Noaptea şi lumina zilei

Ciudaţi mai suntem. Ciudat gândim. Ciudată limbă avem. Frumoase renghiuri ne joacă.

Spunem că “Noaptea este un sfetnic bun”. Dar tot noi spunem despre cineva că este “Prost ca noaptea”. Deseori, chiar adăugăm un accent forte – “Mai prost ca noaptea”

Înainte de a li se spune “consilieri”, acestor eminenţe cenuşii li se zicea “sfetnici.” Unii dintre noi ar putea spune, cu o dreptate parţială, că pe timpul sfetnicilor, noaptea era ceva “de bine” iar azi, pe timpul consilierilor, noaptea este, din ce în ce mai des, ceva “de rău”.

Ar exista două căi de a îndrepta lucrurile.

Prima – înainte de a-şi alege consilieri, cei care au nevoie de ei ar trebui să folosească noaptea ca un sfetnic bun.

A doua – după ce au devenit consilieri, oamenii cu pricina să folosească şi ei noaptea de dinaintea zilei de lucru tot ca un sfetnic bun.

Altfel, nopţile consiliaţilor şi consilierilor vor purta mirosul greu, al lumânărilor de osânză, chiar dacă ard în sfeşnice de argint. Iar zilele Cetăţii vor fi, incontinuu, mângâiate de o boare pestilenţială.

De fapt, lumina zilei ar fi  preferabilă soluţiilor de mai sus. Mai ales când mirosul devine ucigător. Vorba celebrului fost Judecător la Curtea Supremă a  Statelor Unite, Louis D. Brandeis:  ”Sunshine is the best disinfectant”.

Cât priveşte noaptea, soluţia cea mai bună ar fi să o folosim la dormit. În felul acesta am avea mai multe şanse de a ne păstra mintea limpede pentru ziua ce urmează.

În sfârşit,  diferenţa între sfetnic şi sfeşnic o ştie până şi o lumânare.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in