Națiunea de cenzură

 

Desen & Copyright 2013 - ION BARBU

Ni s-a spus că ”Iarna nu-i ca vara”. Adevărat. Numai toamna e ca iarna. Iată o dovadă.

În iarna lui 2012, Puterea și vuvuzelele aferente numeau Strada ”pegră”, ”ciumpalaci”, ”mahala” și ”viermi”.

În toamna lui 2013, un ministru numește Strada ”neofascistă”.

Cel mai cultural dintre miniștrii Puterii din iarna lui 2012 a fost demis Summa cum laude pentru frisonul politologic cu ”mahalaua”. Cel mai cultural demnitar al Puterii de azi este și acum bine mersi, adică tot ministru, chiar și după tiribomba cu ”neofascismul”.

Nu e drept. Trebuia demis, măcar pentru că nutrește certitudinea aberantă că doar neonaziștii pot sparge oglinizile mașinii unui demnitar de stat, când există dovezi peremptorii că și neocomuniștii sunt capabili de asemenea performanță. Până și oameni care nu sunt nici neonaziști, nici neocomuniști, ci doar extrem de nemulțumiți de contraperformanțele unei guvernări, pot, la o adică, să spargă geamuri și oglinzi.

Îi reamintesc celui mai instruit ministru al Puterii de azi primele două versuri dintr-o celebră poezie a lui Bacovia, Nervi de toamnă, cu speranța că le va murmura și la urechea unor colegi mai neinstruiți ai Domniei Sale:

 

“La toamnă, când frunza va îngălbeni,

Când pentru ftizici nu se știe ce noi surprize vor veni”

 

Dacă în această toamnă unora li se pare că ftizicii sunt tocmai demonstranții din Piața Universității și din alte “locuri rău famate”, nu ar fi chiar o surpriză dacă toamna viitoare ftizicii puși la pământ se vor dovedi taman diagnosticienii de azi.

Toată lumea e nemulțumită de toată lumea – națiunea de politicieni, politicienii de națiune. Cum politicienii se dovedesc inamovibili și nemuritori, e nevoie de altă națiune.

Aștept cu emoție patriotică strategul care va avea înțelepciunea să introducă în Parlament Națiunea de Cenzură. Moțiunile de până acum n-au rezolvat nimc.

Certocratic vorbind, de data aceasta votul nu poate fi decât unanim și “pentru”.

La vremuri noi-nouțe, națiune nou-nouță!

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist