Mugur Călinescu – “Elevul” ucis de profesorii de uitare

ADAMESTEANU INTERVIU_0001

În 2015, ar fi împlinit 50 de ani. A murit la 20. La 17, a fost arestat și distrus de Securitate în ale cărei documente era numit “Elevul”. Nimeni nu poate ști dacă leucemia care l-a sfârșit nu i-a fost indusă prin “serviciilor oferite” de “Radu”, mecanismul de iradiat descris de un fost înalt ofițer al serviciilor secrete ceaușiste.

Care era crima comisă de elevul Liceului A. T. Laurian din Botoșani ne spune Gianina Cărbunariu, realizatoarea unui spectacol extraordinar – TIPOGRAFIC MAJUSCUL – al cărui tragic erou este adolescentul botoșenean:

“… a hotărât să scrie cu creta pe panourile unor clădiri din centrul orașului inscripții menite să provoace în oameni o reacție față de încălcarea flagrantă a tuturor drepturilor și libertăților cetățenești, față de situația dezastruoasă a economiei în acea perioadă.

Deși au fost comparate peste 40.000 de probe de scris, deși s-au făcut pânde și patrulări, au fost implicate toate departamentele din Securitatea județului Botoșani, inclusive departamentul USLA Antitero, timp de o lună de zile Securitatea nu a reușit să îl găsească pe autorul inscripțiilor necorespunzătoare.

După ce Mugur a fost prins, lucrurile s-au desfășurat conform scenariului previzibil pe care Securitatea îl folosea în cazul celor care aveau curajul să spună lucrurilor pe nume într-o lume în care schizofrenia socială era enormă…”

doru

Sunt multe secvențe teribile în acest spectacol construit, cum mărturisește Gianina Cărbunariu, dintr-un “colaj de materiale ready-made (documente și interviuri)”, dar nimic nu este mai terifiant decâ cinismul declarațiile de azi ale torționarilor de ieri:

“Am fost anunțat că am făcut poliție politică. Da, am primit verdict de poliție politică. A venit acasă o hârtie. Am pus-o pe foc. Cu cazul Mugurel Călinescu. Pentru că am întocmit planul de măsuri împotriva unui tânăr care vezi doamne era împotriva guvernului…. Am vrut să mă șterg la… așa, dar era tare și… Măi copii, ascultati ce vă spune moșul, în Securitatea asta a statului au fost suficienți oameni care au făcut poliție politică, dar 90 și… la sută îsi achitau niște sarcini. Acest băiat, păcat de el, a comis o infracțiune sub influența radio Europa Liberă. Aveam un cod penal. Băiatul ăsta a comis o faptă care se încadra la articolul cutare. Asta a fost. Dacă ar fi comis fapta asta înainte de ’64, lua 15 ani de pușcărie. Dar după ’64, Ceaușescu nu a mai vrut deținuți politici. Se mergea pe prevenire, avertizare în cadrul colectivului, reabilitare. Nu se punea problema să fie pedepsit sau retrogradat. Pe Mugurel… l-am retrogradat din banca întâi în banca a doua.“

ADAMESTEANU INTERVIU_0001 copy

Recomand, mai ales oamenilor foarte tineri, cu toată căldura spectacolul Gianinei Cărbunariu care se joacă la Sala Studio a Teatrului Odeon din București. Unul din marile câștiguri cu care pot pleca de acolo este acela că, oricât de mizerabilă este România de azi, vor înțelege eroarea din acel ”Ține minte cinci cuvinte/E mai rău ca înainte!”

Rău este, dar nu răul de dinainte de 1989. Fiecare rău își are originile și tragediile sale. Fiecare rău își are designerii și “implementatorii” lui. Dacă nu vom învăța să deosebim răul de rău, nu ne va fi niciodată bine.

Celor care trăiesc cu iluzia că democrația poate fi exportată și că doar armele nasc și consolidează o putere planetară, le reamintesc ce mărturisea, în revista Atlantic, fostul președinte american Jimmy Carter:

When I gave my farewell address coming out of the White House, I said that the United States did not invent human rights—that human rights invented America. I still have that feeling. Within us, we have the capability and the idealism and the history to be a superpower of the kind I’ve just described.”

(Text preluat de pe republica.ro)

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in