O contradicție în termeni – spirit critic cu sens unic

Desen & Copyright @ DION
Desen & Copyright @ DION

Cum era de așteptat, în paralel cu gimnastica de repoziționare, Profesorul Giruetă umblă cu photoshop-ul prin eroicul său trecut de “intelectual critic”.

Ieri, dintr-un penal (“Un Relu Fenechiu cu nume german”), dl Klaus Iohannis a devenit pentru Profesorul Giruetă omul care “a propus un alt mod de a vorbi, de a gândi, de a acționa în spațiul public. Unul al civilității, rațiunii și decenței. Este bine să ținem minte că în acest momente sumbre, Klaus Iohannis a apărat dreptul sacru al cetățenilor de a vota.”

După cum se vede, noi avem memorie bună – ținem minte nu doar spiritul critic de după primul tur. Ținem minte și spiritul critic de dinaintea primului tur. Și suntem deja scuturați de râs, gândindu-ne la minunile de care se va dovedi capabil un asemenea “spirit critic” după 16 decembrie.

Azi, Profesorul Giruetă rostește o adevărată Enciclică online despre spiritul critic și intelectualii critici.

Începe în trombă: E timpul să spunem lucrurilor pe nume.

Până acum nu a fost?

Dar, mă rog, mai bine mai târziu decât niciodată, nu?

Ne îngroapă sub enunțuri:

“Nu intelectualii critici au aclamat, cu iresponsabil zel, asaltul împotriva legii efectuat de Victor Ponta, Crin Antonescu și Dan Voiculescu în vara anului 2012.”/…/”Nu intelectualii critici au apărut voioși pe “Antene” susținând mișelile bazilor, gâzilor, ciutacilor și altor danegrecu.”/…/”Nu intelectualii critici Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, H.-R. Patapievici, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieș, ca sa dau câteva nume, sunt cei care, de ani de zile, se distrează iresponsabil pe seama conceptului si practicilor statului de drept.” Etc.

Adevărul parțial e un fel de minciună în curs de dezvoltare.

Spiritul critic practicat de Profesorul Giruetă este unul cu sens unic, așa cum statul de drept pentru care te lasă să înțelegi că și-ar da viața este mai degrabă un stat de drept preferențial.

Da, îmi amintesc situații în care unii dintre intelectualii numiți de Profesorul Giruetă nu au ezitat să se delimiteze de poziții inadecvate, să critice afirmații și acțiuni inacceptabile ale proiectului politic Băsescu. Etc.

Dl Pleșu a mers până la un act de demisie. Dl Liiceanu n-a înghițit porcăria cu EBA europarlamentară. Dl Cărtărescu nu s-a sfiit să scrie, încă de acum câțiva ani, despre împotmolirea proiectului Băsescu. Etc.

Profesorul Giruetă nu a fost surprins niciodată în ultimul deceniu exercitându-și spiritul critic altfel decât în sens unic. Azi, ca de atâtea multe ori, se ascunde în spatele numelor altora.

“Slugărnicie” nu este un sinonim pentru “spirit critic”, așa cum “spirit critic” nu este o perifrază pentru “slugărnicie”.

Spirit critic cu sens unic de întrebuințare este o ridicolă contradicție în termeni.

Pentru unii, din a doua, devine singura lor natură.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in