Oops!

Am primit comunicatul de mai jos.

Dacă nu este o farsă, comunicatul nu are de ce să mă mire – Vladimir Tismăneanu a declarat  că visul său este să umple rafturile bibliotecilor cu biografiile foștilor miniștri de interne ai României Comuniste. Îi recomandasem să includă și biografiile șefilor Siguranței din timpul României necomuniste, nu de alta, dar poate aflăm pe cine și cu ce misiuni a parașutat Cominternul în România și dacă misiunile au fost ori nu îndeplinite cu succes sau trebuie să mai așteptăm până la îndeplinirea unora dintre ele. Dacă trebuie să mai așteptăm, cam până când – așa, cu aproximație?

De este o farsă, nu îmi aparține.

 

Comunicat al Asociaţiei 21 Decembrie 1989
27 iunie 2010

Asociaţia 21 Decembrie 1989 îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia recentă a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc prin care acesta intenţionează schimbarea si restrangerea activităţii pentru care a fost infiintat. Decizia prevede eliminarea atributiei de investigare a crimelor comunismului si  limitarea activitatii institutului la analiza regimului comunist.

Solicităm conducerii IICCMER  să respecte promisiunile făcute în sensul că institutul intentioneaza prin specialistii sai sa aprofundeze investigarea faptelor savarsite de comunisti si neocomunisti în perioada infracţională 6 decembrie 1945 – 19 iunie 1990.
In opinia noastra, platforma-program, elaborată la Praga în martie 2010 având ca prioritati cercetarea crimelor comunismului şi înfiinţarea Tribunalului Internaţional Penal in vederea judecarii vinovaţilor de crime din tarile fost comuniste ale Europei, ar trebui sa fie adoptata integral de institut.

În acest sens, Asociaţia 21 Decembrie 1989 solicita conducerii institutului, reconsiderarea recentei pozitii adoptate, punerea in concordanta a vorbelor cu faptele prin respectarea intocmai a declaratiilor facute de la preluarea mandatului si pana in prezent. 

 Teodor Mărieş, Preşedinte – Asociaţia 21 Decembrie 1989

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in