O capcană numită jurnal

Este  la  modă  astăzi  ca,  după  epuizarea  tuturor  metodelor murdare, să se lovească într-un om şi cu note culese din pagini de jurnal, însemnări livrate drept literă de evanghelie. Ca să nu mai vorbesc de ciupercăria unei memorialistici debordante, literatură a cărei valoare este, deseori, cam de nivelul valorii ”literaturii de sertar” din timpul dictaturii. Literatură care a fost sublimă, deși a (cam) lipsit cu desăvârșire. Evident, tot respectul pentru excepțiile ce salvează oximoronica situație în care ne aflăm.

Probabil că jurnalul s-a născut pentru a răspunde nevoii de a nota câte ceva din cele petrecute de-a lungul unei perioade, lucruri pe care altfel le putem uita sub năvala altor întâmplări. Unii au descoperit nevoia de a face zilnic asemenea însemnări, alţii – chiar de mai multe ori pe zi etc. Unii notează asemenea lucruri doar din an în paşti. Este un exerciţiu determinat de temperament, de urgenţe şi finalităţi diferite. Spectrul unor asemenea însemnări este foarte generos, de la simple notaţii sentimentale la consistente note de lectură, de la suma cheltuită la piaţă sau recomandările primite în timpul unui consult medical la cugetări dintre cele mai profunde ş.a.m.d.

Devenit cândva şi gen literar, jurnalul are astăzi cititori dintre cei mai devotaţi. Multe pagini de memorialistică extraordinară au ca punct de pornire însemnări de jurnal. Altele nu pornesc neapărat de la asemenea însemnări. Între calitatea literară a unei pagini de jurnal sau de memorialistică şi exactitatea celor relatate nu există o relație directă.

Publicarea ad literam a tot ce îţi notezi într-un jurnal îmi trezeşte un anume scepticism. Nota de jurnal poartă prea apăsat subiectivitatea clipei în care a fost scrisă. Enervat, poţi nota la un moment dat ”G. este o hahaleră.” Asta nu înseamnă că impresia ta definitivă despre G. este că era o hahaleră. Nu pledez pentru rafistolarea notelor de jurnal, spun doar că a lua drept verdict incontestabil orice rând notat de cineva într-un jurnal se poate dovedi un act de entuziasm cu totul hazardat.

Uneori, amestecul între subiectivitatea prea apăsată, lipsa contextului şi goana în care este făcută însemnarea duce la rezultate stupefiante. În urmă cu aproximativ un deceniu, cineva denunţa vehement cuvintele ce i se atribuiau într-un jurnal proaspăt publicat. Adăuga că, de fapt, cele relatate de diarist se întâmplaseră exact pe dos: până şi replicile ce îi erau atribuite erau, în realitate, ale diaristului însuşi. Altfel spus, poziţiile pe care se aflaseră interlocutorii la vremea celor relatate de diarist fuseseră răsucite cu 180 de grade în pagina de jurnal.

Cât eşti în viaţă şi decizi singur ce vrei să publici, ai şansa de a cântări atent ce ţi-ai notat în jurnal, de a evalua însemnările respective în perspectiva timpului ce s-a scurs de la efectuarera lor. Când asemenea pagini apar postum, acurateţea celor notate devine mai problematică, fiindcă mai trece prin încă un filtru de subiectivitate. Nu de puține ori, nucleului intițial de subiectivitate i se adaugă şi jocuri la care se pretează un îngrijitor ori altul de jurnal publicat postum. Chiar şi în cazul unei bune-credinţe incontestabile, nota de jurnal sau rememorarea pe baza ei poate juca renghiuri.

În numărul 4/2010 al revistei Conta, comentând volumul Eu, fiul lor – Dosar de Securitate, colegul Emil Nicolae invocă şi câteva episoade din 1980 legate de o vizită a câtorva scriitori bucureşteni la Piatra Neamţ. La un moment dat notează: Ulterior, la restaurantul hotelului “Central”, D. Tudoran şi M. Dinescu au invocat (cu oarecare “nostalgie”) recenta lor călătorie în Cuba lui Fidel (am reluat subiectul după revoluţie, într-un interviu cu M. Dinescu publicat în Acţiunea).”

Citind aceste rânduri, am zâmbit amuzat, căci, până la plecarea definitivă din România, nu călătorisem niciodată în Cuba. Nici în fermecătoarea companie a prietenului Mircea Dinescu, nici de unul singur. Un simplu schimb de mesaje electronice cu Emil Nicolae a clarificat lucrurile. Asta nu mă scuteşte de-a afla din tot felul de comentarii tembele că pe timpul lui Ceauşescu belfeream prin… Cuba.

Într-o pagină de jurnal datată Duminică, 7 octombrie 1984” citesc alte însemnări referitoare la mine. Decupez următoarea afirmaţie “…acum, cînd este exilat, ar fi indecent să pui lucrurile la punct.”

