O listă cu bucluc și o întrebare

Discuțiile stârnite de Mădălin Hodor prin publicarea unei liste de colaboratori ai Securității vor continua multă vreme. Orice persoană care deține calitatea de cercetător acreditat pe o temă poate publica documente relevante în cadrul temei respective. Nu văd de ce un cercetător acreditat, care lucrează în instituție (CNSAS), ar avea mai puține drepturi decât unul care lucrează în afara instituției sau decât un membru al Colegiului care este și cercetător – vezi deconspirările făcute de Florian Bichir în Evenimentul zilei.

CNSAS nu este nici paznicul, nici cenzorul unor astfel de informații. Are doar obligația de a se pronunța din punct de vedere juridic asupra calității de colaborator, în sensul legii, atunci când i se cere. Lista generalului Aristotel Stamatoiu (căci el a scris-o, nu Hodor) nu e ultimul cuvânt în privința asta, dar e cu siguranță un bun început. Să nu uităm că, pentru ca lista respectivă să ajungă în circuitul civil, chiar și cu o pagină lipsă, a fost nevoie de o comisie mixtă CNSAS-SRI.

Celor aproape 10.000 de pagini recuperate din dosarul meu de urmărire informativă (DUI), ajunse la CNSAS de la SRI, li se adaugă un număr de pagini din arhivele Securității externe, astăzi SIE. Și tipărite, și pe discul primit, paginile de la SIE sunt aproape cu totul ilizibile. Nu știu dacă este vorba de precaritatea mijloacelor de copiere folosite sau de altceva.

Pentru a reaminti cu ce erau însărcinați, printre altele, colaboratorii Securității operând în exterior, reproduc aici câteva fragmente dintr-o NOTĂ DE MĂSURI care se întinde pe cinci pagini, în speranța că vom înțelege de ce este necesară scoaterea la lumină a unor documente precum Lista celor 200.

În sfârșit, o întrebare de la care ar fi trebuit să înceapă, de fapt, orice discuție de acest fel – ce caută sinistrul Cazimir Ionescu, urmărit penal pentru crime împotriva umanității, în Colegiul CNSAS?

Când vom putea răspunde — cu fruntea sus, nu în dușumea — la această întrebare, ne vom putea ocupa și de Mădălin Honor, dacă ne va da motive să o facem.

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in