O cartolină de acum 44 de ani și “Capul sus!”

F.C. INTERNAZIONALE MILANO 1965 - 1966. In picioare, de la stânga la dreapta: GUARNERI, FACHETTI, SUAREZ, BURNICH, BEDIN, PICCHI. Rândul de jos, de la stânga la dreapta: SARTI, MAZZOLA, VINICIO, CORSO, DOMENGHINI

 

“Florența, 3-5-1967. Dragă Dorin, iată Interul al cărui atât de mare microbist ești. Îți voi trimite și o fotografie a lui Corso. Oricum, cred că îi poți scrie. El sau secretara lui îți va răspunde și îți va trimite o fotografie cu autograf. Îți voi scrie săptămâna viitoare. Între timp, te salut cordial și îți mulțumesc pentru scrisoare. Sunt foarte ocupat cu studiile. Ciao, Leone. P.S. Culorile acestei cartoline mi se par oribile.”

Leone s-a ținut de cuvânt. Mi-a trimis o cartolină cu fotografia idolului meu. I-am scris lui Mario Corso, și, spre uluirea mea, peste câteva luni, am primit o fotografie cu autograful lui. Când mi-a fost furată, am suferit ca un câine.

Prietenului meu Leone culorile cartolinei cu INTER i se păreau oribile din două motive.

Primul – student la Belle Arte, suporta cu greu kitschul cartolinelor.

Al doilea – era mare “tifoso” al Fiorentinei. După o vreme, vărul său mai mic, Giancarlo Antognoni, a devenit marele mijlocaș al Fiorentinei și al naționalei Italiei, unul dintre cei mai eleganți jucători pe care i-am văzut pe un teren de fotbal. Comparat cu Beckenbauer, fiindcă juca totdeauna cu “capul sus”, Giancarlo avea să devină campion mondial în 1982. Doi dintre fotbaliștii români care jucau cu “capul sus” au fost Petru Emil și Alexandru Boc.


Peste câteva ore Statele Unite vs. Japonia!

Deși echipa americană de azi nu este, nici pe departe, ce era echipa în care jucau Mia Hamm, Brandi Chastain, Joulie Foudy și Kristine Lilly, iar Abby Wambach este Abby Wambach doar din când în când, sper ca extraordinara “curea de transmisie” între marea echipă din 1999 și cea de azi, Christie Rampone (36 de ani), să iasă de pe teren plângând de bucurie!

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in