OPORTUNISM. GARGARĂ. ESCROCHERIE. (IV)

Photo-blog-7-150x150[1]Proprietatea termenilor, batista pe țambal și apa în piuă

Înțeleg că la clubul de gândire În Linie Dreaptă, dna Anca Cernea este un fel de prima inter pares. De aceea am decis să citesc câte ceva din contribuțiile Domniei Sale. Nu am început cu rânduri dedicate mie. Am început cu lucruri mult mai serioase.

În pofida multor studii remarcabile și a sistematizării bibliografiilor aferente, interbelicul românesc rămâne o serioasă piatră de încercare chiar și pentru cercetători cu foarte multă experiență.

“Anotimp” contorsionat, marcat de opțiuni ideologice de la surprinzătoare la stupefiante, împănat cu traseisme și cedări de toată rușinea, interbelicul românesc a fost tălmăcit și, mai ales, răstălmăcit în chip și fel, în funcție de interesele unor “părți interesate”.

Anii ’30 sunt dintre cei mai agitați. De curând, istoricul Lucian Boia reamintea: “Perioada anilor ’30 e cea mai contrastantă din istoria României“

*

În anul 2010, dna Cernea semnează un text în două părți intitulat “Eliade din 1937, intelectualii de azi şi realitatea: piloţii orbi”.

Pentru cercetătorii interbelicului și ai jurnalisticii lui Mircea Eliade, Piloții orbi este o piesă foarte cunoscută, atârnând greu în tolba extremismului de dreapta.

Dna Cernea mărturisește:

“Pentru mine, una, care nu cunoşteam acest text – si chiar am sperat că e vreo fraudă, că nu l-a scris Eliade…- el nu aduce vreo lumină nouă despre România din acea vreme, – singura noutate fiind aceea că trebuie să clasific textul însuşi, încă unul, în rândul unor scrieri interbelice penibile.”

Că, în anul 2010, dna Cernea habar n-avea de existența acestui text e una. Ce face dna Cernea după mărturisirea cu pricina este altceva: înghesuie în pagină, cu furca, referințe dintre cele mai diverse. Pagina devine un galimatias sforăitor, un amestec straniu de prețiozitate și naivitate jenantă. Și toate acestea pentru ce?

Pentru a pune batista pe țambal.

Piloții orbi – asemeni altor articole ale lui Mircea Eliade – nu este o scriere ”penibilă”. Nu este un text doar despre “imoralitatea clasei conducătoare românești”. Este și un text în cheie antisemită.

Holocaustul nu a fost o mașinărie ”penibilă”. A fost o mașinărie criminală.

Unele eufemisme sunt pe măsura faptelor pe care au “sarcina” să le acopere.

Modul în care ne asumăm istoria spune foarte multe despre noi. Oricât de dureros ar fi să acceptăm o realitate, acceptarea realității este singura cale de urmat. Restul sunt încercări – mai fine sau mai grotești – de a respinge realitatea.

manifestantii

Cazul gazetăriei de extremă-dreaptă a lui Eliade constituie un examen dificil pentru admiratorii marelui cărturar și scriitor. Când izbucnirea scandalului era iminentă, au existat, practic, două poziții luate de prietenii și admiratorii săi.

Unii au considerat că răspunsul trebuie să fie: așa ceva nu s-a întâmplat; este o calomnie; nu trebuie discutată această chestiune. Alții au considerat că totul trebuie discutat, cu textele pe masă.

Într-o prezentare făcută la Oxford, în luna mai, 2011, (“A Killer Named Shock Therapy”) în cadrul simpozionului “In and Out of This World – A Symposium In memory of Ioan Petru Culianu (1950-1991)“, organizat The Berendel Foundation din Londra și coordonat de Sorin Antohi, menționam următoarele:

“Chiar dacă de la o anumită distanţă, am fost martorul unei perioade destul de tensionate în relaţia dintre soţii Eliade şi Ioan Petru Culianu. Mai ales doamna Eliade era din ce în ce mai îngrijorată de demersurile făcute de Culianu pe lângă Mircea Eliade de a clarifica, în sfârşit, nişte lucruri. Doamna Eliade considera demersurile lui Culianu drept o ‘încăpăţînare bolnăvicioasă’, chiar o ‘încăpăţînare stupidă’, şi m-a întrebat, în câteva rânduri: ‘Ce se întâmplă cu Néné?’. La răspunsul meu că nu văd să se întâmple nimic rău, într-o seară, a încheiat prin a-mi spune: ‘Ar trebui să mă întreb ce se întâmplă şi cu dumneata…’. Tereza Culianu-Petrescu, sora lui Ioan Petru, are dreptate: când Matei Călinescu, Wendy Doniger şi Ioan Petru Culianu au încercat să publice şi să comenteze anumite texte ale lui Mircea Eliade, Christinel Eliade s-a opus cu vehemenţă.”

Am primit cândva, spre publicare în revista Agora, un text care a făcut vâlvă după ce a apărut, cu unele modificări, într-o altă revistă. Cum era vorba de Mircea Eliade l-am trimis mai tuturor membrilor Colegiului de redacție al Agorei. Indiferent de ce s-a comentat peste ani, am încă lista cu cine și de ce a fost de acord cu publicarea textului și cine și de ce nu a fost de acord. Dnii Vladimir Tismăneanu și Michael Radu, redactori, și eu, Redactor-șef, am fost pentru publicarea textului. Dar asta nu a fost suficient pentru un “Bun de tipar”. Între timp, sătul să aștepte, autorul și-a retras textul.

Chiar și cei care au fost de acord cu publicarea au insistat să-i cer autorului să opereze câteva modificări. Eu însumi am crezut că nu exsita vreun temei pentru a-i lăsa cititorului posibilitatea de a înțelege că la senectute Mircea Eliade era același cu publicistul pro-Legiune din tinerețe, că a părăsit această lume convins de justețea cauzei  Legiunii. Aveam nevoie de probe și textul nu oferea așa ceva.

Aveam, în schimb, multe mărturii despre un Eliade al perioadei americane, un altfel de “anotimp ideologic”, unul marcat de empatie pentru tragediile evreilor. Aveam amintirile prietenilor Roger Pilon și Juliana Geran Pilon, studenți ai lui Mircea Eliade la Chicago. Aveam cartea Julianei Notes from the Other Side of Night prefațată de Mircea Eliade etc.

Este singurul punct în care găsesc o punte spre poziția dnei Cernea – “Pe de altă parte, nu cred că e o faptă bună să scoți la iveală aceste alunecări de tinerețe, pe care, mai târziu Eliade nu le-ar mai fi scris.”

Numai că analiza politică sau a ideilor politice nu operează cu termeni ca faptă bună-faptă rea, Rai-Iad, Dumnezeu-Satana etc. de care gâlgâie textul dnei Cernea. Cădelnița și tămâia nu se pot substitui instrumentelor proprii analizelor de acest fel.

Iată o mostră dovedind că textul dnei Cernea aparține unui “regn” care nu are nimic comun cu analiza politică sau cea a ideilor politice:

“Şi Hristos a rostit cuvinte vehemente împotriva păcatelor şi compromisurilor morale ale lumii acesteia. Domnul nostru a precizat însă limpede că, aici pe pământ, răul şi binele vor rămâne amestecate, până când El însuşi va binevoi să se întoarcă în slavă şi să separe oile de capre, grâul de neghina, drepţii de păcătoşi.”

Scriitura dnei Cernea indică dezinhibiții de toate felurile.

Ni se vorbește despre “istoria umană”.

Eu, unul, m-aș fi mulțumit și cu “istoria umanității.” Știu,  sună a “limbă de lemn”, dar splendoarea asta de “istoria umană” mă împinge să întreb când ne va vorbi dna Cernea și despre alte istorii, cum ar fi  “istoria inumană”, “istoria felină”, “istoria canină” sau chiar “istoria porcină”?

Dna Cernea consideră că motivul pentru care Eliade a ajuns să scrie texte ca Piloții orbi a fost “pierderea reperelor realismului creștin”. Ne trimite spre Eric Voegelin și Olavo de Carvalho de la care să aflăm cum stau lucrurile cu “gnoza imanentistă”. Ajungem la celebrul “Don’t immanentize the eschaton!” – “Nu încerca să aduci raiul pe pământ!” Pentru ca în final să acceptăm că numai Dumnezeu ne poate spune ce este bine și ce este rău.

“Omul rătăcit”, ne spune dna Cernea, lovit de gnoza imanentistă, preferă “să definească el binele și răul”, substituindu-se, astfel, lui Dumnezeu.

Avem de-a face cu o teribilă și nu întâmplătoare confuzie de planuri. Dacă aceste argumente se află la locul lor într-o dezbatere filozofică, ele nu prea au loc pe un alt plan, mai simplu, unde cuvântul divinității devine un lux.

Nu cred că este nevoie să așteptăm verdictul lui Dumnezeu spre a ști, de pildă, dacă antisemitismul este o manifestare a binelui sau una a răului. Când ai nevoie de o intervenție divină pentru a rezolva o asemenea “dilemă”, te afli la mare ananghie.

Scrie dna Cernea: “Gnoza imanentistă este o rătăcire a omului care nu vrea sa se mai bizuiască pe credinţa în Cuvântul lui Dumnezeu, (Folosirea  fontelor “bold” aparține autoarei).

Mai inhibat stilistic decât dna Cernea, eu aș opta pentru “a omului care nu vrea să se mai bizuie (nu bizuiască)”. Înțeleg, asta nu este chiar un capăt “imanentistic” de țară, totuși, până la fascinația pentru Voegelin și Olavo de Carvalho, n-ar strica un respect, ceva mai curajos asumat, pentru limba maternă. Dacă e adevărat că “Până la Dumnezeu, te omoară/mănîncă sfinții”, poate că nu e tocmai o minciună că, până la Voegelin și de Carvalho, te epuizează conjugarea.

I

Partea a doua a textului dnei Cernea este un soi de delir, o tochitură indigestă în care sunt amestecate nume și situații după principiul “să vadă ăștia ce fată deșteaptă sunt”: conservatorii americani, conservatorii britanici, Şcoala austriacă, Voegelin, Jean François Revel, Kolakowski, Olavo de Carvalho, Mugur Ciuvică, Ovidiu Iane, Iliescu, Roman, Năstase, Băsescu, Boc, Komorowski, Ianucovici, Gazeta Wyborcza,  Michnik (aspru criticat), Casa Albă, Bush, fraţii Kaczynski, Putin, Elțin și Tismăneanu etc.

Iată și câteva reacții ale unora dintre camarazii de gândire ai dnei Cernea:

5DanBruma

26 octombrie 2010 la ora 17:13

Nu prea vad care e problema cu textul lui Eliade, mi se pare un text foarte bun, in perfect contact cu realitatea de la acea vreme.

4Costin A.

27 octombrie 2010 la ora 23:18

Grozav! Lucruri simple, spuse clar, lucruri care desi evidente, sint invizibile multor oameni inteligenti. Din pacate inteligenta estem de regula, insotita de un orgoliu si vanitate care o depasesc in marime si care ajung sa dicteze gindurile si actiunile. Anca, GMT, ma bucur teribil ca am facut pasul asta!

7Florina B.

28 octombrie 2010 la ora 12:09

Ca sa fiu cinstita, eu sunt foarte mandra de cum ne-am purtat in timpul turcilor timp de sute de ani. Mai ales acum cand vad cum s-au flexibilizat in numai cativa ani “standardele civilizatiei europene vestice” in fata musulmanilor.

*

Mantra analizelor dnei Cernea pare a fi “Clientul nostru, stăpânul nostru.”

E nevoie de satisfacerea apetitului pentru fiori de extremă dreaptă? Stăm la dispoziția apetitului cu un larg sortiment de conserve reciclate.

Dna Cernea afirmă: chiar şi unor oameni mari, de geniu, chiar unora de talia lui Mircea Eliade, li s-a întâmplat să scrie şi câte o prostie.”

Mircea Eliade nu a scris – nici în Piloții orbi, nici în alte pagini – prostii.

Prostii scriu alții, chiar dacă nu sunt oameni de geniu.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in