O invenție a presei – sistemul american al celor două partide. “Candidatul Kardashian”, “Candidatul Cârdășian” sau “Candidatul manciurian”?

De ce joacă mijloacele de informare în masă (media) un rol covârșitor în alegerile americane? Un răspuns la această întrebare putem găsi în analiza publicată de Jill Lepore (The Party Crashers – Is the populism about the message or the medium) în The New Yorker, din 22 februarie, 2016. Pornind de la opinia lui Richard Hofstadter, după care sistemul cu două partide este o idee americană, Lepore încearcă să demonstreze că sistemul respectiv este o creație a presei. E greu de povestit o analiză, dar nu e imposibil de extras din ea niște ”puncte de interes” și de construit cu ele un timeline comentat. Asta încerc să desenez mai jos. Întreaga informație de mai jos (până la Concluzii) trebuie pusă între semenele citării, chiar dacă nu tot ce urmează este întotdeauna, literal vorbind, un citat.

Desen © DION
Desen © DION

1787. Preambulul. Dezbaterile privind Constituția, ratificarea convențiilor. Dintre sutele de publicații săptămânale, unele sunt în favoarea ratificării. Aceste publicații devin cunoscute drept ziarele Federaliste. Cele care se opun ratificării intră în istorie drept ziarele Anti-Federaliste. Dacă acest dualism de tip ”totul sau nimic” nu ar fi existat, poate că astăzi America ar fi beneficiat de o cultură politică de tip multi-partide.

1796.  Apariția sistemului (versiunea #1). Federaliștii sprijină alegerea lui John Adams. Democrat-republicanii îl sprijină pe Thomas Jefferson. În anii ’90 ai acelui secol, numărul ziarelor, cu toate partizane, crește de patru ori. Partidele, conduse de ziare, devin mecanismul vieții publice. Thomas Jefferson afirmă că “Motorul este presa.” Părinții Constituției nu au anticipat existența partidelor și nu au prevăzut rolul lor. De aceea, partidele sunt un soi de ”add-on”. Își elaborează propriile reguli. La început, își aleg candidații la prezidențiale prin caucus legislativ, fiecare caucus desemnându-și propriul candidat. Andrew Jackson a lansat o campanie intensă împotriva lui “King Caucus”, denunțând metoda drept antidemocratică și cerând ca oamenii să aibă un rol mult mai direct în alegerea celui desemnat de partid drept candidat.

1824. Jackson folosește o nouă formă de comunicare – biografia de campanie – publicând The Life of Jackson. Câștigă votul popular, dar pierde alegerile.

1828. Apariția versiunii # 2. Jackson câștigă alegerile. Alături de apariția unor probleme economice și schimbări în compoziția electoratului, noile forme de comunicare influențează trecerea (de fapt, graduală) de la versiunea #1 la versiunea #2 a sistemului celor două partide politice.

1832. Prima convenție de nominalizare pentru prezidențiale. După ce ascultă discursurile pretendenților, delegații se întâlnesc spre a decide. Guvernatorul statul Illinois trage un semnal de alarmă: “Dacă acest sistem al convenției va fi adoptat de ambele partide, el va transforma guvernul nostru într-un premiu râvnit de aventurieri politici.”

1854. Apariția versiunii # 3. Republicanii și Democrații.  Incapacitatea de a discuta problema sclaviei și revoluția înregistrată de sitemul de comunicare produc desechilibrarea sistemului. Revoluția din sistemul de comunicare îndepărtează oamenii de elitele politice. În 1833, progresul în tehnologia tipăriturilor micșorează costurile de producere (și de cumpărare) a ziarelor. În anii ’50 apar ilustrațiile pe baza fotografiilor, numărul celor ce pot citi crește substanțial.  Aflați în campanie, candidații încep să se adreseze direct oamenilor. Elitele de partid pierd pentru o vreme controlul. Sistemul se reechilibrează sub forma unei competiții relativ stabile între Democrați și noul partid, Republicanii. Walt Whitman deplânge ”nesfârșita impertinență a persoanelor alese”, dar ieșirea la vot crește de la 36.9% în 1824 la 57.6% în 1838 și la 80.2% în 1840.

