a tras, dar a lipit pe frunţile oamenilor două feluri de etichete, “muncitori cinstiţi” şi “lichele”, fiindcă ea ştia care sunt unii şi care sunt ceilalţi, în timp ce Armata nu ştia. Apoi, a tras numai Armata, şi numai în lichele. Cine a fost de vină că au fost uciși și atâția “muncitori cinstiți”? Evident, lichelele!

A doua. Este interesant de urmărit un anumit tipar comportamental al Puterii contestate, aflate sub asediu: “lichele”, “lepădături” și “pleavă” (1989); “încercare de rebeliune legionară”, “ciocoi pribegi”, “vânzători de țara” și “agenţi” (1990); “pegră”, “mahala” și “ciumpalaci” (2012).

Miezul

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Dl Vladimir Tismăneanu mai afirmă despre cartea dlui Aurel Rogojan că este o tentativă radicală de resuscitare a miturilor naţionalist-securiste. Sunt regurgitate toate obsesiile direcţiei xenofobe din Securitate, se reiau şi se dezvoltă fixaţiile conspirationiste şi auto-glorificatoare ale laboratoarelor minciunii din interiorul Securităţii.”

Abia cu acest diagnostic intrăm în miezul problemei. Trebuie menţionată – limpede şi nu prin aluzii când străvezii, când opace – o anume îngrijorare provocată de coincidenţe în care puţini sunt dispuşi să creadă. Deşi ocolită de mulţi comentatori de prim-plan, o altă carte stârneşte valuri: Fereşte-mă, Doamne, de prieteni! Războiul clandestin al blocului sovietic cu România (Editura Rao, 2011), un prim volum dintr-o serie la care lucrează dl Larry L. Watts, cetăţean american stabilit, prin căsătorie, în România.

Iată un citat dintr-un text al dlui Tismăneanu:  “Cartea lui Larry Watts despre cum era România victima eternelor şi maleficelor comploturi externe (susţinute de inamicii infliltraţi în “fortăreaţa asediată” asemeni calului troian) a devenit o miză decisivă, se pare, pentru cei care vor să prezinte dictatura lui Ceauşescu, un regim paranoic, autarhic şi xenofob, similar cu cel din Coreea de Nord, drept una temerară, vizionară, patriotică şi naţională. Ba chiar una eroică. Retorica negaţionistă se întâlneşte cu obsesiile lui Ion Iliescu care, chiar în aceste zile, îşi permite să azvârle sudălmi la adresa lui Doru Marieş. Nu ştiu cât realizează istoricul american care sunt manipulările în care, volens nolens, a intrat şi pe care le legitimeaza prin prestaţiile sale publice din România. Cartea a fost transformată în argument pentru reabilitarea vulgatei istoriografice naţional staliniste care a fost documentat şi convingător respinsă în Raportul Final şi în numeroase scrieri, de la volumele scrise ori coodonate de Lucian Boia la articolele incluse in “Studii şi materiale de istorie contemporană”, o revistă publicată sub egida Institutului “N. Iorga” al Academiei, avându-i pe profesorul Dinu C. Giurescu ca redactor-şef, pe dr Ioan Chiper ca redactor-şef adjunct şi pe dr Mioara Anton ca secretar general de redacţie. ”

Din momentul apariției textului dlui Tismăneanu şi până în momentul în care scriu aceste rânduri, dl Watts nu doar că a respins ipoteza că s-ar fi trezit “nolens” în manipulările menţionate de dl Tismăneanu, dar continuă să-şi consolideze cu fermitate – prin interviuri, declaraţii, apariţii la discuţii televizate etc. – responsabilitatea şi argumentele pentru care abordează – foarte  “volens” – subiectele în felul în care le abordează.

Lansarea cărţii dlui Aurel Rogojan a beneficiat de prezenţa dlui Iulian Vlad. Şi o lansare a cărţii dlui Larry L. Watts a beneficiat de prezenţa dlui Iulian Vlad. În plus, istoriografia practicată de dl Watts în acest prim volum al lucrării în care s-a angajat a fost salutată şi de dl George Maior, Director al SRI, şi de dl Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR şi, cu totul encomiastic, de dl Ioan Talpeş, fost şef al SIE. Trebuie să fii orb pentru a nu vedea coincidenţe cel puţin stranii şi o ciudată cumetrie între tezele fostei DIE (devenită CIE, după plecarea dlui I.M. Pacepa și rebotezată SIE, după 1989), cele ale fostei Securităţi prosperând sub ochii plini de admiraţie ai SRI. Afirmaţia dlui Mugur Isărescu, potrivit căruia lucrarea dlui Larry L. Watts este “o carte de excepţie” pare depăşită. Una lângă cealaltă – și acceptând cu tandreţe lângă ele vechi eforturi de a face adevărul să umble zilnic cu capul spart – cărţile dlor Rogojan şi Watts par a începe să anunţe – “nolens” ori  “volens”? – regula, nu excepţia. O regulă care ne-ar putea azvârli înapoi cu exact 23 de ani.

 

Întrebări, recomandări & un cadou pentru dl Vladimir Tismăneanu

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Cum am început acest comentariu de la întrebarea dlui Tismăneanu legată de ce aş avea de spus în legătură cu acest subiect”, acum, după ce i-am răspuns (îl asigur, foarte în grabă, deci parţial), îmi iau îngăduinţa să-i adresez admiratorului necondiţionat al preşedintelui Traian Băsescu nişte întrebări:

Cine numeşte şi poate destitui şefii de servicii secrete, SRI şi SIE? Dacă este vorba cumva de preşedintele Băsescu, îşi poate face timp preşedintele IICMER să-l întrebe dacă are ceva de spus în legătură cu modul călduros în care dl George Maior promovează eforturi pe care dl Tismăneanu le consideră puse în slujba “revizionizmului”, “negaţionismului” şi a reabilitării “vulgatei istoriografiei naţional-staliniste”?

Nu e cumva dl Vladimir Tismăneanu uşor invidios pe colegul său de echipă politică și editorială, dl Ion Cristoiu, pentru că dl Cristoiu a primit – live/în direct –, sub privirile admirative ale naţiunii TV B1 – din partea preşedintelui Traian Băsescu o altă lucrare “de excepţie”, ba chiar rarisimă, apărută chiar în decembrie 1989, la Editura Militară, sub coordonarea dlui Ion Talpeş – România în anii celui de-al doilea război mondial?

Eu cred că preşedintele României ar fi gata să-i ofere şi preşedintelui IICMER acelaşi cadou. În felul acesta, dl Tismăneanu ar putea să vadă cât material şi ce anume a putut consulta dl Larry L. Watts, vechi prieten şi colaborator al dlui Ioan Talpeş, de a putut să i-o ia înainte cu cercetarea chiar Sfântului Părinte al anticomunismului şi structurilor sale de represiune.  Oricum, e ciudat că,  preț de două mandate, nici președintele Ion Iliescu (căruia dl Ioan Talpeș i-a fost un colaborator de mare încredere, de vreme ce l-a uns pe generalul istoric șef al SIE), nici președintele Băsescu (preț de aproape alte două mandate) nu a recomandat retipărirea unei lucrări atât de importante, aflate în biblioteca Președinției. Oare de ce n-au făcut-o?

Îi ofer eu însumi un cadou (clipul video de mai jos) dlui Tismăneanu, pentru a-l convinge că ştiu cine este Preşedintele-pastor Gauck dar şi diferenţa dintre noul şef al statului german şi cel ce nu poate, orice ar face, să devină un Gauck al românilor, după ce s-a vrut ba un Kołakowski, ba un Michnik al nostru, eşuând de fiecare dată.

Clipul  este o înregistrare din Berlinul lui 1994, an în care mulţi speram că unele lucruri ne-au părăsit cu totul.

Ne-am înşelat. Unele s-au reîntors prin cine nu te așteptai. Iată-ne azi ocupându-ne de guturaiul altora, în loc să ne îngrijim de ”cancerul sufletelor” personale. Prin clip trece şi o hartă a României. Cum va arăta România şi harta ei de mâine n-ar trebui să fie doar treaba unora, ci a tuturor.

Cât despre via Gluck, ea nu a visat niciodată să devină Bulevardul Primăverii.

Concluzii

 

Desen & Copyright 2012 - DION

Este foarte important să înţelegem dacă avem de-a face cu necesare, justificate revizuiri de abordare, care nu au cum face rău adevărului sau cu o restauraţie ce se produce printr-un revizionism deşănţat.

Catifea – când e vorba de unii, glaspapir – când e vorba de alţii, dl Tismăneanu ar trebui să înveţe cum să folosească şi catifeaua de glaspapir, practicând la început chiar pe propria-i piele. Ostentația anticomunismului nu-l face pe dl Tismăneanu neapărat mai credibil; dimpotrivă, provoacă anumite zâmbete.

Dacă sunt de acord cu Domnia sa, când bate şaua ca să priceapă nişte iepe – ”Nu putea exista semi-disidenţă, după cum nu poate exista o femeie pe jumătate gravidă” – îi reamintesc că eticheta “disident cu jumătate de normă”, folosită cândva de dl Michael Shafir, s-a dovedit justificată.

Nici eu n-am crezut că pot exista, la tot pasul, fete mari, dar uşor gravide. În faţa evidenţelor, însă, sunt obligat să recunosc că în politologia itinerantă ele depăşesc în număr şi virginele, şi fetele cu burta la gură.

Naştere uşoară!

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in