Nu ştiu de ce a pune lucrurile la punct ar putea constitui un act de indecenţă. Dar să spunem că ar fi. Îmi asum eu, iată, şi comiterea acestei “indecenţe”: respectiva pagină de “jurnal” este o făcătorie. Eu am părăsit România abia în ziua de 24 iulie 1985. Cu nouă luni înainte, adică în ziua de duminică, 7 octombrie 1984, mă aflam încă în ţară.

Ilustrație & Copyright 2011: DION

Există sute de exemple de acest fel în memorialistica românească scrisă azi şi datată ieri, alaltăieri ori chiar răsalaltăieri. În asemenea cazuri, jurnalul/memorialistica devine un simplu pretext pentru a lovi nestingherit ”sub acoperirea” aşa-zisei note de jurnal.

Dintre experienţele ce mă privesc, cea mai amuzantă rămâne una datorată paginilor de jurnal ale unui prieten foarte apropiat, om de o bună-credinţă desăvârşită: regretatul profesor, critic şi istoric literar Mircea Zaciu. 

Pe la mijlocul deceniului trecut, ne-am întâlnit într-o emisiune de televiziune realizată de Nicolae Manolescu. După ce am terminat, am mers să mâncăm împreună, am depănat amintiri, iar la despărţire Mircea Zaciu mi-a dăruit un exemplar din primul volum al Jurnalul său apărut la Editura Dacia, rugându-mă să-i scriu neapărat ce cred despre carte.

Am citit volumul pe nerăsuflate, cu mare plăcere şi măgulit peste poate de ce îşi notase Mircea Zaciu în Jurnal despre mine. L-am sunat într-o duminică, i-am mulţumit şi i-am spus amuzat: ”Domn profesor, în ediţia a doua e nevoie să faceţi o rectificare”. Apoi i-am citit nota de la pagina 182:

”1980, 12.XII

În 8, dimineaţa, juriu. Mac ne ţine un mic speach de deschidere, recomandîndu-ne să fim chibzuiţi, să acordăm atenţie articolului 1 din regulamentul premiilor, evident îngrijorat să nu iasă iarăşi scandal. Pe urmă se retrage. Lipsesc din juriu Nina Cassian şi Dorin Tudoran, amîndoi plecaţi în Statele Unite.”

Ce să rectific, Dorine dragă?”, m-a întrebat mirat Mircea Zaciu. ”Domn’ profesor, până am plecat definitiv din România, în 1985, nu am fost niciodată în America. Nici împreună cu Nina Cassian, nici cu altcineva; nici de unul singur…”

Răspunsul lui Mircea Zaciu a venit implacabil. Mă face să zâmbesc şi acum: ”Dorine dragă, dacă aşa am notat, aşa s-a întâmplat.”  Totuşi, om rezonabil, Mircea Zaciu a adăugat: ”Dă-mi o jumătate de oră să mă uit chiar în carnet.”

I-am dat. L-am sunat din nou. Verdictul? ”Dorine dragă, am avut dreptate. Aşa am notat, aşa s-a întâmplat…”

Noroc că ne-am revăzut şi Mircea Zaciu a acceptat în final că s-ar fi putut înşela asupra identităţii celui ce lipsea de la datoria de jurat, bătând drumurile Americii în acel decembrie 1980 împreună cu Nina Cassian.

*

Un “amic” cultural continuă să încurajeze acte lamentabile, de natură să mă afecteze. Reiau mai jos un text publicat în 2006. Nu este nici pagină de jurnal, nici pagină de memorialistică. Sunt trei secvențe ce se constituie  – aşa cum au făcut-o şi în urmă cu cinci ani – într-un semn făcut discret cu ochiul amicului respectiv. “Amic” care şi-ar face un mare bine, dacă şi-ar vedea de treabă, căci e departe de a fi  Albă ca Zăpada, iar eu chiar nu am nici un chef să-l las în buburuza goală tocmai acum, când se simte apăsat muchia iernii și când pentru cardiaci e contraindicat să muște bordura înghețată:

Prima. Am întâlnire în holul de la Filologie cu Nicolae Manolescu. Nu s-a dezis de mine, nici în clipe ce i-ar fi putut atrage mânia cumplită a tovarăşilor. O luăm în sus, pe Calea Victoriei. Ne oprim la librăria Kreţulescu. Avem întâlnire cu un prieten din provincie. Încercăm să ne omorâm timpul, căci mai avem de aşteptat vreun ceas.

Când ne apropiem de fosta cofetărie Nestor, îl zărim pe prietenul nostru – peripatetizează în compania cuiva. Manolescu e fericit că scutim un ceas de aşteptare. În schimb, eu mă opresc din mers. Manolescu nu înţelege reacţia mea şi când i-o explic crede că îmi arde de glumă. Va descoperi foarte curând că nu-mi arde.

Iată-ne faţă în faţă cu cei doi. Prietenul nostru face feţe-feţe, începe să transpire abundent şi nu prea ştie cum să-l introducă pe companionul său. Noroc că dânsul, companionul, este cu totul dezinhibat. Ca şi azi. Îi întinde mâna lui Manolescu şi spune “Dle Manolescu, e o plăcere să vă întâlnesc. Sunt Ilie Merce. Dvs. nu mă cunoaşteţi decât din povestirile răutăcioase ale prietenului dvs., dl Tudoran. Dar eu,  prin natura ocupaţiei mele, vă cunosc.” Rareori l-am văzut pe Manolescu cu adevărat mai surprins de o întâmplare ori alta. Şi întâmplarea asta cu “prin natura ocupaţiei” abia începe.

Ne uităm la prietenul nostru. Mai face câteva feţe-feţe, mai transpiră olecuţă. Noroc tot cu dl Merce. Deschide geanta diplomat, scote din ea un pachet cu cafea, un salam de Sibiu şi alte câteva produse ce deveniseră de negăsit în epocă. “Epoca de aur”, fireşte, comparată cu “Epoca lui Pericle” de o distinsă universitară, colegă cu prietenii mei Manolescu şi Simion. “Îmi pare rău”, îi spune dl Merce prietenului nostru, “e tot ce am putut face rost. Sper să găsesc mai mult data viitoare. Drum bun, sănătate soţiei şi copiilor.” Se întoarce spre mine şi Manolescu – “La revedere. Vă las, că aveţi de discutat. “ 

 
 
 
 
 
 

Ilustrație & Copyright 2011: DION

Preţ de două ceasuri, discutăm despre câte-n lună şi-n stele. Aşteptăm ca prietenul nostru să zică ceva despre halucinanta întâmplare. Nimic. E ca şi cum nimic nu s-a întâmplat. Septembrie 2006. Citesc declaraţii etico-literare. Unele la fel de halucinante ca şi întâmplarea de acum aproape două decenii. Nisipul uitării se îndeseşte. Meniul zilei La Doamna Candrea: cap de struţ sub nisip.

A doua. De fapt, întâmplarea aceasta avusese loc înaintea celei relatate mai sus. Îi mărturisesc lui Manolescu într-o seară: “Cred că cineva din prietenii noştri toarnă.” Manolescu nu crede. Îmi pun în cap să folosesc, aşa cum mai făcusem în câteva situaţii, “hârtia de turnesol”. După următoarea “rundă de discuţii” cu dl Ilie Merce privind “ingrata dvs. situaţie”, o pun în aplicare. Când mă întâlnesc cu Manolescu şi un alt prieten, adaug la relatarea privind discuţia cu dl Merce un element fictiv. I-l menţionez lui Manolescu. Nu trece mult şi trebuie să-l văd din nou pe dl Merce. Zâmbeşte şi îmi spune “Mare trombonist sunteţi, dle Tudoran. Vă daţi mare şi povestiţi tot felul de aiureli.” Înţeleg că bănuielile mele erau întemeiate. Ce nu înţeleg este dacă dl Merce mi-l vinde pe cel prea slab de înger sau comite doar o eroare de calcul.

A treia. Unul dintre prietenii noştri, care tace prea mult în timpul furtunoaselor şedinţe ale Consiliului de Conducere al Uniunii Scriitorilor, deşi ne tot previne că va spune nu ştiu ce, ne anunţă că de data aceasta şi-a pregătit o intervenţie trăsnet. Manolescu e încântat, eu sunt sceptic. Trec cele două zile de şedinţe. Ca de obicei, omul cu intervenţia trăsnet uită să tune şi să fulgere, deşi în fiecare pauză ne spune “Gata, bătrâne, după pauză.”

La mai bine de două decenii, obsedante ca şi “obsedantul deceniu” (deşi din motive oarecum diferite), citesc un document din care se înţelege cum un colonel de Securitate a descurajat, prin mijloace prieteneşti, livrarea acelei intervenţii trăsnet. Sau a alteia, nu contează. Tot trăsnet. Se spune ceva şi de o mutare în Bucureşti. Mai toată lumea îl înjură pe fostul colonel. Dacă îi trece cuiva prin vârful peniţei să spună ceva şi de slăbiciunea scriitorului, criticul e pus repejor cu botul pe labe în virtutea sloganului “opera salvează omul.” Deh, solidaritatea clasicizării!

Opera salvează doar opera. O carte extraordinară face uitată o carte mediocră. Omul nu poate fi salvat decât de om. Ca oameni, suntem  exact ce şi cum alegem să fim. Opera e operă. În situaţia de faţă, ingrată şi ea, mă aflu în relaţii amicale şi cu operele şi cu mai şovăielnicii lor autori – oameni. Şi încerc să nu încurc borcanele. Sugerez şi altora acest exerciţiu.”

À bon entendeur, salut!

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in