1896. Apariția versiunii # 4. Apariția telefonului determină creșterea vitezei de comunicare. Apariția linotipului sporește popularitatea ziarelor și revistelor ilustrate, știrile politice călătoresc mai rapid și ajung la mult mai mulți cititori. Anii ’90 aduc războiul dintre cele două imperii de presă – Pulitzer și Hearst. Numărul ziarelor depășește zece mii, unele dintre ele cu un tiraj de un milion de exemplare. Apar posterele electorale. Noul dezechilibru duce nu doar la apariția celei de a patra versiuni a sistemului celor două partide, ci și la apariția  sistemului de primaries. Și populiștii, și reformatorii progresivi reiau vechea plângere a lui Jackson – nominalizarea candidaților la președinție nu ar trebui să se afle în mâinile unui grup format din lideri ai partidului. În 1917, se organizează cele dintâi direct primaries, un fel de mini-alegeri, în care toți membrii partidului votează pentru nominalizarea candidatului la prezidențiale. Viteza de comunicare crește din nou – în 1920, Warren Harding devine ultimul candidat care își trimite discursuile către alegători imprimate pe discuri de vinilin. Candidații de după el se adresează electoratului prin radio. În 1926, apariția postului NBC aduce emisiunile de radio, zilnic, în casa oamenilor. În 1928 apare CBS. În 1932, se încheie a patra versiune a sistemului celor două partide politice — un discurs de campanie al candidatului. F.D. Roosevelt este ascultat și văzut în sălile de cinematograf.

1932. Apariția versiunii # 5. George Gallup lansează realizarea sondajelor de opinie; apare prima firmă de consultanță politică, Campaigns Inc. Caracteristicile etapei:a)alegătorii comunică prin sondaje de opinie cu candidații, candidații comunică prin consultanți cu alegătorii; b) pozițiile ideologice ale partidelor devin foarte pregnante. Era informației distribuite prin ziare, reviste, buletine de știri, emisiuni de radio este de o remarcabilă stabilitate, în pofida unor evenimente de proporții – Criza economică, Al Doilea Război Mondial, Războiul Rece, Războiul din Vietnam. Totuși, propaganda electorală, difuzată seară de seară începe să dezorienteze alectoratul. 1956 – un clip realizat de consultanți politici pe baza rezultatelor unor sondaje de opinie sună astfel:  ”I-am ascultat pe toți. La televizor și radio. Am citit ziarele și revistele. Am încercat! Totuși, mă aflu în plină confuzie. Cine are dreptate?  Ce e este adevărat? Ce e demn de crezare? Care sunt faptele? Cum pot fi sigur?”

1964, 1968, 1972 sau 1980? Istoricii au opinii diferite în legătură cu momentul apariției versiunii # 6. Unii consideră că momentul este cel în care, în 1964, Barry Goldwater și Partidul Republican au adoptat poziții conservatoare. Alții – că e vorba de 1968, când în procesul nominalizării candidaților, ambele convenții, republicană și democrată, au fost marcate de haos. O a treia categorie consideră că versiunea #6 a apărut în 1972, când Partidul Democrat a pierdut sprijinul albilor din Sud, iar Partidul Republican, pierzînd sprijinul alegătorilor afro-americani, a preluat evanghelici în nivelele de sus ale ierarhiei de partid. Este momentul polarizării. De atunci, republican = conservator, iar democrat = liberal. Nemulțumirea populistă, care anunță declinul caucas-ului legislativ, introducerea nominalizărilor în timpul convențiilor și cele dintâi primaries conduc la primele caucus-uri care nominalizează candidații la prezidențiale. Iowa este primul stat care folosește acest sistem. Mai puțin convingători par a fi cei care consideră anul 1980 drept momentul apariției versiunii # 6. “Fără partide nu poate exista politică organizată și coerentă” afirmă un grup de analiști politici/profesori de științe politice (Committee for Party Renewal). Revoluția Reagan realizează ceea ce la Goldwater rămăsese doar o promisiune. Reagan, “Marele Comunicator/Marele Orator”, conduce Partidul Republican într-o altă eră a comunicării politice. În 1987, F.C.C (Federal Communications Commission) abandonaează The Fairness Doctrine. Drept urmare, se înregistrează aparția unei noi forme de partizanat politic. În 1988, The Rush Limbaugh Show câștigă audiență națională. În 1996, se înregistrează folosirea primului Web browser – candidatul Robert Dole îi invită pe alegători pe site-ului său. Din păcate pentru el, le oferă o adresă greșită(!). În același an apar Fox News și MSNBC. O nouă versiune a sistemului celor două partide sau un nou sistem? 2004: Howard Dean – MoveOn.org. Apare Facebook. 2005: apare You Tube. 2006: apare Twitter. 2007: apare iPhone.

2016. Nu va fi o revoluție, dar aceste alegeri pot marca apariția versiunii #7 a sistemului politic. Internetul (ca și alte noi tehnologii) produce un derzechilibru politic, unul în care, ca întotdeauna, membrii partidelor se revoltă împotriva liderilor partidelor. Deși candidat republican, Donald trump este considerat un om fără partid și devine în ochii unora “The Kardashian candidate”. Soarta planetei nu atârnă de rezultatele acestor alegeri, dar direcția pe care o va lua sistemul american al partidelor politice s-ar putea să atârne. Acest sistem nu este doar o creație a presei;  este dependent de presă. Fără partide politice, fiecare dintre noi devine un partid cu un singur membru. Deși nu sunt menționate în Constituție, partidele suțin sistemul de guvernare. Cu o jumătate de secol în urmă, V. O. Key scria despre partide: “Ele îndeplinesc o funcție esențială atât în managementul succesiunii la putere , cât și în procesul obținerii consimțământului popular pentru cursul politicilor publice.”

Rezultatele alegerilor din New Hampshire (februarie 2016) sunt sintetizate astfel de Jill Lepore: “Sanders a bătut-o pe Clinton; Trump i-a bătut pe toți ceilalți. Rubio a fost retrogradat la statutul de ‘meme’ –  o mașină de vorbit. Poziția lui Cruz a fost clătinată. Kasich a câștigat ceva vigoare; Bush a alergat după voturi. Dar, atât la republicani, cât și la democrați, chiar și candidații clasați pe locul al doilea se află la o distanță de două cifre în urma câștigătorilor. Petrecerea a fost spartă; sistemul a fost ciopârțit.”

Desen © DION
Desen © DION

***

Concluzii. La democrați e mai limpede decât la republicani care va fi rezultatul reacției sistemului: e greu de crezut că Bernie Sanders poate câștiga nominalizarea în fața dorlotatei partidului, Hillary Clinton. La republicani, “ordinul pe unitate” dat pentru blocarea, cu orice mijloace, a celui care le-a “spart petrecerea”, Donald Trump, se poate dovedi o sabie cu două tăișuri.

Nu de alta, dar asemenea măsuri extreme ar putea să consolideze pentru “party crasher” (persoană care vine neinvitată la o petrecere și aruncă sindrofia în aer) un al doilea sens: persoană care aruncă în aer un partid. Cum, de o bună bucată de vreme, republicanii dovedesc o stranie vocație a sinuciderii, s-ar putea ca Măgarul să nu aibă nevoie să-i dea o copită Elefantului pentru ca pahidermul să se prăbușească.

Cred că alegătorul american ar trebui să-și alcătuiască un pre-buletin de vot la ale cărei întrebări să răspundă, înainte de a vota: Cât îi aparține sau cât de mult i-a fost inoculată profunda neîncredere în sistem? Sunt Donald Trump și Bernie Sanders purtătorii de cuvânt ai unui electorat trădat zi de zi sau este electoratul pe cale să dea mere pe pere? Sunt Donald Trump și Bernie Sanders anticorpi, capabili să salveze de la dezastru un sistem politico-imunitar în derivă sau sunt doar vaccinuri media cu efecte secundare foarte periculoase?

Dacă, pentru unii, Donald Trump este Candidatul Kardashian iar Hillary Clinton – Candidatul Cârdășian, ne-am putea trezi, pe ultima sută de metri, și cu un Candidat manciurian? Sau există deja, dar nu-l deslușim?

Care imperiu media sau ce alianță de asemenea “mijloace de informare în masă” va oferi Americii următorul ei președinte? Altfel spus, marchează 2016 apariția celei de a șaptea versiuni a sistemului american cu două partide politice sau avem de-a face cu un sistem nou, în care nu doar alegătorii, dar și cele două partide joacă de acum un rol de fundal?

Vom afla.

(text preluat de pe www.republica.ro)

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in