Oameni și statui (I)

Dacă aș fi sigur că ”tragic” suportă grade de comparație, aș spune că efectul cel mai tragic al unei tragedii este acela că foarte multă lume încearcă să mănânce o pâine bună (ba chiar cozonac) pe spezele ei.

Credeam că statuile nu pot face rău oamenilor, în vreme ce oamenii pot face rău statuilor. Lucrurile s-au mai schimbat. Astăzi se pare că și statuile pot face rău oamenilor. Asta nu-i împiedică pe oameni să facă, în continuare, rău oamenilor. Unde nu găsește om să-i facă rău, omul face rău statuii.

Administrarea trecutului nu este nici artă, nici știință. A devenit ”target” în luptele electorale și postelectorale. O jumătate de țară câștigă alegerile, dar pierde ceva din lecțiile trecutului. O altă jumătate de țară pierde alegerile, dar câștigă, pretinde ea, dreptul de a impune cum trebuie citit trecutul.

Ce prezent oferă isteria care înlocuiește istoria nu e greu de ghicit. Ce viitor pregătește o isterie de lungă durată doar istoria poate bănui, dar deocamdată până și ea este asediată doar de incertitudini. Singurii care nu au niciun fel de îndoieli sunt cei care vorbesc în numele altora – deseori, cu pumnul.

historical-photos-36

În 1913, la Gettysburg, s-au întâlnit 53.407 de veterani pentru a comemora 50 de ani de la una dintre cele mai sângeroase bătălii ale Războiului Civil. Iată-i pe unii dintre ei, dându-și mâna. Unioniștii – în stânga, Confederații – în dreapta. Anul trecut întrebam: “Dacă au putut ei, de ce n-ați putea și voi?”

Anul acesta este prea târziu să mai întreb același lucru. Mă frământă altceva. Înțeleg de ce unii cer eliminarea statuilor generalului Robert E. Lee, în vreme ce alții se opun unui asemenea demers. Ce nu înțeleg este cum și unii și ceilalți trec liniștiți pe lângă statuia lui V. I. Lenin. La Seattle, unii chiar se opresc pentru a se fotografia cu Lenin.

După unii, statuile generalului confederat Robert E. Lee trebuie retrase, fiindcă ele “constituie implicit un omagiu adus sclaviei”. Aceeași soartă trebuie să aibă și statuile reprezentând Soldatul Confederat. S-a și trecut la treabă.

Reprezentanți ai aceleiași școli de gândire afirmă că statuia lui Lenin trebuie să rămână fiindcă ea este “un exemplu al felului în care arta supraviețuiește politicii” (“an example of art outliving politics”).

© All Rights Reserved by Mean Mister Mustard
© All Rights Reserved
by Mean Mister Mustard

Câtă, ce, care Americă va supraviețui acestor înțelepciuni rămâne de văzut.

Și de plătit.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in