Oreste bibere!

 

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Așa cum au spus unii și au reiterat atâția alții, ne tragem din romani. Sigur, patrioți ultra-riguroși, protocroniștii susțin că mai degrabă romanii se trag din noi, fiindcă noi am fi inventat scrierea. Ei doar ar fi preluat-o. Grecii, ba chiar și mai vechi “alfabetizați” decât ei, nu sunt puși la socoteală.

Anticipând această sângeroasă luptă de emancipare patriotică, Geo Dumitrescu propunea o variantă împăciuitoristă, absolut nesângeroasă:

“Slav aș fi fost, de nu eram latin

latin aș fi, de n-aș fi fost și dac –

dar a ieșit așa: să fiu român,

și eu cu soarta asta mă împac.”

Dar alții nu prea se  împacă. Ei susțin că ne tragem doar din romani. Iată o filiație.

Gnaeus Domitius Annius Ulpianus, unul dintre stâlpii jurisprudenței romane, zice așa:

Iustitia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi. Iuris praecepta sunt haec:

honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere.

Nu are rost să traduc, fiindcă nu contează dacă ei se trag din noi sau noi ne tragem din ei. De înțeles ne înțelegem unii pe ceilalți foarte exact. Iată, Nae Cațavencu l-a înțeles pe Ulpianus cu o precizie de laser:

Oneste bibere, onorabile!”


Dar legăturile noastre de sânge cu antichitatea latină și, volens-nolens, cu antichitatea elenă nu s-au manifestat strălucit doar în perioada clasicilor români. Nuuu!

În zilele noastre, un fel de Castor și Pollux ai democraturii televizate (contribuție pur-românească, cu totul și cu totul nobelabilă), cunoscuți și ca ”diobscurii monitoarelor plasma”, se luptă pe viață și pe moarte spre a ne demonstra care este singura cale de a trăi onorabil.

Cei doi gemeni de aur ai tatălui Intact și ai mamei-multiple A(n)thena 1, 2 și 3 (unul născut la Crans Cash Montana, celălalt la Roșia Gold Montana) sunt năclăiți de sânge fracktricid. Unul dintre diobscuri visează să devină ulei de mașină Castrol. Celălalt visează — și e mai avansat – să devină Palux, lac incolor de lustruit parchetul. Ce film istoric ar fi făcut știm noi cine din acest Castrol & Palux!

©2013 Narruttebayo67

Tragedia celor doi frați de fracktare auriferă este că motorul e gripat rău de tot, iar la Parchetul General  miroase de trăsnește a motorină și chibrite.

Totuși, dacă ar fi să fac un pronostic, aș spune că  sloganul Oreste bibere, onorabile! și spovedania Sunt un clănțău și asta îmi ocupă toată ființa! au șanse egale la eternitate, chiar dacă mitologia ne spune că unul dintre gemeni e născut muritor, celălalt – nemuritor.

Unii cred că arta imită realitatea. Eu cred că politicul imită telegăinăria. Exemple alese la întâmplare: nici expectorantele expirate ale antenelor și realităților nu imită gripa USL, nici contrafăcuta vitamină B1 (TV) nu imită viroza PDL și complicațiile aferente ei – Mișcarea Populară, Noua Republică, Forța Civică și, last but not least, Albă ca Zăpada; invers.

P.S. “Numărul bucureștenilor mușcati de câini în luna octombrie a scăzut cu 28% față de aceeași lună a anului trecut, conform Centrului Antirabic al Institutului “Matei Balș”, transmite Mediafax.”

Excelent!

Întrebare – cum stăm cu numărul oamenilor mușcați de oameni? Nu de alta, dar hotărârea de a eutanasia oameni va fi mai dificil de trecut prin Parlament.

De numărul câinilor mușcați de oameni nu întreb, fiindcă  tot ziaristul află din prima zi de cursuri că “Știre nu este când un câine mușcă un om, ci când un om mușcă un câine.” Recunosc, însă, multe reguli au intrat în desuetudine – nici știrile nu mai sunt ce au fost cândva.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist