Omul răstignit – între rinoceri și pupini

De când a cam epuizat politologia, este din ce în ce mai prins de futurologie: ne previne ce va să vină, dar o face mai degrabă bazându-se pe umori și interese personale, decât pe date.

După ce dl Traian Băsescu câștiga primul mandat prezidențial (2004), futurologul nostru ne prevenea că sub conducerea dlui Băsescu, România risca să devină o variantă europeană a Venezuelei sub autoritarul Hugo Chavez.

Dl Băsescu a găsit repede antidotul împotriva șușanelei de popularizare a futurologiei. Un gest, două de gingășie și futurologul nostru a fost îmblânzit. Cam de prin luna mai, 2005, futurologul ne vorbește despre statura de neegalat a democratului Traian Băsescu. Astăzi, putem constata că futurologul nostru l-a sanctificat deja pe cel care ar fi constituit la sfârsitul lui 2004 pericolul aruncării României într-o dictatură – un adevărat miracol al democratizării pe cale orală.

Oripilat de câinoșenia unei dictaturi care le-a oferit privilegii nemăsurate unor cominterniști, dar altor cominterniști le-a strecurat doar privilegiuțe, scandalizat că foști cominterniști au devenit stâlpi ai nomenklaturii, dar alți cominterniști au fost retrogradați în rândurile nomenklaturicii, futurologul nostru vede peste tot doar dictaturi și ne previne, de multă vreme, că o schimbare a puterii politice în România va conduce sigur la o dictatură amintind de Mussolini, Hitler și Lukașenko.

Alegerile parlamentare s-au încheiat. Până și doamna Andreea Paul (fostă Vass) recunoaște că astă-vară nu s-a produs o lovitură de stat. Traian Radu Ungureanu este căutat de colegii săi de partid spre a fi îmbrățișat pentru ideea genială de a fi propus, pe scena Operei din București, drept siglă alternativă pentru ARD celebrul semn “ciuciu”. Victoria ARD a fost, să recunoaștem, pe măsura siglei propuse de TRU.

 

Foto: rtv

În această vreme și pe asemenea vremuri, futurologul nostru rămâne, evident, foarte îngrijorat de ce va urma. Continuă să împroaște spaime din tulumba pe care nu o mai poate opri. Depășește planul în munca de isterizare a opiniei publice, ca și cum paroxismul pasiunilor partizane nu a atins de mult cote alarmante.

USL va transforma scutul antirachetă de la Deveselu în tomberoane pentru primarul-general Sorin Oprescu, va întoarce România cu spatele spre Europa, Statele Unite și NATO, poziționând țara cu fața și căciula în mână spre Rusia, China, cutremurele din Indonezia, topirea calotei de gheață de la Polul Nord și va pune plaja de la Mamaia la dispoziția ciclurilor de tsunami venite, ehe!, tocmai din Sahara.

Cum vor fi realizate toate aceste scenarii, numai futurologul nostru știe. Dar nu spune. Dacă Apocalipsa se va produce, totuși, pe 21 decembrie, și România va dispărea cea dintâi, nu uitați ca asta e vina USL. Sub PD-L, România era programată să fie cea care stinge lumina planetară la sfârșitul lumii. Vreme suficientă pentru ultimul șpriț și ultimul mic  savurate la căldura marșului funebru “Păsărică, mută-ți cuibul și te du!”

Sigur, nu există nicio certitudine că USL, dnii Victor Ponta și Crin Antonescu se vor dovedi mai breji decât PD-L, domnii Emil Boc, Vasile Blaga și alții. Semnele de îngrijorare nu lipsesc. Din ingredient, dl Dan Voiculescu încearcă să devină as de treflă. Ba, organizează și un sondaj cu o singură întrebare pe blogul personal: “UDMR la Guvernare?” Ce-ar fi să organizeze chiar un referendum: “Colaboratori ai Securității la Guvernare?”

Repet, însă, ce scriam în urmă cu câteva luni:

Serios vorbind, dincolo de slăbiciuni și vinovății care nu pot fi trecute cu vederea, dnii Antonescu și Ponta nu pot fi acuzați, simultan și de aceiași oameni, și de fascism, și de bolșevism; și de che guevarism, și de lukashenkolie  acută; și de platfus, și de talpă prea arcuită, fără ca aprigii acuzatori să nu se situeze într-o jenantă luptă cu valoarea care ar trebui recuperată cea dintâi, de toate părțile beligerante: bunul simț. Golirea cuvintelor de sensul lor real, primar, va constitui un coșmar de foarte lungă durată, o tragedie pentru care intelectuali publici de toate culorile politice sunt profund vinovați.”

Desen & Copyright 2012 - DION

Futurologul nostru are dreptate, când declară: “S-a acumulat multă ură în psihologia colectivă.“ Este chiar sincer, când precizează: “Nu este o ură spontană, ci una construită metodic.“ Un constructor de talia futurologului nostru știe bine, din interiorul construcției, despre ce vorbește.

Când adaugă Ceea ce disprețuiesc este rinocerizarea unor intelectuali deveniți pionii lui Crin, Ponta și Felix.“, întrebarea ar fi dacă îi putem considera rinocerizați și pe intelectualii deveniți pioni ai altor politicieni sau pe acești intelectuali ne mulțumim să-i numim cu o altă formulă consacrată – “pupini”?

“Balivernele isterizante” ale unora nu sunt cu nimic mai suportabile decât  balivernele isterizante produse de ceilalți. O societate împinsă să se fragmenteze în rinoceri și pupini sfârșește prin a ucide omul rațional, independent. Iată un succes care va costa foarte scump.

Nu trimiteți, vă rog, niciun decont pe adresa futurologului, fiindcă așa ceva chiar ar fi un act dictatorial și organismele internaționale, ambasadele, SPP-ul plus revista Nature ar fi alertate cât ai zice “Lolo”.

 

 

 

 

 

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist