Ne-am putea lipsi de aportul lui “Bratosin”?

08.01

Inițial, Ciprian Nica, Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a declarat că nu a colaborat cu Securitatea.

În octombrie 2009, analizând documentele puse la dispoziție de CNSAS, Secția Contencios a Curții de Apel București a decis că Ciprian Nica a fost informator al Securității. (aici)

Ciprian Nica face apel, dar, în 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție menține verdictul dat de prima instanță – colaborator al Securității.

Deputatul își modifică declarația și recunoaște că a semnat, în ziua de 2 iunie 1976, un angajament cu Securitatea, dar respinge acuzația că este autorul notelor informative care îi sunt atribuite.

Instanța cere o expertiză grafoscopică. Expertiza stabilește paternitatea notelor – Ciprian Nica. Sentința este definitivă. (aici) și aici)

Definitivă pare să rămână și poziția de parlamentar a lui Ciprian Nica, pe care legea pare să-l fi uitat – minciună în declarația privind colaborarea cu Securitatea.

Ciprian Nica are aceeași opinie ca și colegii săi parlamentari în legătură cu inexistența vreunui motiv care să-l facă incompatibil cu poziția de parlamentar și cea de Vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Fostul informator, care a interpretat pentru Securitate rolul “Bratosin”, este creditat cu următoarea declarație plină de bun-simț parlamentar postdecembrist:

“De ce să îmi dau demisia din Comisia Juridică? Cu ce afectează verdictul de colaborator? Că nu mai este poliție politică.”

Cum să afecteze? Dimpotrivă, face bine sănătății morale a țării și regenerează șoriciul parlamentar.

08.02

Chiar nu putea fi desemnat alt parlamentar să prezinte amendamentul la OUG 31/2002 privind interzicerea “organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și al promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, cărora le este subsumată și Mișcarea Legionară?

Cum s-a votat cu 302 voturi pentru, 3 abțineri și niciun vot împotrivă, am putea – așa, în chip simbolic, cum simbolic au fost condamnate și dictatura comunistă, și crimele comise de Securitate – să eliminăn din cele 302 voturi pentru, votul fostului informator al Poliției Politice comuniste?

Fie 302, fie 301, mesajul votului este la fel de limpede. Dar ar fi mai curat, fără aportul lui “Bratosin”.

Nu-mi spuneți că este inutil, fiindcă în Parlament (și nu doar acolo) sunt mulți alți “bratosini”.

Știu, dar de undeva ar trebui început, nu?

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 

 

 

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in