No grave upon the earth…

Despre Cleopatra – ultimul faraon egiptean – Harold Bloom scrie că a fost “prima celebritate a lumii.”

Despre personalitatea Cleopatrei, Michael Grant scrie că este învăluită într-un soi de “ceață a ficțiunii și vituperării.”

Despre Cleopatra și Marc Antoniu, Plutarh ne spune că, la ordinul lui Octavian, au fost îmbălsămați și înmormântați împreună.

Despre mormântul celor doi, Shakespeare scrie ”No grave upon the earth shall clip in it/a pair so famous.”

32

Despre Traian Băsescu, dușmanii spun că e ca și mort, politic vorbind, și că tot ce au de făcut simpatizații lui este să-i amenajeze mormântul.

Despre Traian Băsescu, prietenii și simpatizanții cred că abia după ce va părăsi Palatul Cotroceni va dovedi cât de puternic este.

Despre ce va urma după plecarea de la Cotroceni, președintele Traian Băsescu spune că se va implica foarte serios în viața politică.

E greu de ghicit dacă Partidul Mișcarea Populară va fi mormântul politic al celui mai puternic politician român post-decembrist, cum speră unii.

E greu de ghicit și dacă Partidul Mișcarea Populară va fi piedestalul pe care va fi înălțat bronzul încă viu Traian Băsescu, cum anunță alții.

Dacă, politic vorbind, Traian Băsescu va fi înmormântat singur sau alături de altcineva, doar Petrache Lupu știe, dar este incommunicado.

Eu, unul, cred că și cei gata să-l vadă pe Traian Băsescu imbălsămat cu dosarele Flota, Mihăileanu, Nana și cei gata să-l treacă, încă din timpul vieții, în rândul zeilor se pripesc.

Cât despre Cleopatra, chiar dacă a fost prima celebritate a lumii, nici Harold Bloom, nici Sebastian Lăzăroiu nu știe dacă a fost și ultima.

Există faraonițe al căror destin este să “turning history into a palimpsest.” Există și faraonițe pricepute la “turning history into a rosy note”. Diferența poate fi doar de un nas.

Plăcerea sadică a istoriei este să ne țină pe jeratic, dar în fiecare dintre noi doarme un fachir.

Să-l trezim, dacă suntem curioși să vedem ce va urma.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist