Noaptea (albă a) generalilor

În luna mai, 1984, inaugurarea Canalului Dunăre – Marea Neagră  a fost făcută cu tot fastul datorat unei lucrări faraonice. Wilhem Heinzer, tânăr și curajos redactor al Radio-difuziunii elvețiene, a reușit să ajungă în apartamentul meu, unde i-am acordat un interviu de pomină.

Somați de General-locotenent Iulian Vlad să explice cum de a reușit Wilhelm Heinzer să ajungă la mine, generalii Aron Bordea, Ștefan Alexie și Gheorghe Dănescu au făcut o noapte albă și au răspuns și ei cum s-au priceput mai bine. Răspunsul generalului Aron Bordea, la ”ordinul rezolutiv” al generalului Iulian Vlad, mi se pare cel mai interesant.

Dacă apăsați link-ul de mai sus, puteți citi nouă pagini din cele dedicate acelei aventuri, pagini ce se află în volumul nr. 4 al dosarului meu de Securitate – Arhiva Fond Informativ.

Pe Wilhelm Heinzer l-am reîntâlnit mai întâi la Roma, în iulie 1985, și apoi la București, în februarie 1990, când l-am și prezentat celui dintâi minstru post-decembrist al culturii, dl Andrei Pleșu.

Cândva, voi publica și transcrierea discuțiilor din 1985 și 1990. Merită!

Afirmația generalului Ștefan Alexie că aș fi “descendent legionar” nu a putut fi probată niciodată cu vreun document, motiv pentru care — bănuiesc — nu a mai apărut în alte  file ale dosarului. 

 

 

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in