Niciodată șpaga nu fu mai frumoasă…

Dl Adrian Năstase se întreabă ”Mai este oare Băsescu frecventabil?” Crezând că fostul premier mai are vreun dubiu în această chestiune, că este hăituit de vreo dilemă hamletiană, mă duc și citesc ce scrie aici . După ce veți citi, veți răsufla și dumneavoastră liniștiți: nu, președintele Traian Băsescu nu mai este frecventabil. Ura!

Multe dintre argumentele aduse de dl Adrian Năstase în sprijinul verdictului dat par ori chiar s-ar putea dovedi greu de respins. Totuși…

Totuși, îmi permit să cred că, în acest moment (și, teamă îmi este, chiar în anii ce vin), problema dlui Adrian Năstase nu este cât de nefrecventabil a devenit dl Traian Băsescu, ci cât de nefrecventabil îl va face dl Băsescu pe dl Năstase. Dacă va da ochii cu “mititica”, iar dl Traian Băsescu este monstrul pe care ni-l prezintă dl Adrian Năstase, nu știu cât drept la vorbitor va avea fostul premier.

S-ar putea ca dreptul la parloir să fie acordat cu mare parcimonie. Când vrea, generosul Traian Băsescu se poate dovedi foarte zgârcit, chiar dacă dl Ion Cazacu, unul dintre avocații  dlui Năstase afirmă că bancnotele de o sută de dolari puse de unii în cârca clientului său, deși au fost oferite între 2002 și 2004, au fost puse în circulație de Trezoreria Statelor Unite abia în 2005. Și vorbim de o generozitate  de… 118.650 USD.

Pușchea pe limbă, dle Năstase! Și apoi…

Și apoi, dl Adrian Năstase n-ar trebui să uite că este cel care l-a oferit, pe tavă, românilor pe dl Traian Băsescu în format de președinte. Frica de Adrian Năstase și mafiile pesediste a fost prea mare, pentru ca electoratul să nu meargă cu Traian Băsescu. Restul…

Restul, well, the rest is history – știm toți ce a urmat. Nu putem uita, însă, nici cum a început.

Eu, unul, nu știu câtă dreptate au cei care spun că niciodată după 1989 corupția nu a cunoscut forme frizând desăvârșirea cum a reușit sub cele două mandate ale dlui Traian Băsescu la Cotroceni. În schimb, nu am mari îndoieli că modul exemplar în care a fost construit, lansat la apă și întreținut crucișătorul Corupția Națională de către PSD (formerly known as PDSR) merită  gratitudinea PD-Leului.

Știu, corupția se numără în €uro și dolari, leul fiind mai firav, dar am mare respect pentru cum a reușit dl Mugur Isărescu să apere moneda națională.

Desen & Copyright 2012 - DION

Sigur, un Arghezi PSD-ist ar putea îngâna despre corupția de astăzi Niciodată șpaga nu fu mai frumoasă/Sufletului nostru bucuros de moarte.”, dar eu nu-l pot uita pe dl Adrian Năstase iritat că se vorbea prea mult despre corupție în timpul prim-ministeriatului său afirmând cam așa: Toată lumea umblă cu corupția în gură, dar nimeni nu aduce dovezi …”

Unii au adus. Ce-i drept, după ce dl Adrian Năstase nu ma era premier. Ce se va întâmpla cu dl Traian Băsescu, după ce nu va mai fi președinte, greu de știut. Dar cum în politică never say never, dacă, după plecarea de la Cotroceni, dl Băsescu va deschide promisa școală pentru politicieni, de ce nu i-ar oferi și universitarului Adrian Năstase o catedră? În felul acesta, școala ar putea deveni chiar academie.

În semn de mulțumire, dl Năstase ar putea pune întregul syllabus al cursului său sub un motto nemuritor pentru bieții muritori români, unul decupat din confruntarea directă Băsescu vs Năstase, ”Drumul spre Cotroceni”, din 8 decembrie 2004: “Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns să aleagă între doi comuniști? Între Adrian Năstase și Traian Băsescu.“

După care, candidatul Traian Băsescu  mărturisea (sincer ori nu, asta-i altă poveste): “Pe cuvântul meu, îmi pare rău!”

Dar nouă?

P.S. Pentru cei cu memorie scurtă, iată aici un bonus, din 3 martie 2005.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist