O moștenire politică, doi moștenitori și masa succesorală

04.03

Președintele Traian Băsescu se dovedește, încă o dată, “animalul politic” postdecembrist cu cel mai bun instinct – atât de apărare, cât și de atac.

Decizia doamnei Elena Băsescu de a nu candida pentru alegerile europarlamentare din acest an este o lovitură de maestru a dlui Traian Băsescu.

Ea lasă în ofsaid politicieni cu “acareturi” (soții, fiice, iubite, prieteni etc) la Bruxelles cărora încearcă să le prelungească viza de “flotant permanent” la PE.

Lasă în ofsaid și papagali prezidențiali din rasa Elena Udrea, și echipele care au primit ordin de a strânge suta de mii de semnături pentru Elena Băsescu.

În ofsaid se trezesc și oameni ca dl Cristian Preda, al cărui demers pe lângă dna Elena Băsescu de a candida pe lista PMP m-a nedumerit.

Scoate însă dintr-un ofsaid kilometric oameni etichetați (unii pe drept, alții pe nedrept) drept “intelectuali ai lui Băsescu”, spirite neliniștite de orice, dar nu și de ridicolul ”EBA la Bruxelles!”

Contribuția dnei Elena Băsescu la ieșirea dintr-o situație jenant-națională a fost imprudența de a călca pe un bec nu doar roșu, dar și prea fierbinte pentru platfusul politic-intelectual al Domniei sale.

“Becul” se numește Monica Macovei.

Obrăznicia mezinei prezidențiale de a se autoflata și de a o privi de sus pe dna Macovei a trezit reacții pe care “stratega” Elena Băsescu nu avea cum să le bănuiască.

Dna Macovei este o ”nucă tare”, mult prea tare pentru mașina de mestecat succesuri și eșece pe care o reprezintă dna EBA. Un singur Băsescu poate polemiza cu dna Macovei – Traian.

Elena poate doar să tragă cu urechea și să ia notițe.

Două jurnaliste cu simpatii cunoscute pentru proiectul politic legat de numele dlui Traian Băsescu, doamnele Sabina Fati și Andreea Pora, au sancționat prompt momentele create de EBA.

Când o giruetă ca Mihai Neamțu compară laudele aduse dnei Elena Băsescu cu cele aduse Ceaușeștilor, poate fi un semn că vântul nu mai bate, necondiționat, din direcția stabilită.

“Dragă Stolo” și-a luat și el inima în dinți preferând să rostească o bucățică de adevăr despre fata marelui frate devenit un prieten prea platonic: “în cinci ani de zile nu a fost niciodată raportor al PE.”

Dacă ieșirea din scenă nu i-a aparținut dnei Elena Băsescu, felul cum a făcut-o reconfirmă brandul de subțară EBA. I-au trebuit câteva încercări să rostească “testul electoral”, și tot nu sunt sigur că a reușit.

La capitolul ironie ar fi reușit, dar i-a pus din nou piedică dușmanca ei cea mai necruțătoare – limba română, devenită în cazul EBA un soi de Nemesis, zeița răzbunării și a justiției divine:

“Poziţionarea mea pe un loc eligibil m-ar dezonora, aşa cum aţi observat şi dumneavoastră, presa, trocurile imorale sunt rezervate marilor justiţiari.”

Bănuiesc că distinsa oratoare va fi vrut să spună ”justițiabili”, dar nu i-a ieșit. Nicio problemă, are tot viitorul în față – cu un Ph.D., cu tot.

O9.29

Drept e, membrii PMP trebuie să-i rămână recunoscători dnei Elena Băsescu.

Dacă EBA și-ar fi pus mintea cu partidul înființat de președintele Băsescu, candidând independent, PMP nu ar fi putut obține un rezultat care sa-i legitimeze pe membrii formațiunii drept moștenitori ai președintelui:

“Nu puteţi fi urmaşii mei, dacă nu câştigaţi!” Și a câștiga înseamnă, în acest caz, “un scor de două cifre”.

Or, mărturisește cea renunțând la o cursă pe care o câștigase încă înainte de a se da startul: “Nu candidez nici ca independent, pentru că nu vreau să iau 3 sau 4 procente din partidul creat de tatăl meu.”

Reîntorcându-mă de unde am plecat, capacitatea dlui Traian Băsescu de a câștiga mereu, văd în mișcarea de acum a președintelui cel puțin patru posibile câștiguri:

1. Oricât de drag i-ar fi PMP, mai dragă îi este fiica, căci “mai aproape mi-e pielea decât cămașa.” Salvând astăzi pielea politică a fiicei, îi oferă acesteia șansa de a-l moșteni politic. Cândva.

Când? Rămâne de văzut.

2. Cu procentele pe care sigur le-ar fi răpit independenta EBA, membrii PMP pot obține “un scor de două cifre” și să devină, astfel, și ei moștenitori ai președintelui.

3. Mișcarea dlui Băsescu dă foarte bine în afara țării, transmițând mesajul că președintele României știe nu doar să vâneze și să condmane excesele altora, dar e capabil să le stăvilească și pe cele din jurul său.

4. Cum tatăl declară că fiica “este majoră și știe ce face”, EBA va putea fi creditată cu acest pas, tardiv, de bun-simț. Succesul acestui transfer de “credit familial” poate fi periclitat, dacă dna Elena Băsescu va continua să ne spună care europarlamentari români sunt “revitalizați” la Bruxelles de dudui mai tinere.

Părțile lezate de asemenea “deconspirări” de mahala ar putea recurge la metode similare, și, zău, ne-am săturat să tot auzim numele dnei Elena Udrea târât, în chip nedrept și necavaleresc, în asemenea contexte despre “revitalizări” de “interes național”.

Așadar, când alții se arată incapabili să definească moștenirea politică pe care o vor lăsa, președintele Traian Băsescu are, încă de pe acum, și moștenirea, și numele moștenitorilor politici.

Cam pe la toamnă, vom începe să avem o idee și despre bunurile care formează “masa succesorală.”

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist